Haberler

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak Açıklaması

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak, Rus basınında yer alan "Akkuyu Nükleer Santrali'nin maliyetinin daha da artabileceği yönündeki haberlere" ilişkin, "Rusya Enerji Bakanlığı tarafından projenin maliyetinin artacağına dair herhangi"...

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak, Rus basınında yer alan "Akkuyu Nükleer Santrali'nin maliyetinin daha da artabileceği yönündeki haberlere" ilişkin, "Rusya Enerji Bakanlığı tarafından projenin maliyetinin artacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Projenin finansmanı planlanan çerçevede ilerliyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile ortak basın toplantısı düzenleyen Novak'a, Türkiye'deki 2. nükleer santralin inşasına yönelik herhangi bir tekliflerinin olup olmadığı soruldu.

Novak, bu soruya, " Türkiye'de nükleer sanayinin geliştirilmesi Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin stratejik boyutunu oluşturuyor" yanıtını verdi.

Akkuyu Nükleer Santrali'ne yönelik çalışmaların ise öngörülen zaman cetveli içerisinde ilerlediği bilgisini veren Novak, projelendirme ve lisanslama çalışmalarına devam edildiğini ifade etti.

Türkiye ile bu alandaki işbirliklerinin sadece nükleer santrallerin inşaatı ve işletmesiyle sınırlı kalmadığını anlatan Novak, aynı zamanda sistemi tamamlayıcı olan eğitim alanında da Rusya Federasyonu'nun hizmet verdiğini, bunun da söz konusu işbirliğinin uzun vadeli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Rus Rosatom şirketinin nükleer alandaki işbirliğini geliştirmek istediğini kaydeden Novak, "Rosatom, Türkiye'deki diğer nükleer santrallerin tesisinde de yer almak istiyor ve bu konular bugünkü görüşmelerimizde de yer aldı. Rosatom şirketi bu konudaki müzakerelere katılma niyetinde olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

-Samsun-Ceyhan Projesi-

Boğazlardaki petrol tankeri trafiğini ciddi anlamda azaltacağı değerlendirilen Samsun Ceyhan Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Novak, bu projeyle ilgili kendisine verilen bilgilere göre bugüne kadar 24 raund müzakere yapıldığını söyledi.

Bu projenin her iki taraf için de faydalı olabileceğini aktaran Novak,

"Bugün itibariyle hem Rusya hem de Türkiye tarafı karşılıklı bu konuda ortak noktada buluşamamıştır. Ancak bu müzakerelere en kısa zamanda devam edilebilir, bir sonuca varılacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Novak, Türkiye'de devam eden özelleştirme sürecinde Rus firmalarının aktif olmalarına yönelik olarak ise, "Tabii ki Rus şirketler somut öneriler ve teklifler üzerinde çalışmaya ve onları değerlendirmeye hazır. Biz KEK kapsamında da özelleştirmelerle ilgili onları da ele alırız" dedi.

-"Akkuyu'da maliyet artışı" iddiaları-

Konuk Bakan Novak, Rus basınında Rus Enerji Bakanlığı yetkililerine dayandırılarak Akkuyu Nükleer Santrali'nin maliyetinin daha da artabileceği yönündeki iddialar ve projenin finansmanına yönelik olarak ise şunları kaydetti:

"Rusya Enerji Bakanlığı tarafından projenin maliyetinin artacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Projenin finansmanı planlanan çerçevede ilerliyor. Projenin finansmanı bir kaç farklı kaynaktan yapılmaktadır. Bunlardan biri Rusya Federasyonu Federal Bütçesi, diğeri banka piyasasından alınan borç.

Aynı zamanda Rusya tarafı Türkiye tarafına bu proje kapsamında uygulanabilecek ilave vergi teşvikleri konusunda bir talepte bulunmuştur. Bu tür teşviklerin uygulanması halinde hem projenin maliyeti düşecek hem de verimliliği artacaktır. KEK toplantıları kapsamında bunları değerlendirmeye devam edeceğiz."

Novak, Güney Akım konusunu da toplantıları kapsamında ele aldıklarını belirterek, Türkiye'ye, verdikleri izinden dolayı teşekkür ettiklerini ifade etti.

Bu izinlerin hem ekonomik hem de politik anlamda işbirliğinin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu anlatan Novak, 7 Aralık'ta bu projeyle ilgili ilk kaynak töreninin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Bakanlığı Taner Yıldız Türkiye Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title