Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kaya, Marmara'nın, alınan önlemlerle her gün, bir önceki günden daha temiz ve daha fazla canlının yaşadığı denize dönüştüğünü söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Marmara'nın, alınan önlemlerle  her gün, bir önceki günden daha temiz ve daha fazla canlının yaşadığı denize dönüştüğünü söyledi.

CHP, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için Marmara Denizi'ndeki kirliliğe ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

Öneri aleyhinde söz alan Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Kaya, Tuna Nehri üzerinden gelen kirliliğin sadece Karadeniz'e değil boğazlarla Marmaray'a da ulaştığını kaydetti.

En büyük ikinci sanayi kenti Kocaeli'nde 15 organize sanayi bölgesi bulunduğuna işaret eden Kaya, İzmit Körfezi'nin 10 yıl önce atık su denizi olduğunu dile getirdi.

Kaya, yapılan çalışmalarla 18 arıtma tesisinin faaliyete geçirildiğini, denizin sıkı denetime tabi tutulduğunu, 2'si mavi bayraklı 28 halk plajının hizmet verdiğini, uluslararası yüzme yarışlarının yapıldığını, İzmit Körfezi'nde 35 yıl sonra ilk kez yüzmeye başlanıldığını anlattı.

İstanbul'da 1994 öncesinde çöp dağlarının patladığını, Haliç'te kokudan yürünemediğini ifade eden Kaya, bugün Haliç'te balık tutulduğunu kaydetti.

Kaya, Hükümet ve büyükşehir belediyesinin önlemleriyle Marmara'nın her gün bir önceki günden daha temiz ve daha fazla canlının yaşadığı denize dönüştüğünü belirtti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, öneri lehinde yaptığı konuşmada, çevreyi ve insan sağlığını tehdit edecek sanayi planlamasına hep birlikte dur demeleri gerektiğini söyledi. Havuçta, bölgeyi,  bürokratların insafına, sanayicilerin kar hırsına terk edemeyeceklerini belirtti.

Havuçta, yaşanır Türkiye, temiz enerji ve sanayiyi destekleme adına araştırma komisyonun kurulması gerektiğini ifade etti.

MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak da öneri lehinde yaptığı konuşmada, Marmara Denizi'nin kirlendiğini, bu konuda son 30 yılın yöneticilerinin asla masum olmadığını savundu.

Aleyhte söz alan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, kirliliğin sadece Marmara'ya özgü olmadığını, Van Gölü'nün de aynı kaderi paylaştığını kaydetti.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Marmara Denizi Erol Kaya Ak Parti İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title