Haberler

'Tıbbi Hatalar ve Hasta Güvenliği' Konulu Konferans

İç Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdal Akalın, Her Yıl Çok Sayıda Hastanın Tıbbi İşlemlerde Yapılan Hatalar Sebebiyle Hayatını Kaybettiğini Söyledi.

İç Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdal Akalın, her yıl çok sayıda hastanın tıbbi işlemlerde yapılan hatalar sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Trabzon Tabip Odası, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi ve Pfizer Medikal firması tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Tıbbi Hatalar ve Hasta Güvenliği' konulu konferans Trabzon Zorlu Grand Otel'de yapıldı. Konferansın açılışında konuşan KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastaların iyileşmesi için çalışan hekimlerin uyguladıkları tıbbi işlemler sırasında bazen hastalara zarar verebildiğini ve tıbbi hataların sıkça rastlanan bir durum olduğunu belirterek, bu doğrultuda son yıllarda hasta güvenliği kavramının öne çıktığını söyledi. Her tıbbi işlemin bir risk taşıdığını, hekimlerinse bu riski üstlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, hasta güvenliğiyle bu riskin bir nebze olsun azaltılabildiğini ve hekimlerin de güvence altına alındığını dile getirdi.

İç Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Pfizer Medikal Danışmanı Prof. Dr. Erdal Akalın ise, hasta güvenliğinin, sağlık hizmetlerine bağlı hataların önlenmesi ve bu hataların neden olduğu hasta hasarlarının azaltılması olduğunu kaydederek, bu hataların sıfıra indirilmesinin mümkün olmadığını ancak alınacak tedbirler sayesinde yüzde 50 oranında azaltılabileceğini kaydetti. Tıbbi hatayı da; 'Hastaya sunulan sağlık hizmeti sırasında kasıtsız bir aksamanın neden olduğu beklenmeyen bir sonuç' olarak tanımlayan Prof. Dr. Akalın, sağlık hizmetine bağlı hatalar arasında ilk sırada yanlış işlem yapmanın geldiğini, bunu doğru işlemi yapamamak ve doğru işlemi yanlış yapmanın takip ettiğini ifade etti.

Hasta güvenliğinde ilk hedefin mevcut riskleri azaltmak olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akalın, Dünya Sağlık Örgütü ile çeşitli sağlık merkezleri ve araştırma kuruluşları tarafından hasta güvenliğiyle ilgili değişik çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmalarda ilginç sonuçların ortaya çıktığını kaydetti. ABD'de tıbbi hatalar nedeniyle yaşanan ölümlerin genel sıralamada 5. sırada yer aldığını ve bu şekilde her gün ortalama 100 hastanın hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Akalın, tıbbi hatalar nedeniyle bu ülkede yılda 44 ila 98 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Her yıl çok sayıda hastanın uygulanan tıbbi işlemlerde yapılan hatalar sebebiyle hayatını kaybettiğini, bu hataların sıfıra indirilmesinin mümkün olmadığını ancak azaltılabileceğini tekrarlayan Prof. Dr. Erdal Akalın, bunun için yapılan yanlışları saptamak, bunların tekrarlanmaması için sebeplerini araştırmak ve tedbir almak kadar hasta-hekim ilişkisini geliştirmenin ve hizmet sunumunda şeffaflığın sağlanmasının gerekliliğine işaret etti.

Hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Akalın, bunun için bütün sağlık çalışanlarının hasta güvenliği kültürünü algılama biçimlerini değiştirmek ve bu kültürü benimsemelerini sağlamanın şart olduğunun da altını çizdi.

(MU-MU-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title