Haberler

Tika Projeleri Tanıtım Töreni

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Terörün bir amacı da ülkelere rota çizmektir, ülkelerin bölgesel gücünü kırmaktır.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Terörün bir amacı da ülkelere rota çizmektir, ülkelerin bölgesel gücünü kırmaktır. Bu saldırılar ne Türkiye'nin terörle mücadele azmini kırabilir ne de bölgesel ve küresel iddialarını, vizyonunu engelleyebilir. Büyük Türkiye yürüyüşümüzü hiçbir odak, örgüt, saldırı akamete uğratamaz" dedi.

Akdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen, Arnavutluk İşkodra Şeyh Şamia Lisesi ve restorasyonu tamamlanan Kosova Emin Paşa Camii açılışı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Projeleri Tanıtım Töreni'ne katıldı.

Törendeki konuşmasına Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır dileyerek başlayan Akdoğan, "Terörün bir amacı da ülkelere rota çizmektir, ülkelerin bölgesel gücünü kırmaktır. Bu saldırılar ne Türkiye'nin terörle mücadele azmini kırabilir ne de bölgesel ve küresel iddialarını, vizyonunu engelleyebilir. Büyük Türkiye yürüyüşümüzü hiçbir odak, örgüt, saldırı akamete uğratamaz. Bugün ortaya koyduğumuz TİKA vizyonu teröre ve terör örgütlerinin arkasındaki odaklara verilecek en güzel cevaplardan biridir. Evet, biz buradayız ve teröre inat Türkiye'yi büyütmeye, Türkiye'yi güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

TİKA'nın kuruluşundan bu yana 22 yıl geçtiğini, bu sürenin son 14 yılının yatırım ve hizmetle geçtiğini dile getiren Akdoğan, TİKA'nın, Türkiye'nin yüzünü ağartan bir kurum olduğunu söyledi.

Akdoğan, "Hem ecdat yadigarı eserlere hem ecdat yadigarı topluluklara sahip çıktık hem de dünyanın neresinde bir mazlum varsa, mağdur varsa onlara şefkat elimizi uzattık. Ay yıldızlı bayrağamızı dünyanın dört bir yanında gururla dalgalandırdık. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde TİKA, ülkemizin hemen her alanda gerçekleştirdiği büyük atılımların bir yansıması olarak yurt dışındaki binlerce projeye imza attı, 2002 yılından bu yana. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu misyon ve vizyonla bölgesel bir teşkilat iken bugün küresel bir teşkilat haline geldi. Türkiye'nin başarı hikayesi TİKA ile daha güçlü, daha etkileyici bir hikayeye dönüştü" ifadelerini kullandı.

TİKA'nın özellikle son 14 yılda insan merkezli ve adalet odaklı bir yaklaşımla 150 ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Akdoğan, TİKA'nın din, dil, ırk ayrımı yapmadan mazlum ve mağdurlara yardım elini uzattığını aktardı.

Akdoğan, "Zaman zaman muhalefet temsilcileri diyor ki, 'TİKA Türk dünyasına sırtını döndü, kuruluş amacından uzaklaştı, Afrika'yla ilgileniyor, Güney Amerika'dan Uzakdoğu'ya kadar çok farklı bölgelere yatırım yapıyor.' Yani TİKA'yı iş yapmamakla eleştiremeyenler, 'neden bu kadar açıldınız, neden dünyanın dört bir yanına yatırım yapıyorsunuz' diyorlar. Biz de diyoruz ki biz Türk dünyasına sizin sahip çıktığınızdan daha fazla sahip çıkıyoruz ve sizin yaptığınız projelerin 8 kat fazlasını biz dönemimizde yaptık ama mazluma da kimliğini sormuyoruz. Somali'deki mazluma da Sudan'daki mağdura da Arakan'daki insana da sahip çıkıyoruz. Çünkü dinini, kimliğini, milliyetini sormadan insan olarak onları kucaklamaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sadece ata yurdundaki soydaşlarla değil Afrika, Asya, Balkanlar ve dünyanın her yerindeki soydaşlarla dayanışma içerisinde olduklarının altını çizen Akdoğan, birçok ülke ve bölgede yaşayan soydaşlarla yeniden bağ kurduklarını vurguladı.

Moğolistan'da yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken onların gitmediği, elini uzatmadığı o bölgelere gittiğimizde yol yoktu, iz yoktu, çöl gibi bir yerdi. Gittik o taşları, abideleri bulduk, oraya gidilmesi için yollar yaptık, müzeler yaptık ve ayağa kaldırdık. Onlar hep bunun lafını yaptılar ama biz hayata geçirdik" dedi.

