Haberler

'Termik Santralin Zararları' Paneli

'21

'21. Aliağa Emk ve Barış Şenliği' kapsamında, termik santrallerinin zararlarının ele alındığı bir panel gerçekleştirildi.

Aliağalılar Derneği Lokali'ndeki panele bir konuşma yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, termik santralin kurulması durumunda deniz suyunun ısınacağını, kül dağları oluşacağı ve gazların havaya salınacağını anlatarak, bin megavat gücündeki bir termik santralin yılda 3 bin 500 ton uçucu partikül, 75 bin ton kükürtdioksit atık oluşturarak insan sağlığı yok edeceğini söyledi.

Karababa, 'Termik santral demek, geri dönüşü olmayan yol demektir' dedi.

Termik Santrallerin kurulmasına karşı yapılan hukuki mücadelenin devam etiğini aktaran yazar Hüseyin Yurttaş da 'Azgın sanayileşme, azgın kapitalizm ne yazık ki insanları çevre sorunlarıyla yüz yüze bıraktı. İnsanları çevre sorunlarıyla baş başa bırakmak yaşam hakkı gasbıdır' görüşünü dile getirdi.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi de gelecekte açlık sorunuyla karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekerek, termik santralin suya ve toprağa vereceği zararlardan bahsetti.

Çiftçi, şöyle devam etti:

'Aliağa, artık çevre sorunlarıyla özdeş haline geldi. Ancak kirlilik tüm bölgeyi etkiliyor. Bölgedeki toprak ve su kirlenecek. Hava, toprak ve su kirliliği gelecekte en büyük sorunlarımızdan biri olacak. Aliağa su kaynakları zengin değil. Çevre sorunu aslında sadece bu bölgenin sorunu değil, ülkenin sorunu. Gelecekte açlık sorunlarıyla boğuşan bir ülke olabiliriz.'

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem ise Aliağa'nın adeta gözden çıkarıldığını ifade ederek, 'Aliağa'da kirlilik kapasitesi aşılmıştır' dedi. Panel sırasında, çevreci gençler 'Yeşilime Dokunma', 'Ben Yaşıyorum, ya Çocuklarım Ne Olacak', 'Yenilenebilir Enerji İstiyoruz', 'Onlar Para Kazanacak, Biz Öleceğiz' yazılı dövizlerle termik santral istemediklerini dile getirdiler. (SŞN-AYT-YLZ) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title