Haberler

Rektörler Toplantısında Konuşan YÖK Başkanı Saraç: Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir (3)

'bu YAPILANMANIN ÜNİVERSİTELERİ ELE GEÇİRMESİNE MÜSADE EDİLEMEZ'Meclis Başkanı İsmail Kahraman, YÖK Başkanı ve üniversite rektörlerini TBMM Genel Kurul salonuna götürerek darbe girişimi gecesi yaşananları anlattı.

'bu YAPILANMANIN ÜNİVERSİTELERİ ELE GEÇİRMESİNE MÜSADE EDİLEMEZ'

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, YÖK Başkanı ve üniversite rektörlerini TBMM Genel Kurul salonuna götürerek darbe girişimi gecesi yaşananları anlattı.

Rektörler önlem amaçlı baret takarak TBMM'de bombaların verdiği hasarı fotoğrafladı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç başkanlığında, 190 üniversitenin rektörü üzerlerindeki cübbeleriyle Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a akademi dünyasının milli iradeye ve demokrasiye olan inancı ve saygısını iletmek üzere TBMM'ye geldi. Yekta Saraç, YÖK ve üniversite rektörleri adına hazırladıkları bildiriyi okuyarak 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınadıklarını belirtti. Yekta Saraç "Devletin içindeki paralel yapılanmanın uyuşturulmuş bu zihniyetin akademik dünyadaki uzantılarının da farklı olması beklenemez. Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın üniversiteleri ele geçirmesine, ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez" diye konuştu.

'MİLLİ DUYGULARI TÖRPÜLENMİŞ KİŞİLER İSYAN TEŞEBBÜSÜNDE BULUNDU'

YÖK Başkanı ve rektörleri tören salonunda kabul eden Meclis Başkanı İsmail Kahraman, darbe girişimine ilişkin şunları söyledi:

"15 Temmuz'da ülkemiz, devletimiz bir saldırıya maruz kaldı. Bir grup hayta, milli duyguları, düşüncüleri, törpülenmiş kişiler bir isyan teşebbüsünde bulundular. Şükürler olsun akamete uğradı netice alınamadı. Bu bir yönüyle de ders veren hadisedir. Her hadiseden ibret çıkarılır. Her hadise de bir hikmet vardır… En önemli ders, Türkiye'de darbe yapmanın mümkün olmadığı dersidir. Tarih boyunca darbe teşebbüsleri vardı. Bu 17'ncisi oldu. İnanıyorum ki bu sonuncusudur. Çünkü toplum demokrasiyi hazmetti. Başka bir güç istemiyor. Demokrasi sandık demektir. Cezasını, takdirini vatandaş sandıkta gösterir. Süresi bitene kadar görevdedir. Bunu asker gördü. Göremeyen bazıları vardır. Onlar da maalesef çok kötü dersler aldılar. Tanklar, silahlar onları, onların ellerine verenlerin böğrüne çevrildi, tarandı. Helikopterden, uçaktan tarama yapılıyor. Bugüne kadar olmamış bir hadise. Bu darbelerde hiçbir zaman Meclis'e dokunulmamıştır. Meclis hiç akla gelmez meclis bombalandı. Bomba düştü. Bir vefat olmadı ama 161 tane insan şehirlerimizde vefat oldu, şehit oldu. Çok kötü oldu. Ne zaman kalkınma noktasına geliyoruz bir darbe oluyor. Gelişmemiz istenmiyor. Yaralarımız çok ağır oldu. Temennim, toplumumuzun demokrasiye olan bağlılığı, bu yaraların kısa zamanda sarılmasıdır. Bunu sararken de tabi ki hukuka uygun hareket edilmelidir. Gereken ölçüde, ağırlıkta bu olmalı, olacaktır. Bir daha böyle bir şeye teşebbüs etmek olmamalıdır. Toplum diridir ve ayaktadır. Sayın cumhurbaşkanımızın daveti etkili olmuştur. Milletimiz meydanlara çağrılmıştır. Demokrasi nöbetleri tutulmaktadır. Türkiye'de darbeler oldu. Darbeler yara meydana getirir. Demokrasi kültürünü topyekün yaymalıyız. Hakimiyet millete aittir. Bunu kabul etmeyenler kabul etmek zorunda kalacaktır. Meclis'i onarmayacağız ve bir demokrasi müzesi yapacağız. Bir aşiret değiliz biz güçlü bir devletiz. Biz iki dünyalıyız. Buradaki MOBESE'ler çekiyor da Cenabı Hakkın MOBESE'si yok mu? Dolayısıyla inançla yürüyeceğiz."

Yapılan konuşmaların ardından Meclis BAşkanı Kahraman, YÖK Başkanı ve rektörlere TBMM'yi gezdirerek bombaların verdiği hasarı gösterdi.

Meclis'e girişte dağıtılan baretleri alarak takan rektörler yıkılan duvarların ve kırılan camların arasından fotoğraf çekti. Kahraman daha sonra rektörleri Genel Kurul salonuna götürerek 15 Temmuz gecesi yaşanılanları anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Kahraman Yekta Saraç Türkiye Politika Güncel Haberler

title