Haberler

KKTC Başbakanı Küçük Manisa'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, müzakerelerle ilgili, "Güney Kıbrıs Rum Kesiminin tutumu nedeniyle görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını şu ana kadar söylemek mümkün değil" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, müzakerelerle ilgili, "Güney Kıbrıs Rum Kesiminin tutumu nedeniyle görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını şu ana kadar söylemek mümkün değil" dedi.

KKTC Başbakanı Küçük, 472. Uluslararası Manisa Mesir Festivali'nin onur konuğu olarak Manisa'ya geldi. Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Emniyet Müdürü Yunus Çetin tarafından karşılanan Küçük'e öğrenciler çiçek sundu.

Anemon Otel'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Küçük, Kıbrıs'ta çözüm için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri sürdürmektedir. Biliyorsunuz 1 Temmuz itibariyle Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı gündeme geliyor. Sayın Genel Sekreterin girişimleriyle 1 Temmuz öncesinde kalıcı köklü bir çözüm bulunabilmesi için büyük yoğunluklar yapıldı. Bunun için Birleşmiş Milletler'in büyük gayretleri olmuştur. Ancak, Güney Kıbrıs Rum Kesiminin

tutumu nedeniyle görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını şu ana kadar söylemek mümkün değil. Bazı küçük ilerlemeler olduysa da tabii ki Kıbrıs meselesinin yeniden Kıbrıs'ın bütünleşmesi ve Kıbrıs'a bir çözüm bulunabilmesi bakımından ümit verici gelişmeler olmamıştır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bu konuda yaşadığı sıkıntıların devam ettiğini, görüşmeler sürerken Ankara hükümetinin de endişelerinin olduğunu vurgulayan Küçük, "Çünkü Güney Kıbrıs'ın tutumunda bir değişiklik olmuş değildir. Hatta dönem başkanlığı konusunun ertelenmesini, gerek biz gerekse Ankara hükümeti defaatle ikaz etmelerine rağmen dönem başkanlığı adım adım gelişiyor. Bu arada biliyorsunuz gerek gaz arama gerekse de petrol arama çalışmaları Güney'de süratli bir şekilde sürdürülüyor. Bu

konuda yaptığımız görüşmelere ve uyarılara itibar edilmedi" diye konuştu.

"YER ALTI ZENGİNLİKLERİ BÜTÜN KIBRIS HALKININDIR"

Yer altı zenginliklerinin bütün Kıbrıs halkının olduğunu ifade eden Küçük, "Biz bu zenginliklerin Rumların hakkı olduğu kadar, Kıbrıs'taki Türklerin de hakkı olduğunun üzerinde durduk. Biz bu aramaların müştereken yapılması ve Kıbrıs'ın yeniden bütünleşmesi bakımından adil bir çözüm bulunabilmesi için önemli olduğu ikazlarını yaptık. Ama Güney Kıbrıs olayları iç politika olarak gördü. Sayın Hıristofyas'ın 2013'te Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Özellikle Güney'de ekonomik bakımdan doğan büyük bir kriz,

akabinde de denizdeki o patlama olayından sonra daha da bozulan ekonomik durumları var. Dikkatleri ekonomik konular üzerinden dağıtabilmek için, halkın dikkatini de bu yer altı aramalarına çekebilmek için bu konuda da farklı bir çalışma içine girdiler. Tabii ki bizim de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile müşterek bir anlaşmamız oldu. Bu konuda bizim de petrol arama çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir. Bu ayın sonuna doğru da Kıbrıs Türk Petrolleri karada petrol arama çalışmalarını sürdürecektir.

Denizdeki sismik arama çalışmaları da devam ediyor. Tabii ki biz bu aramaların Kıbrıs'a bir çözüm geldikten sonra gerçekleşmiş olmasını arzu ederdik. Ama Maalesef Rum tarafının ve Güney'in tutumu yüzünden ayrı ayrı çalışmaların sürdürülebilmesi mecburiyetini ortaya çıkarmıştır" dedi.

Başbakan Küçük, müzakerelerle ilgili, "Genel Sekreter bundan sonraki çalışmalar konusunda görüşünü zannederim nisan ayında vermiş olacak. Bu gelişmelerin tabii Kıbrıs görüşmelerini akamete uğratmaması dileğini, Kıbrıs Türk tarafı olarak bir kez daha vurgulamak isterim. Ama tabii ki bu konuda Güney Kıbrıs'ın da arzulu olması gerekir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güney Kıbrıs İrsen Küçük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title