Haberler

TÜİK-İlk öngörülere göre 2020'de bitkisel üretim artacak

Güncelleme:

Yapılan ilk öngörülere göre, Türkiye genelinde bitkisel üretim, tüm ürün gruplarında 2020 yılında artacak.

Yapılan ilk öngörülere göre, Türkiye genelinde bitkisel üretim, tüm ürün gruplarında 2020 yılında artacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 7.3, sebzelerde yüzde 0.8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5.3 artması öngörüldü.

Üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68.5 milyon ton, sebzelerde 31.3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23.5 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7.9 artarak yaklaşık 37.1 milyon ton olacağı öngörüldü.

Buğday üretiminin yüzde 7.9 artarak 20.5 milyon tona, arpa üretiminin yüzde 8.7 artarak 8.3 milyon tona, çavdar üretiminin yüzde 3.2 artarak 320 bin tona, yulaf üretiminin yüzde 9.0 artarak yaklaşık 289 bin tona çıkacağı öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın yüzde 3.8 azalarak yaklaşık 5.3 bin tona gerileyeceği, kırmızı mercimeğin yüzde 12.9 artarak 350 bin tona, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 4.4 artarak 5.2 milyon tona çıkacağı öngörüldü.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin değişmeyerek 150 bin tonda kalacağı öngörüldü.

Tütün üretiminin yüzde 14.3 artarak 80 bin tona, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 10.6 artarak 20 milyon tona çıkacağı öngörüldü.

Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0.8 artarak yaklaşık 31.3 milyon tona çıkacağı öngörüldü.

Buna göre, yumru ve kök sebzelerde yüzde 4.3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 0.3 artış, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 0.1 azalış olacağı öngörüldü.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 1.9, kuru soğanda yüzde 6.8, hıyarda yüzde 1.2 artış, karpuzda yüzde 6.4, kavunda yüzde 2.2, taze fasulyede yüzde 4.4 azalış olacağı öngörüldü.

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5.3 artarak yaklaşık 23.5 milyon ton olacağı öngörüldü.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 7.2, şeftalide yüzde 4.8, kirazda yüzde 10.2, çilekte yüzde 2.2, yenidünyada yüzde 0.1 artış olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 10.7, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığında yüzde 217.6 artış olacağı öngörüldü.

İncir üretiminin değişim göstermeyerek 310 bin ton olacağı tahmin edildi. Muz da ise yüzde 5.4 artış olacağı öngörüldü.

Tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınarak Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden derleniyor. (Grafik)


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title