Haberler

Tarihi Olay Müze Evde Canlandırılacak

Güncelleme:

Rüsumat 4 No. Gemisi olayı, Ordu Belediyesi'nce hazırlanan projeyle yeniden canlandırılacak.

Gökhan Gücüklüoğlu - İstiklal Savaşı sırasında Karadeniz'de batırılan ve daha sonra tekrar yüzdürülerek Türk denizcilik tarihinine geçen "Rüsumat 4 No. Gemisi" olayı, Ordu Belediyesi'nce hazırlanan projeyle yeniden canlandırılacak.

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, AA muhabirine, Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Yunan gemileri tarafından sıkıştırıldığı sırada Ordu Limanı'na demirleyerek saldırıdan kurtulduğunu anlatan Torun, şöyle konuştu:

"Rüsumat 4 No. Gemisi olayı bizim için çok önemli. Çünkü Ordulular gemiyi bir gecede batırarak içindeki cephaneyi kıyıya taşımışlardır. Hemen bir gün sonrasında ise gemiyi tekrar yüzdürmüşlerdir. Bu bölge işgal edilmemiş olmasına rağmen bu olay Orduluların Kurtuluş Savaşı sırasında ortaya koydukları kahramanlığı ifade ediyor."

-Müze evde yeniden canlandırılacak-

Torun, Rüsumat 4 No. Gemisi olayını hazırladıkları projeyle yeniden canlandırmak istediklerini vurgulayarak, "Tarihi dokusu olan bir evimizi Rüsumat 4 No. Gemisi olayının canlandırıldığı müze evi haline getireceğiz" dedi.

Projenin ön çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Torun, "Eğer kıyaslamak gerekirse, İstanbul'da Fetih 1453 Panorama alanı var. Orada İstanbul'un fethi canlandırılıyor. Biz de tarihi dokusu olan bu alanda Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Ordu'ya geldiği, batırıldığı ve tekrar yüzdürüldüğü o anları canlandıracağız. Ses efektleri, o anda yaşanan gürültüler birebir uygulanacak. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık, inşallah 2013 yılı ortalarında bitirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

-Rüsumat 4 No. Gemisi olayı-

Kurtuluş Savaşı'nın şiddetli yaşandığı günlerde düşman saldırısından korunmak için 17 Ağustos 1921'de Ordu sahiline demirleyen Rüsumat 4 No. Gemisi'nin içindeki cephane, Orduluların da yardımıyla boşaltıldıktan sonra düşman kuvvetlerini yanıltmak amacıyla gemide yangın çıkarıldı. Bunun üzerine düşman gemileri Rüsumat 4 No. Gemisi'ne yaklaştıklarında birkaç merminin patlamasından korkarak geri döndü.

Düşman gemilerinin uzaklaşmasının ardından, gemiyi yeniden yüzdürmek için gemi personeli ve Ordulular seferber oldu. İlk olarak gemi içerisine dolan sular tahliye edildi. Yağlı sular içinde çalışılarak geminin bazı parçaları yeniden monte edilerek makine dairesindeki suların boşaltılması sağlandı. Gemi başçarkçısı, belediyeden temin ettiği fındık kabukları ile ocakları yakarak basıncın yükselmesini sağladı. Fındık yağı ile de makineler yağlandıktan sonra gemi manevraya hazırlandı. Kaptan, yapılan çalışmaların ardından makineleri 'tam yol' yaparak, karaya oturan gemiyi yeniden yüzdürmeyi başardı.

Yayıncı: Orhan Topal - ORDU

Kaynak: AA / Yerel

seyit torun karadeniz istanbul Ordu Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title