Haberler

Tenekeci Mahmut'un Belgeseli Hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT arşivine binlerce eser kazandıran Şanlıurfalı gazelhan Tenekeci Mahmut'un (Mahmut Güzelgöz) belgeseli çekiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT arşivine binlerce eser kazandıran Şanlıurfalı gazelhan Tenekeci Mahmut'un (Mahmut Güzelgöz) belgeseli çekiliyor.

Folklor araştırmacısı Abuzer Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tenekeci Mahmut'un Şanlıurfa müzik tarihinin ve sıra gecesi geleneğinin mihenk taşlarından olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen belgeselin çekimlerine birkaç gün önce başlandığını belirten Akbıyık, gazelhandan derlenen türkülerin Şanlıurfa Belediyesinin sıra gecesi ekibince seslendirileceğini söyledi.

Belgeselde gazelhanın yaşamına dair kesitler yer alacağını, sanatçı Mehmet Özbek ve Salih Turhan'ın yanı sıra oğlu Osman Güzelgöz'ün görüş ve anekdotlarına yer verileceğini ifade eden Akbıyık, şunları kaydetti:

"Tenekeci Mahmut bir ömür boyu Şanlıurfa folkloruna hizmet etmiştir. Müzik camiasında ustalığı tartışmasızdır. Yıllarca müzik meclislerinde türküler okumuş ve birçok öğrenci yetiştirmiştir. Kendisinden derlenen yüzlerce türkü, hikaye ve masal, TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivine alınmıştır. Böylesi güzide bir ustamızı daha geniş kesimlere tanıtmak amacıyla böyle bir program hazırlandı. Söz konusu belgesel Şanlıurfa'nın müzik kültürünün tanıtımına da katkıda bulunacaktır."

Akbıyık, belgeselin 3 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

-Tenekeci Mahmut kimdir?-

Mahmut Güzelgöz, 17 Şubat 1919'da Şanlıurfa'da doğdu. Asıl mesleği tenekecilik olan Güzelgöz, bir süre Şanlıurfa Kütüphanesi ve Müzesi'nde çalıştıktan sonra emekli oldu.

Sesinin güzelliğiyle müzik sanatını zaman içerisinde icra etmeye başlayarak makam geleneğini en iyi bilen ender kişiler arasına giren Güzelgöz, herkesin okuyamadığı tiz seslerden gazel ve hoyrat okuyabilme yeteneği dolayısıyla eski mesleğinden de esinlenerek "Tenekeci Mahmut" denilmeye başlandı.

Repertuvarında 2 binin üzerinde şarkı, türkü, gazel ve hoyrat bulunan, 69 yaşındayken hayatını kaybeden Güzelgöz'ün en çok bilinen eserleri arasında

"Alaydım elin elime", "Bahçıya kuzu girdi" ve "Daracık sokakta yare kavuştum" yer alıyor.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title