Haberler

Trabzon'da Fındık Bu Sene de Makineyle Kurutulacak

Güncelleme:

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde oluşturulan fındık kurutma merkezi, bu yıl da ücretsiz ve daha detaylı hizmet verecek dedi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde oluşturulan fındık kurutma merkezinin, bu yıl da ücretsiz ve daha detaylı hizmet vereceğini bildirdi.

Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'in yağışlı iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde büyük sorun yaşanan fındıkta, geçen yıl açılan fındık kurutma merkezinin bu yıl da hizmet vereceğini belirtti.

Geçen yıl "Kaliteli Fındık Projesi" kapsamında TTB, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda ortaklığında Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde oluşturulan fındık kurutma merkezinin, bu yıl da ücretsiz ve daha detaylı hizmet vereceğini ifade eden Köleoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yıl sadece Oltan Gıda tarafından yapılan organizasyonla, kurutma işlemine 12 Ağustos'ta başlanacak ve 30 Eylül'e kadar sürdürülecek. Kurutma işleminin yanı sıra üreticinin fındığının merkeze taşınıp geri götürülmesi de ücretsiz yapılacaktır. Kurutma için sıra verme işlemine ise 1 Ağustos'ta başlanacak. Bu yıl merkezde yaklaşık 400 ton yaş fındığın kurutulması hedeflendi. Kurutma merkezinde bu yıl 12 makine yer alacak. Uzmanlar nezaretinde yapılacak kurutmada fındık tartılıp nemi ölçüldükten sonra işleme tabi tutulacak. Merkeze getirilen fındıklar ideal seviye olan yüzde 6 nem oranına düşürülene kadar kurutulacak. Kurutulan fındıklar, üretici isterse evine kadar taşınıp teslim edilebilecek. Kurutma işlemine ise asgari 1 ton ve üzeri fındıklar tabi tutulacak."

Köleoğlu, geçen yıl başlattıkları mekanik kurutma işleminden başarılı sonuç alındığını, hem randımanın yüksek olduğu hem de aflatoksinleşmenin önüne geçildiğini vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Geçen yılki deneyimlerin de katkısıyla bu yıl daha başarılı bir kurutma işlemi gerçekleştirilecektir. Kurutma işlemine tabi tutulacak fındıkların olgunlaştıktan sonra  toplanmış, patosa vurulduktan sonra da 2-3 gün harmanda bekletilmiş olması gerekiyor. Ortalama nem oranının yüzde 20 civarında olması halinde sistem daha verimli işliyor. Bunun için de üreticilerin özellikle jüt çuval kullanması ve fındığı aşırı yağış altında harmanda bekletmemeleri gerekiyor." - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Doğu Karadeniz Trabzon Arsin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title