Haberler

Kosova'nın Nihai Statüsü

BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, Sırp ve Kosovalı Arnavut Temsilcilerin Kosova'nın Nihai Statüsü Konusunda "Taban Tabana Zıt" Bir Yaklaşım İçinde Olduklarını Söyledi.

BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, Sırp ve Kosovalı Arnavut temsilcilerin Kosova'nın nihai statüsü konusunda "taban tabana zıt" bir yaklaşım içinde olduklarını söyledi.

Ahtisaari, yaklaşık 3 saat süren görüşmelerin bir anlaşmaya varılamadan sona erdiğini açıkladı. BM Temsilcisi Ahtisaari, "Şunu açıkça söylemeliyim ki taraflar (Kosova'nın nihai statüsüne) ilişkin ana mesele üzerinde taban tabanı zıt bakış açılarına sahip" dedi. Kosova'nın nihai statüsüne ilişkin hazırladığı öneri metnini gözden geçirmeye hazır olduğunu söyleyen Ahtisaari, tarafların görüşleri dikkate alınarak değişiklik yapılacak yeni belgenin 10 Mart'taki son toplantı öncesinde Priştine ve Belgrad'a gönderileceğini belirtti. Bugünkü görüşmede tarafların öne sürdükleri şartları değerlendireceğini söyleyen Ahtisaari, şöyle konuştu: "Gözden geçirilmiş belgenin kısa süre içinde taraflara gönderileceğine söz veriyorum. Viyana'ya gelmeden önce üzerinde inceleme yapmak için yeterli zamanları olacak" dedi.

BM Kosova Özel Temsilcisi Ahtisaari, nihai raporunu bu ay sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacak.

Belgrad, yüzde 90'ı etnik Arnavutlardan oluşan Kosova'nın Sırbistan topraklarının bir parçası olduğunda ısrar ediyor.

Ahtisaari'nin geçen ay taraflara sunduğu plan Kosovalı siyasiler tarafından desteklenirken, Belgrad yönetimi tarafından eleştiriliyor. Plana göre, Kosova'ya bağımsızlık tanınmıyor ancak Kosovalılar'ın kendi bayrak, milli marş, mühür ve anayasasına sahip olma, BM ve çeşitli uluslar arası kurumlarda temsil hakkı, hükümeti ve güvenlik gücü oluşturma yetkisi veriliyor.

(AFP-İB-İB-HO-Y

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title