Haberler

'Öcalan'ın Affını Hiçbir Hükümet Göze Alamaz'

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Bir Yandan Siyasi Af Durumunda Ayrım Yapılamayacağını Söyledi, Diğer Yandan, Öcalan'a Affı Hükümetlerin Göze Alamayacağı Sözlerini Sarfederek Çelişkili Yarattı.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümü yolunda bir siyasi af çıkarılması durumunda ayırım yapılamayacağını, ancak Abdullah Öcalan'ın affının bu aşamada hiçbir hükümet tarafından göze alınamayacağını ve halktan da tepki göreceğini bildiklerini, böyle bir affın ancak orta vadede mümkün olabileceğini söyledi.

Ahmet Türk, CNNTÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programında soruları yanıtlarken, Abdullah Öcalan'ın affı konusunda görüşlerini açıkladı. Türk şöyle dedi:

"Bir siyasi affı koyduğunuz zaman hukuken de, mantıken de bir ayırım yapamazsınız. Ancak bazı adımlar atılırken bu adımların olumlu olumlu bir noktaya taşınması için bazı hassasiyetlerin göz önünde tutulması gerektiğini de biliyoruz. Koşular düzeltilir, diyalog ortamı oluşturulur, halk içinde kin ve öfke ortadan kalkarsa bu gündeme gelebilir.

Gergin bir ortamın olduğu süreçte Öcalan affını getirdiğimizde hiçbir hükümet bunu göze alamaz. Halktan gelecek tepkileri de söylüyorum. Gerginlik ortadan kalkar ikinci adım olarak orta vadede bazı şeyleri getirebilirsiniz. Mesele çözüm niyetinin ortaya çıkarılmasıdır. Toplumdaki hassasiyetleri göz önünde tutmamız lazım."

ÇÖZÜM FORMÜLÜ TÜRKİYE'YE ÖZGÜ OLMALI

Ahmet Türk, DTP'nin bir Türkiye partisi olduğunu, Kürtlerin de hassasiyetlerini ve taleplerini formüle etmeye çalışan bir parti olduğunu söyledi. Kürt sorununu Türkiye'nin kendi iç dinamikleriyle çözmesi gerektiği anlayışına sahip olduklarını, etnik milliyetçiliğe karşı çıkarak, Türkiye'deki tüm aydın ve demokratlarla birlikte sorunun çözümünden yana tavır almak istediklerini belirtti. AB sürecini her zaman desteklediklerini yapılan reformları da inkar etmediklerini anlatan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim söylediğimiz, sorunların çözümü için ortak bir diyalog gerektiğidir. Ortak bir aklı ortaya koymadığımız takdirde çözemeyiz. Ancak devletin de kendi yurttaşını kazanacak çözümleri üretmesi gerekir. Şu anda bu yok. Demokratik çözümlerle ilgili talepler, tepkisel bir öfkeyle karşılaşılıyorsa o zaman çözüm zorlaşır. Çözüm yolundaki projeleri pratik hale getirmemiz gerekir. Yurttaşı kucaklayacak ortak aklı bulmamız gerekiyor. Bu ülkede sorunlar üniter devlet yapısı içinde de çözülebilir diyoruz. Üniter devlet yapısı inkarcı, asimilasyoncu devlet yapısı anlamına gelmiyor. Dünyada örnekleri var."

Türk, Kürt sorununun çözümü için bazı çevrelerin "Bask modeli" bazılarının "Kuzey İrlanda" bazılarının Valon modeli" önerileri ortaya attığını, kendilerinin ise Türkiye'de yapılacak en geniş demokratik tartışmalarla Türkiye'ye dünyadaki örneklerden de yararlanacak Türkiye'ye özgü bir çözüm yönteminden yana olduklarını ifade etti.

HER KONUŞMAMA DAVA AÇILIYOR

Türk, Kenan Evren'in açıklamalarına değinirken, "Ben eyalet sistemiyle ilgili konuşma yapsaydım hakkımda dava açılırdı. Ben siyasi parti genel başkanı olarak düşüncelerimi ortaya koyuyorum. Her konuşmam için bir dava açılıyor. Burada özgürlük olur mu" dedi. Evren'in darbe lideri olduğunu, kendisinin de 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkenceler karşısında her gün "ölsem kurtulsam" dediklerini anlatan Türk, Evren'in 26 yıl sonra yaptığı son açıklamaların Türkiye için önemli olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

BARZANİ ASKERLERİNİ BAĞDAT'A GÖNDERDİ

Ahmet Türk, Kuzey Iraklı Kürt liderlerin yaptıkları açıklamaların Türkiye'de yarattığı rahatsızlık ve güvensizlikle ilgili soruları yanıtlarken de, Irak'ta büyük bir savaş olduğunu belirterek, "Bugün Barzani askeri kuvvetlerini çatışmaların önlenmesi için Bağdat'a göndermiş durumda. Barzani'nin niyeti Irak federe bölgesinde bağımsız bir devlet kurmak olsaydı kendi askerlerini oraya göndermezdi. Talabani'nin yaptığı açıklamalar var. Irak'ta bağımsız Kürt devleti noktasına gelmek istemediklerini söylüyor. Ben de kendisiyle konuştum. Orta Doğu'da 40 milyon Kürt var. Her ülke artık kendi ülkesinde Kürt olduğunu kabul ediyor. Türkiye'de başka türlü kucaklama, İran'da başka, Suriye'de başka şekilde olabilir" diye konuştu.

Ahmet Türk, Türkiye'de 20 milyon Kürt olduğunu da söyledi.

Türk, DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun tutuklanmasına neden olan Diyarbakır ile Kerkük'ü karşılaştıran sözlerinin saptırıldığını, bunun da yargının siyasallaşması tehlikesinden kaynaklandığını ve çözümün önünü tıkayıcı bir etki yaptığını savundu. Türk, kendileri için her konuşmada dava açılmasına karşın Türkiye'de bazı siyasi liderlerin ağza alınamayacak biçimde hakaret ederek konuşmayı kendilerine hak olarak gördüklerini de kaydetti.

DEVLET ADIM ATSIN SİLAHLI GÜÇLERİ DEŞİFRE EDELİM

Türk, şiddetin ve silahın artık Türkiye'nin gündeminden çıkmasını istediklerini belirtirken, "Bu konuda kesinlikle samimiyiz. Ancak devlet de gerçekten yurttaşını kazanacak bir mantıkta olmalı. Devlet de sorununu demokratik yöntemlerle çözme gibi bir mantık ve söylemle çıkmalı. Çıksa biz silahlıları deşifre edeceğiz. Ben siyasetçi olarak bu sorunda etkili olmak, halkı ikna etmek istiyorum."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title