Haberler

Mor Gabriel Manastırı Vakfıyla İlgili Karar

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Ergün: "Tapuları aldıktan sonra sevincimiz doruğa çıkacak. Emeği geçen başta sayın Başbakanımıza, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz."

Vakıflar Meclisinin Mor Gabriel Manastırı Vakfına ait 12 parselin iadesi yönünde olumlu karar alması Süryaniler arasında sevinçle karşılandı.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinden sonra bu kararı beklediklerini söyledi.

Tapularla ilgili ilk adımın atıldığını ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu yönde bir karar aldığını ifade eden Ergün, şöyle dedi:

"Bazen bu tür sorunlar olabiliyor, bu sorunları bir aile olarak kendi aramızda çözmek istiyoruz. Bu da neticede gerçekleşti, tabi ki çok mutluyuz. İnşallah bu diğer sorunların çözümü için bir adım olur. Türkiye'de bir aile olarak sevgi, saygı ve barış içinde yaşamayı arzu ediyoruz. Tapuları aldıktan sonra sevincimiz doruğa çıkacak. Emeği geçen başta sayın Başbakanımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Süryanilerin çoğu Avrupa'da yaşıyor ve karar sevinçle karşılandı. Gelen yazı, telefon, elektronik mesaj, fax ve mektuplar var. Sevinen büyük bir kesim var. Başta metropolitimiz olmak üzere bütün Süryaniler bu kararı büyük sevinçle karşıladı."

Midyat Süryani Cemaati ve Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay ise Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'e de alınan karara ilişkin teşekkür ettiğini belirterek, "Başbakanımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Çok memnun olduk, kararı verdikleri için. AK Parti hükümetine çok teşekkür ediyoruz. Süryani cemaati olarak, hepimiz çok memnunuz" dedi.

Merkezi Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan Süryani Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker de davanın hem Türkiye hem de dünya kamuoyuna mal olduğunu söyledi.

Türker, "Burada bir haksızlık vardı. 1600-1700 yıllık bir manastırı işgalci konumuna getirmişti Yargıtay. Bu kabul edilecek bir durum değildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünün oy birliği ile karar vermesi önemli bir adımdır" diye konuştu.

Süryani okulu

Türker, Midyat'ta bir Süryani okulunun açılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ettiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Süreç işliyor. Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü dilekçemizi işleme koydu. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığından gelecek cevabı bekliyoruz. Tabi bu cevap geldikten sonra Milli Eğitim Bakanığı yetkilileriyle görüşme talebinde bulunacağız. Süryanilerin nüfusu çok azaldı. Bir okul yaptırmak sıkıntı, ekonomik yönden de bir külfet gerektiriyor. Her yıl bunun bir bütçesi olacak, farklı yerlerden kaynak aktarımı sağlanacak. En büyük beklentimiz yine devletten olacak. Milli Eğitim Bakanlığından beklentimiz var. Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Süryani halkı olarak vergimizi ödüyoruz. Devletimizden, okullara sağladığı katkılardan bize de katkı sunmasını isteyeceğiz."

-Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olarak biliniyor. Manastır, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde Süryanilerin anayurdu olarak kabul edilen Turabdin platosunda bulunuyor.

Milattan sonra 397'de Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan manastır, 5. ve 6. yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle dikkati çekiyor. - Mardin

Kaynak: AA / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Recep Tayyip Erdoğan Mardin Midyat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title