Haberler

TOBB: "Deniz Taşımacılığı Bürokrasiden Arındırımalı"

TOBB, Transit Deniz Taşımacılığı Geliştirilerek Bürokrasiden Arındırılması Gerektiğini Belirterek, Gemilere Yapılan Kontrollerdeki Çok Başlılık Ortadan Kaldırılarak AB Ülkelerinde Olduğu Gibi Tek Bir Otorite Tarafından Yapılması Gerektiğini Açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), transit deniz taşımacılığı geliştirilerek bürokrasiden arındırılması gerektiğini belirterek, gemilere yapılan kontrollerdeki çok başlılık ortadan kaldırılarak AB ülkelerinde olduğu gibi tek bir otorite tarafından yapılması gerektiğini açıkladı.

TOBB'un Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve konsey üyelerinin katıldı. Denizcilik sektörünün sorunları görüşüldüğü toplantı sonrasında bir bildiri yayınlandı.

Bildiride, Türkiye'nin kıyılarının yanlış ve gelişi güzel kullanımını önlemek amacıyla, genel ekonomik menfaatleri doğrultusunda "Türkiye Kıyıları Master Planı" yapılması gerektiğine işaret edildi. Bildiride ayrıca kalifiye gemiadamı yetiştirilmesine destek verilmesi gerektiği ifade edildi.

DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINA KAYILMALI

Karayolu taşımacılığında yoğun trafikte oluşan kazalarla karayollarındaki tahribatın önlenmesi için yurt içi yük ve yolcu taşımacılığı denizyoluna kaydırılması gerektiği savunulan bildiride, "Bunun için öncelikle özel sektörün yeni ve modern gemi temin etmesi özendirilmelidir" denildi.

Dış ticaret taşımacılığında Türk Deniz Ticaret filosu hala ithal yüklerin yüzde 27'sini taşıdığı hatırlatılan bildiride, Türk deniz ticaret filosunun çeşitli sebeplerle son on yıldır gelişme gösteremediği, aksine Akdeniz ve Karadeniz'de hakimiyetinde olan koster taşımacılığı giderek azaldığı, koster filosu yaşlandığı ve yok olma noktasına geldiği vurgulandı. Bunun için kamu ve özel yüklerin taşınmasında uzun vadeli kontratların bir model olarak devam etmesi sağlanması gerektiği belirtilen bildiride, dış ticarette Türk bayraklı gemilerin kullanılması teşvik edilmesi önerildi.

Bildiride ayrıca, transit deniz taşımacılığı geliştirilerek bürokrasiden arındırılması savunuldu. Bildiride, "Denizlerde gemilere yönelik yapılan kontrollerdeki çok başlılık ortadan kaldırılmalı, bu kontrollerin AB ülkelerinde olduğu gibi tek bir otorite tarafından yapılması sağlanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Kabotajın geliştirilmesi için, gümrüklü sahalardan serbest dolaşımda olmayan eşyalarla birlikte, serbest dolaşımdaki milli eşyaların da konteynerlerle Türk limanları arasında Türk bayraklı gemilerle taşınabilmesi gerektiği anlatılan bildiride, ayrıca serbest dolaşımdaki gümrüksüz eşyaların alınması, buralardan Türk bayraklı gemilere yüklenmesi işlemlerine imkan sağlanması gerektiği belirtildi.

Bildiride şunlar kaydedildi:

"Tersane yatırımları özendirilerek, ülkemizin yükselen dünya gemi inşa trendinden daha fazla pay alması sağlanmalıdır.

Üst yapısı tamamlanmış ve 2636 sayılı Kanun çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiş yat limanları biran önce turizme kazandırılmalıdır." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title