Haberler

Kuzey Irak'taki 'Kürdistan Anayasası' Gelecek Hafta Oylanacak

Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimin Hazırladığı Ve Önümüzdeki Hafta Yerel Parlamentoya Sunulacak 'Kürdistan Bölge Anayasası' Taslağında, Kerkük Kürt Bölgesinde Gösterilirken, Erbil'in Başkent Olduğu, Peşmergenin Düzenli Ordu Olarak Nitelendirildiği Açıklandı.

Kuzey Irak`taki Kürt yönetimin hazırladığı ve önümüzdeki hafta yerel parlamentoya sunulacak `Kürdistan Bölge Anayasası` taslağında, Kerkük Kürt bölgesinde gösterilirken, Erbil`in başkent olduğu, peşmergenin düzenli ordu olarak nitelendirildiği açıklandı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani`nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtsever Birliği`nden verilen bilgiye göre, `Kürdistan Bölge Anayasası` taslağı hazırlık çalışmaları dün tamamlandı. 160 maddeden oluşan anayasa taslağının, önümüzdeki hafta Kürdistan Parlamentosu`na sunulması bekleniyor. Yerel Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu`nun bir üyesi, anayasa taslağının 160 maddeden oluştuğunu, temel insan hakları, ifade özgürlüğü, demokrasi ve sivil toplum konularına geniş yer verildiğini, yasaların oluşturulmasında İslam dininin temel kaynak alındığını, kadınların yönetime katılım oranının belirlendiğini açıkladı.

TÜRKMENLERE RESMİ DİL `DÜZENLEMESİ`

Kuzey Irak`ta yaşayan azınlıkların yaşadıkları kent ve bölgelerde çoğunluğu teşkil etmeleri halinde bunların konuştuğu dillere, referandum yoluyla Kürtçe`nin yanında resmi dil statüsü kazandırılabileceği ifade edildi. Bu maddenin Türkmenler`in yoğun olduğu kentler için alındığı ileri sürüldü.

BAŞKENT `ŞİMDİLİK` ERBİL

Anayasa taslağında bölgenin sınırları netlik kazanıncaya kadar, başkentin Erbil olduğu belirtilirken, sınırların kesinleşmesinden sonra başkentin başka bir kente taşınabilmesine olanak tanındı. Taslakta bölgedeki silahlı gücün adı Peşmerge yerine düzenli ordu olarak yer aldı.

Halen Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani`nin sürdürdüğü `Kürdistan Bölge Başkanı`nın görev ve yetkilerine de yer verilen taslakta, bu yetkilerin daha önce yerel Kürt parlamentosu tarafından onaylanan, Kürdistan Bölge Başkanlığı yasasında belirtildiği gibi olması öngörüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title