Haberler

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Adı Değişiyor

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Adını "İnsan Hakları İnceleme Komisyonu" Olarak Değiştirmeye Hazırlanıyor. Komisyonun Adını Değiştirmeye Yönelik Çalışma Meclis'te Temsil Edilen Tüm Siyasi Partilere Sunulacak, Görüş ve Önerilerin Alınmasının Ardından da Ortak İmza ile Meclis Başkanlığına Sunulacak.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu adını "İnsan Hakları İnceleme Komisyonu" olarak değiştirmeye hazırlanıyor. Komisyonun adını değiştirmeye yönelik çalışma Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilere sunulacak, görüş ve önerilerin alınmasının ardından da ortak imza ile Meclis Başkanlığına sunulacak. Komisyon toplantısında, Almanya'da yapılan temaslara ilişkin rapor da kabul edilirken, komisyon başkanı Zafer Üskül, Türklere ait binalardaki kuşkulu yangınlar konusunda teknik inceleme sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını ve yangınların nedeninin ortaya konulması için Almanya İnsan Hakları Komisyonu'na yazı yazıldığını bildirdi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, 10-16 Şubat günleri arasında Almanya'da yapılan temaslara ilişkin hazırlanan raporun komisyonda kabul edildiği kaydedildi. Açıklamaya göre, Üskül, komisyona bilgi verirken, Almanya'da yürürlüğe giren Göç Yasası ve bu ülkede tutuklu ve hükümlü durumda bulunan Türklere, diğer benzer durumdakilere oranla ayrımcılık yapıldığı iddiaları ile ziyaret sırasında meydana gelen Türklere ait binalardaki kuşkulu yangınların incelendiğini bildirdi. Üskül, yangınların teknik incelemesinin sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını da belirterek bunun rahatsızlık verici bir durum olduğunu, bir an önce yangınların nedeninin ortaya konulması için Alman İnsan Hakları Komisyonu'na yazı yazıldığını kaydetti.

-KOMİSYONA BİN 265 DİLEKÇE GELDİ-

Üskül, 22 Temmuz 2007- 27 Mart 2008 tarihleri arasında İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na bin 265 dilekçe ulaştırıldığını, işleme alınan 882 başvurudan 516'sının sonuçlandırıldığını da bildirdi. Üskül, "mümkün olan en özverili çalışmayla kısa sürede birikmiş dosya kalmaması sağlanacaktır" dedi.

-KOMİSYONUN ADI DEĞİŞİYOR-

Komisyon toplantısında, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun çalışma biçimini düzenleyen3686 sayılı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören teklif taslağı da üyelerin bilgisine sunuldu. Komisyonun adını "İnsan Hakları İnceleme Komisyonu" olarak değiştirmeyi öngören çalışma, TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilere sunulacak, görüş ve önerilerin alınmasının ardından son biçimi verilerek ortak imza ile TBMM başkanlığına sunulacak. Kanun taslağı çalışması ise komisyonun sadece TBMM Başkanı'nın sevk ettiği başvuruları değil, kurallarına uygun ulaştırılması koşuluyla gelişen teknolojik yöntemlerle Komisyon'a ulaşan her dilekçenin işleme alınmasını öngörüyor.

Taslağa göre, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, tüm ülkeyi ve kamuoyunu yakından ilgilendiren insan hakları ihlali veya ihlal ihtimali olan konuları gündemine alınacak. Komisyon bireysel başvuruları, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçe İnsan Hakları Komisyonları veya Ceza ve İnfaz Kurumları İzleme Kurulları tarafından incelenmesini isteyebilecek. Çalışma yasalaştırıldığı takdirde, komisyona ulaşan bireysel başvurular geliştirilen bir bilgisayar programı sayesinde Başbakanlık ve yerel alandaki insan hakları kurullarında ve yerinde çözüme kavuşturulacak. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title