Haberler

Son dakika haberleri: Ürdün'deki Suriyeliler, iç savaşın 10. yılında ülkelerine güvenle dönecekleri günü bekliyor

Güncelleme:

Edinilen son dakika gelişmesine göre Suriye'deki iç savaş 10 yılı geride bırakırken, çatışmalardan kaçarak Ürdün'de sığınmacı durumuna düşen Suriyeliler, ülkelerine güvenle dönebilecekleri günün hayalini kuruyor.

Suriye'deki iç savaş 10 yılı geride bırakırken, çatışmalardan kaçarak Ürdün'de sığınmacı durumuna düşen Suriyeliler, ülkelerine güvenle dönebilecekleri günün hayalini kuruyor.

Suriye'nin güneyindeki Dera kentinde 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarına, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla başlayan halk ayaklanması yıllardır yerini dinmeyen kan ve gözyaşına bıraktı. Esed rejimi, Suriye'deki iç savaş boyunca sivil yerleşim yerlerini hedef alarak milyonlarca insanı yerinden etti.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre Ürdün'de, yarısı sığınmacı sıfatıyla kayıtlı 1 milyon 390 bin Suriyeli bulunuyor. Ancak bunlardan 750 binini, akrabalık, evlilik ya da ticaret gibi çeşitli gerekçelerle 2011 yılı öncesinde de Ürdün'de yaşayan Suriyeliler oluşturuyor.

Ürdün'ün İrbid ve Mefrak vilayetlerinde yaşayan Suriyeli sığınmacılar, AA muhabirine, ülkelerindeki iç savaşı, yaşadıkları sıkıntıları ve umutlarını anlattı.

"Suriyelilerin kanı akmış, öldürülmüş, bunlar büyük güçlerin umurunda değil"

Suriyeli Muhammed el-Hariri (33), binlerce kişinin reform talebiyle sokaklara dökülmesinin ardından ülkesinde başlayan iç savaşın son bulması konusunda ciddi bir yol alınamadığını belirtti.

Hariri, "Suriyelilerin kanı akmış, öldürülmüş, bunlar büyük güçlerin umurunda değil. Onların tek istedikleri ülkemizin zengin kaynaklarına üşüşmek." dedi.

Halid el-Avde (46) de "Büyük güçler, Suriyelilerin kanını emiyor. En lüks otellerde en lezzetli yemekleri yiyerek sözüm ona müzakere yapıyorlar. Çıkarlarını her şeyden önce tutuyorlar." diye konuştu.

"Dünyanın her yerinde sığınmacı veya mülteci durumundayız"

Halid er-Rifi ise kardeşiyle babasının Suriye'de olduğunu ve onlar için endişe ettiğini dile getirdi.

Ülkesi için direnişin devam etmesi gerektiğini söyleyen Rifi, "Sahip olduğumuz en kıymetli şeyleri, özgürlüğümüzü, onurumuzu çaldılar. Vatanımızı, evimizi kaybettik. Dünyanın her yerinde sığınmacı veya mülteci durumundayız. Yıllar geçse de elbet bir gün Suriye halkının hedefi gerçekleşecek." dedi.

Rifi, özgürlükten yana olan herkese direniş çağrısında bulunarak, cesaretin elbet bir gün korkakları yeneceğini söyledi.

"Suriye'nin kaynaklarını yemeye doymadılar"

İç savaşta eşini kaybeden ve üç çocuğuyla Ürdün'de yaşam mücadelesi veren Serab İyaş da Suriye'deki vatan mücadelesinin sürmesi gerektiğini ifade etti.

Suriyeli anne, şöyle konuştu:

"Biz, dünya ülkelerinden, rejim ve destekçilerinin zulmüne son verecek ve ülkemize dönüşümüzü sağlayacak gerçek anlamda bir insani duruş bekliyoruz. Suriye'nin kaynaklarını yemeye doymadılar. Bizi yüzlerce yıl öncesine döndürmek istiyorlar ama Allah büyük."

Ebu Halid Ahmed ise Suriye'deki iç savaştan nemalanan dış güçlerin akan kanın durmasını istemediğini belirterek, "Bir çok ülke, krizi derinleştirmeye çalışıyor. Barışçıl taleplerle ülkesi için mücadele edenlere büyük baskılar yapıyorlar. Tarih şahittir ki; Suriye halkı zulme karşı ne bir gün sustu ne de susacak." dedi.

"Kendi topraklarına dönerek tehlikeden uzak onurlu bir hayat yaşamalarını temenni ediyoruz"

Ürdün'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Muhammed el-Hıvari de ülkedeki Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması için çalıştıklarını söyledi.

Hıvari, şunları kaydetti:

"İhtiyaç sahibi Suriyeli sığınmacılara uygun iş fırsatları bularak insana yakışır bir hayat sürmeleri için çalışıyoruz. Bu süreç ne kadar uzarsa uzasın, karşılaştığımız zorluklara rağmen onlara yardım etmek için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız. Suriye'de 10. yılını geride bırakırken artık iç savaşın son bulmasını ve sığınmacıların kendi topraklarına dönerek tehlikeden uzak onurlu bir hayat yaşamalarını temenni ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Ürdün Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title