Haberler

Şanlıurfa: Uluslararası Fenilketonüri Günleri

Uluslar arası Fenilketonüri günleri nedeniyle yazılı açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, hastalık konusunda vatandaşları uyardı. Akraba evliliklerinin fenilketonüri hastalığını artırdığı bildirilen açıklamada, tüm yenidoğan bebeklerin bu hastalıkla ilgili taramadan geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Uluslar arası Fenilketonüri günleri nedeniyle yazılı açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, hastalık konusunda vatandaşları uyardı. Akraba evliliklerinin fenilketonüri hastalığını artırdığı bildirilen açıklamada, tüm yenidoğan bebeklerin bu hastalıkla ilgili taramadan geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Fenilketonürinin anne-babadan çocuğa geçen enzim eksikliği sonucu meydana gelen zeka geriliği hastalığı olduğu kaydedilerek, "Metabolik, kalıtsal bir hastalık ve ülkemizde tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olan fenilketonürinin, Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı 10 bin ila 30 bin arasında olurken, ülkemizde 3 bin ila 4 bin 500 doğumda bir görülmektedir. Özellikle akraba evlilikleri, fenilketonüri gibi bazı hastalıkların görülme sıklığını artırmaktadır. Türkiye'de her 5 evlilikten biri akraba evliliğidir ve akraba evlilikleri en çok birinci dereceden akrabalar arasında gerçekleşmektedir. Bu nedenle her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler maddi ve manevi zarara uğramaktadır" denildi.

Güneydoğu'da akraba evliliklerinin fazla olması sebebiyle hastalıklı bebek doğma riskinin fazla olduğu aktarılan İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasında, hastalığın önlenmesi amacıyla bölgede akraba evliliklerinin önüne geçilmesi, gebelerin doğum öncesi takiplerinin düzenli olarak yapılması, riskli gebeliklerin tespit edilmesi ve doğumların sağlık personeli tarafından yaptırılmasının önemli korunma faktörleri olduğu bildirildi. Şehirde 1996 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafından fenilketonüri taramasının uygulandığı ifade edilen açıklama, şu şekilde devam ediyor:

"2005 yılında toplam 25 bin 456 bebekten topuk kanı alınmış olup, 4 hasta bebek tespit edilmiştir. Tespit edilen vakaların tetkikleri tamamlanarak tedavilerine başlanmış olup, sosyal güvencesi olmayan hastaların giderleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanmaktadır. Bölgede sık görülen bu hastalığa yakalanan bebeklerin tamamına ulaşılamaması, doğumların büyük kısmının sağlık personeli olmadan yapılması, sağlıklı veri toplanamamasına neden olmaktadır. İldeki yenidoğan bebeklerin ancak yüzde 61.50'sinden kan alınabilmektedir. Bütün yenidoğan bebeklerden kan alınabilmesi için ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilerek taramanın yaygınlaştırılması, yenidoğan bütün bebeklerden topuk kanı numuneleri alınması amaçlanmaktadır. Topuk kanı alınmayan bebeklerin aileleri tarafından sağlık kuruluşlarına başvurarak topuk kanı örnekleri aldırmaları gerekmektedir. Fenilketonüri tarama programını Şanlıurfa Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü tarafından organize edilmekte olup, konuyla ilgili açıklayıcı bilgiler tüm sağlık kuruluşlarından elde edilebilir"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title