Haberler

Tarihi Kazılar Amasya'nın Tarihine Işık Tutuyor

Oluzhöyük ile Harşena Kalesi Kızlar Sarayı mevkisinde sürdürülen arkeolojik kazılar Amasya'nın tarihine ışık tutuyor.

Oluzhöyük ile Harşena Kalesi Kızlar Sarayı mevkisinde sürdürülen arkeolojik kazılar Amasya'nın tarihine ışık tutuyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez ile Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Emine Dönmez bu yılki etapları tamamlanan kazıların sonuçlarını Amasya Valisi A. Celil Öz ile paylaştılar.

6 yıldır sürdürülen Oluzhöyük kazılarında 4 ana kültür katı saptandığını ve Kuzey Kappadokya Krallığı, Frig ve Pers dönemlerine, Hitit Büyük Krallık dönemine ve Erken Tunç çağı dönemine ait bulguların tespit edildiğini belirten Doç. Dr. Şevket Dönmez, "Ortaya çıkarılan Pers kültürüne ait mimari kalıntılar, çanak, çömlek ve küçük buluntuların Oluzhöyük'ün bugüne değin Kappadokya'da saptanan tek Pers yerleşmesine sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Dönmez, "Oluzhöyük'ün jeostratejik ve jeopolitik konumu ile yakın çevresindeki geniş düzlükler bir imparatorluk ordusunun toplanması ve organize olabilmesi için elverişlidir. Arkeolojik kalıntılar ile tarihi coğrafya verileri birlikte değerlendirildiğinde Kritalla-Oluzhöyük eşleşmesinin uygunluğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Kral Kaya Mezarları'nın eteğindeki Kızlar Sarayı kazılarındaki buluntularda çok sayıda İslami dönem öncesine ve sonrasına tarihlenen çeşitli teknikte sırlı, sırsız seramikler ortaya çıkarıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Emel Emine Dönmez'de, İslami dönem öncesi Geç Demir Çağı'ndan başlayarak Helenistik, Roma ve Bizans seramikleri, İslami dönem sonrası Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait seramikler ile buna paralel seledonlar ve porselen parçalarının ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Çalışmalarıyla Amasya'nun tarihine ışık tuttukları Dönmez çiftine teşekkür eden Vali Öz, çalışmalar Amasya'nın tanıtımına ve turist sayısının artışına katkı sağladığını vurguladı. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Celil Öz Amasya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title