Bilge Kağan için inşa edilen müzenin ardından şimdi de Bilge Tonyukuk anıtları için de müze inşa ettiklerini anlatan Akdoğan, Türkmenistan'ın tarihi Merv şehrinde yer alan Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın türbesinin bulunup yeniden inşa edilmesi çalışmalarını da kendi iktidarlarının gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Kazakistan'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Hun ve Göktürk devirlerine ait kalıntıları koruma altına aldıklarını söyleyen Akdoğan, Makedonya Kocacık Köyünde Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının doğduğu ve yaşadığı evi "anı evi" olarak hazırladıklarını hatırlattı.

"Ecdadımız nereye gittiyse, nereye elini uzattıysa biz oraya gidiyoruz. Geçenlerde Sırbistan'daydık" diyen Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalefete göre 'niye TİKA orada bir şey yapsın.' Bakın, 30 bin vatan evladı orada toprağa düşmüş, şehit olmuş. Şimdi bizim boynumuzun borcu değil midir oraya sahip çıkmak, oraya bir şehitlik, mescit yapmak, onların emanetine sahip çıkmak. Bugün 34 ülkede 78 şehitliğimiz var. Bizim askerimiz niçin oralara gitmiş, niçin orada kan dökmüş, kanını akıtmış, hangi değerlere sahip çıkmış, bunu çok iyi anlamamız gerekiyor. Onların emanetine sahip çıkacağız."

- "Her şehitlik oraya Türkiye'nin ruhunun sindiği anlamına gelir"

Tunus'ta da Myanmar'da da şehit düşenlerin hatırasının kendileri için aziz olduğunu belirten Akdoğan, "Her şehitlik oraya Türkiye'nin ruhunun sindiği anlamına gelir. O ruhu yaşatmak, diriltmek için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

TİKA'nın, Türkiye'nin bölgesel gücüne katkı yapan bir kurum haline geldiğini söyleyen Akdoğan, bazı ülkelerin yüksek risk, çatışma ve salgın hastalıklar bahanesiyle bazı bölgelere gitmediklerini ancak o bölgelere de TİKA'nın gittiğini ifade etti.

Türkiye'nin, farklı bölgelerde yaşanan sıkıntılar sonrası o bölgelere giden ilk ülkelerden biri olduğunu kaydeden Akdoğan, "Bugün dünyanın birçok bölgesinde insanlar ellerini semaya kaldırıp Türkiye için hayır dua ediyorlarsa işte bunda TİKA gibi kurumlarımızın yaptığı bu faaliyetlerin gerçekten çok büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye dünyaya açılmaya, her bölgede ay yıldızlı bayrağı gururla dalgalandırmaya devam edecek. Biz büyük bir medeniyet tasavvuruyla hareket ediyoruz. AK Parti hareketi ve Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük bir medeniyet ihya ve inşa ediyor. TİKA bu uğurda tarih yazmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

- TİKA Başkanı Serdar Çam

TİKA Başkanı Serdar Çam da yoksulluk, kaos ve güvensizlikle daralan dünyada kalkınma işbirliği alanındaki modern yöntemlerin yanı sıra vakıf geleneğini terkibi ile Türkiye'nin vicdani sesinin günden güne yükseldiğini dile getirdi.

TİKA'nın 50 koordinasyon ofisi ve 140 ülkedeki faaliyetleriyle Türkiye'nin zenginliğini ve birikimini dünya ile paylaştığını vurgulayan Çam, yürüttüğü projelerde insanı merkeze alan TİKA'nın yeryüzünde iyiliği çoğaltmak, merhamet ve adaleti yaygınlaştırmak için çalıştığını söyledi. Çam, kurumun başarılarını, son 14 yıldır mevcut olan güçlü irade ve liderliğe borçlu olduğunu söyledi.

Huzur ve istikrarına yönelen saldırıların, Türkiye'nin enerjisini kendi sınırları içinde tüketmesini amaçladığını belirten Çam, "Bölgesel ve küresel ölçekteki o hayırlı gayretlerinizin hiçbir kuvvet tarafından engellenemeyeceğini ve bütün oyunların bozulacağını görev yaptığımız sahalarda bizzat gözlemlemekteyiz" dedi.

TİKA'nın, çalışmalarıyla Türkiye'ye yönelik tehdit ve saldırılara en güzel cevabı verdiğinin altını çizen Çam, kendilerine verdikleri destek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümet yetkililerine, işbirliği yaptıkları kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına ve özveri ile TİKA projelerini yürüten çalışanlara teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Yalçın Akdoğan Arnavutluk Türkiye Kosova Politika Güncel Haberler

title