Haberler

Cumhurblaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Fransa'nın, Avrupa projesinin geleceğine yeni bir soluk getirebilecek basiret, sağduyu ve liderlik anlayışına sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Fransa'nın, Avrupa projesinin geleceğine yeni bir soluk getirebilecek basiret, sağduyu ve liderlik anlayışına sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande onuruna Köşk'te akşam yemeği verdi. Yemeğe, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nahit Zeybekci, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakan eski Yardımcısı Murat Karayalçın, Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Devlet eski Bakanı Kemal Derviş, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Enerji Bakanı Philippe Martin, Yüksek Öğretimden Sorumlu Bakan Genevieve Fioraso ve Tarım Bakanı Stephane le Foll, çok sayıda işadamı, akademisyen katıldı.

Gül, Hollande'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin önemine değinerek, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını söyledi. Gül, "Günümüzde de köklü bir maziyi ve müşterek değerleri paylaştığımız Fransa ile ilişkilerimizi her alanda derinleştirme irademiz tam ve güçlüdür. Fransa'nın da aynı iradeyi göstermesi halinde, iki ülke halklarının birbirleriyle ilgili toplumsal algılamalarının süratle olumlu yönde değişeceğinden hiç şüphe duymuyorum. Esasen ikili ilişkilerimizi ekonomik ve ticari alanda desteklemek için imkanlar da çok geniştir. Son on yılı aşkın sürede köklü reformlara imza atan Türkiye, bu anlamda sayısız fırsatlar sunmaktadır. En başta Türkiye'de siyasi istikrar sağlanmıştır. Ayrıca, Maastricht kriterleri büyük ölçüde karşılanmıştır. Makroekonomik göstergeler güçlüdür. Finans ve bankacılık sektörü, ekonomik şoklar karşısında rüştünü ispatlamıştır. Küresel kriz ortamında Türkiye, yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Fransa'nın karşı karşıya oldukları birçok küresel ve bölgesel konuda bakış açılarının ve politikalarının büyük ölçüde örtüşen iki ülke olduğunu ifade eden Gül, "Pozitif bir gündemle sürdürülecek Türkiye-Fransa ilişkilerinin, tüm bu meselelerin hallinde müspet bir sinerji oluşturacağı da aşikardır. Bu itibarla, bölgesel ve küresel meselelerle ilgili yakınlığımızın, ikili ilişkilerimize ve AB üyelik sürecimize mutlaka pozitif biçimde yansıtılması gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa standartlarına erişmiş olmasının önemine işaret eden Gül, "Dostumuz Fransa'dan geçmişte AB katılım sürecimizde güçlü destek gördük. Ancak zamanla maalesef Paris'te belli tereddütlerin ortaya çıktığına da şahit olduk. Bugün Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyelik süreci konusunda yeniden müspet bir yaklaşıma yönelmesini memnuniyetle karşılıyoruz. 'Avrupa için en büyük tehlike yılgınlıktır' Bu tespiti, zamanında Cumhurbaşkanı Mitterrand da yapmıştı. Avrupa projesi, her zamankinden daha fazla vizyon, stratejik bakış ve pragmatizm gerektirmektedir. Gelecek kuşaklara ancak bu şekilde heyecan ve umut aşılayabiliriz. Türkiye ve Fransa, hiç şüphesiz Avrupa projesinin geleceğine yeni bir soluk getirebilecek basiret, sağduyu ve liderlik anlayışına sahiptir" dedi.

Hollande ise yaptığı konuşmada, Çankaya köşkünde Atatürk'ü düşündüğünü söyleyerek, "Fransa o zaman Kemal Atatürk'ün hükümetini tanımış olan, Cumhuriyetin kurulmasından önce tanıyan, ilk batılı ülke olmuştur" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin son on yılda değişim geçirdiğine işaret eden Hollande, Türkiye'nin Fransa için önemli bir ekonomik ortak olduğunun altını çizdi.

Ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir etaba geçmenin fırsatı olarak gören Hollande, değişik alanlarda işbirliğine işaret etti. Hollande, "Fransa Türkiye'nin arzu ettiği tüm alanlarda bilgi paylaşımına hazır ve daha çok sayıda Türk şirketinin Fransa'da faaliyette olduğunu görmek isteriz" diye konuştu.

Hollande, Fransa'nın Kıbrıs konusunda katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirterek, "Bu konuda nihai bir çözüm arıyoruz, istiyoruz. Her iki tarafla da konuşabildiğimiz için bu konuda katkıda bulunabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği müzakerelerine değinen Hollande, "Fransa bu bağlamda, temel haklar, özgürlükler, şeffaflık gibi konularda yeni başlıklar açılmasına olumlu bakmaktadır ve bu konu Fransa'nın tarihi derinlikleri çerçevesinde bu konuların gerçekleşmesini arzu etmektedir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

François Hollande Avrupa Birliği Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler? Halal All Day / Haram All Night akımı nedir, (TİKTOK) Halal All Day ne demek? 1 Mayıs nöbetçi noter var mı? 1 Mayıs MARMARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs MARMARAY bedava mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title