Haberler

Mısır'da İsyan Büyüyor

Güncelleme:

Mübarek'in Kalesi Ateşe Verilip Yağmalandı

Türk turistler Kahire Havaalanı'nda mahsur

Mısır'daki olaylardan kaçmak isteyen ve aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda yabancı Kahire Havaalanı'nda tahliye edilmeyi bekliyor.

Mısır'da Mübarek karşıtı gösterilerin 4'üncü gününde on binlerce protestocu sokaklara döküldü. Kahire'de parlamento yakınında silahlı çatışmalar var. İktidar partisinin merkez binası yanıyor. Halk, polise karşı askerden yardım istedi. Ancak Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çağrısına uyan ordu, polise destek vereceğini açıkladı. Sokaklara tanklar yerleştirildi. Bugünkü eylemlerde en az 5 kişinin öldüğü, 870 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Mısır'da 4 günden bu yana süren hükümet karşıtı gösteriler doruk noktasına ulaştı. Gösterilerde bugün 1 kişinin daha ölmesiyle olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Bu arada Mısır resmi haber ajansı MENA, tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği haberini iptal etti. İlk açıklamada, gece sokağa çıkma yasağını Kahire, İskenderiye ve Süveyş için ilan edildiği bildirilmiş, sonra uygulamanın tüm ülkeye genişletildiği belirtilmişti.

BARADEY'E EV HAPSİ

Mısır'da Mübarek karşıtı gösterilere katılmak için ülkeye dönen ve geçiş hükümetine başkanlık etmeye hazır olduğunu söyleyen muhalif lider Muhammed El Baradey, Cuma namazı çıkışında polisin müdahalesiyle karşılaştı. Hükümet karşıtı yürüyüşe katılan Baradey ev hapsine alındı.

Otuz yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Hüsnü Mübarek'in en güçlü rakibi olan Baradey, bugünkü gösteriler öncesi başkent Kahire'nin merkezindeki bir camide yaklaşık 2 bin kişiyle birlikte namaz kıldı.

Ancak polis, Cuma namazının ardından taraftarlarıyla birlikte gösterilere katılan Baradey'in de aralarında bulunduğu kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) eski başkanı Baradey ve taraftarlarının üzerine su sıkan polis, bazı Baradey yandaşlarını da copla dövdü.

ÖNCE KAVGA SONRA TOKALAŞMA

Reuters, görgü tanıklarının, Nobel Barış Ödülü sahibi Baradey'in daha önceki saatlerdeki çatışmaların ardından barışçı yürüyüş düzenlediğini ve bazı göstericilerin polisle tokalaştığını bildirdiğini duyurdu.

Associated Press ajansının haberine göre, polis, Baradey'i ev hapsine aldı. Güvenlik güçlerinin, Baradey'e, Kahire'nin banliyölerindeki evinden dışarı çıkamayacağını söylediği belirtildi.

Tarihinin en büyük hükümet karşıtı gösterilerinden birine sahne olan Mısır'da, başkent Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, Asvan, Süveyş Mansura'da yapılan gösterilerin Luksor, Port Said ve Dimyat'ta da başladığı bildirildi.

Dimyat'ta binler, Port Said'de on binlerce kişinin gösteri yaptığı, Dimyat'taki göstericilerin, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin bürosunu ateşe verdiği belirtildi. Luksor'daki gösteriye de 15 bin dolayında kişinin katıldığı ifade edildi. Hüsnü Mübarek'in Kahire'deki devlet başkanlığı sarayı çevresinde de yüzlerce eylemci toplandı.

YASAĞA UYULMUYOR

Göstericilerin sokağa çıkma yasağına uymadığı ifade ediliyor. Öte yandan haber ajansları ara sokaklardan silah ve siren seslerinin geldiğini bildirdi.

Kahire'nin merkezinde bazı polislerin üniformalarını çıkararak göstericilere katıldığı gözlendi.

SOKAKLARDA TANKLAR VAR

Süveyş'in sokaklarına tanklar yerleştirildi. Protestocuların tanklara tırmanmaya çalıştığı, askerlerin de ateş açarak insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalışıyor.

Bazı görgü tanıkları askerlerin, gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde ateş açtığını ileri sürdü. Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi.

DEVLET TELEVİZYONU BİR SÜRELİĞİNE ELE GEÇİRİLDİ

Başkent Kahire'de göstericiler, Enformasyon Bakanlığı kompleksi içinde bulunan devlet televizyonu binasını ele geçirdi. El Arabiya televizyonunun haberine göre, televizyonun yayını devam ediyor. Bu arada, Kahire'de, sokaklarda tankların konvo

Kaynak: Güncel

Güncel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title