Haberler

Sapanca Gölü Toplantısı

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Tübitak Tarafından Ortaklaşa Hazırlanan "Sapanca Gölü'nün Öncelikli Kirlilik Kaynaklarına Özgü Kontrol Teknolojilerinin Araştırılıp Geliştirilerek Göl Havzası İçin Uyarlanması Projesi"nin Tanıtımı Yapıldı.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa hazırlanan "Sapanca Gölü'nün Öncelikli Kirlilik Kaynaklarına Özgü Kontrol Teknolojilerinin Araştırılıp Geliştirilerek Göl Havzası İçin Uyarlanması Projesi"nin tanıtımı yapıldı.

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, projenin sadece Sapanca Gölü için değil, diğer içme ve kullanma suyu kaynakları için de yol gösterici olacağını söyledi.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi binasında düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Duran, Sapanca Gölü'nün korunması adına gerekli tüm hukuki ve siyasi adımları attıklarını ifade etti. Sapanca Gölü için mücadele ederken, Sakarya'nın, Sapanca Gölü ile ilgili görüşünü net bir biçimde ortaya koyduklarını söyleyen Duran, "Sapanca Gölü'nün içme suyu kaynağı olduğunu ve başka amaçla kullanılmaması gerektiğini söyledik. Kocaeli, Sapanca Gölü'nden su alacaksa, bunu insani tüketim amacıyla almalı. Bunun dışında göl suyunun kullanılmasını asla kabul etmiyoruz. Sanayi tesislerinin kontrolsüz bir şekilde gölden su almasını istemiyoruz. Buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Gölün hukuki statüsünün netleşmesi için gereken mücadeleyi başlattık ve olay şu an yargı aşamasındadır" dedi.

Sapanca Gölü'nü kirleten unsurların başında otoyollardan, zirai ilaçlamadan ve evsel atıklardan kaynaklanan kirliliklerin geldiğini söyleyen Duran, bu tehditlere karşı, ne tür tedbirler ortaya konulacağının da, bu projeyle belirlenmiş olacağını ifade etti. Duran, "Projenin en önemli katkısı ise, gölün su bütçesinin ortaya çıkarılması olacaktır. Gölden kim, ne kadar su alıyor, ne kadar su alınırsa göl yaşamaya devam eder ve riskimiz nedir, ne durumdadır. Bu kritik sorulara projeyle net bir cevap alacağız. Bu proje sadece Sapanca Gölü için değil, ülkemizin çeşitli yerlerinde içme ve kullanma suyu kaynakları için de yol gösterici olacaktır" diye konuştu. Duran, projenin tüm maliyet bedelinin ise 2 milyon YTL olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Albay ise, son yıllarda göldeki su kalitesinde bazı değişimler gördüklerini belirtti. Albay, çözümlerin mutlaka ortaya konulması gerektiğini söyleyerek, "Bu kullanım şeklinin artık böyle devam edemeyeceği, bir çözüm getirilmesi gerektiği herkes tarafından kabul ediliyor. Özellikle hala birinci sınıf diyebileceğimiz bir suyun sanayide yoğun miktarda kullanılması, gölün ekolojisi ve geleceği açısından, bizim tespit ettiğimiz tehlikelerden bir tanesi. İnsanlarda bu su kaynağının bitmeyeceğine dair bir inanç var. Su kalitesini bitirdiğinizde, gölü de bitirmiş olursunuz" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Görevlisi Dr. Kemal Güneş de, "Sapanca Gölü bölge için adeta bir can damarıdır. Tüm yolların gölün etrafından geçiyor olması, aynı zamanda da tarım bölgesinde yer alıyor olması gölün bir takım kirletici kaynaklarla karşı karşıya gelmesini mecbur bırakıyor. Fakat bunun önlemini alarak gölde sürdürülebilir bir kullanımı sağlamak amacıyla bir proje çalışması başlatılmak isteniyor. Bu proje gerçekleştirildiğinde, diğer göller için de bir referans niteliği taşıyacak. Gelişmiş ülkelerde uygulanan teknolojilerin daha da geliştirilerek burada da uygulanarak ülkemizdeki farklı su kaynaklarına da örnek olması amaçlanıyor" diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep İleri ise yaptığı konuşmada, "Gölü ve projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü su stratejik bir malzemedir, hatta beyaz petrol de diyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda suyun çok daha stratejik bir kaynak olacağını görebiliriz. Sapanca Gölü bu bölge için çok önemli bir su kaynağıdır. Bir şeyi tedavi etmek istiyorsak önce iyi bir teşhis koymamız gerekiyor. Bu gölün su miktarı, girdisi çıktısı nedir, bunun bilimsel verilerle tespit edilmesi gerekiyor. Göller aynı zamanda emniyet-verimle çalışan su kaynaklarıdır. Emniyet-verimle çalışan bir yapıda işletilirse, göl yıllarca su kaynağı olabilir. Aksi takdirde dikkat edilmediği zaman dünyada bir çok gölün kaybolduğu görülüyor" dedi.

(İÇ-AK-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title