Haberler

Kkka Hastalığı Aıds'ten Daha Tehlikeli

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Hastalığının Aıds'ten Daha Tehlikeli Olduğunu Belirterek, Bu Hastalığı Bir Biyolojik Silah Olarak Görmenin de Yanlış Olduğunu Söyledi.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının AIDS'ten daha tehlikeli olduğunu belirterek, bu hastalığı bir biyolojik silah olarak görmenin de yanlış olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda personele yönelik verilen "KKKA hastalığı ve çözümleri" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Orhan Yıldız, KKKA hastalığının yüzde 60'ının keneler aracılığıyla bulaştığını söyledi. Türkiye'de Haziran-Ekim ayları arasında kene larvalarının aktif hale gelmesi sebebiyle dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Yıldız, kenelerin asla biyolojik bir savaş unsuru olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti. Yıldız, "Çünkü KKKA hastalığı çok eski bir hastalıktır. 12. yüzyılda kanamalı bir hastalık olarak faaliyet göstermektedir. Bu tür spekülasyonlar asla dikkate alınmamalıdır. Sağlık Bakanlığı'nın son yaptığı açıklamada, kenelerin larvalarının daha aktif olduğu bugünlerde vatandaşların çok dikkatli olması gerekir" dedi.

Kenenin vücutta kolay bir şekilde hissedilebildiğini belirten Yıldız, zararlı kenelerin insan vücuduna yapışması neticesinde kısa sürede ölümlere yol açabileceğini ifade etti. Kenelerin bu özelliği yüzünden AIDS'ten daha tehlikeli olduğunu söyleyen Yıldız, yeşil alanlarda sürekli hareket halinde olmak ve toprak ile taşların üzerine oturmanın daha güvenli olduğu konusunda tavsiyelerde bulundu. Yıldız, "Yüzde 60 keneler aracılığıyla bulaşan KKKA hastalığı, AIDS'ten daha tehlikelidir. Keneyi kafa kısmından sanki çivi çıkarır gibi sağ ve sol hamlelerle çıkartmak daha önemlidir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir" diye konuştu.

KKKA hastalığına karşı önlem alınması gerektiğini dile getiren Yıldız, açıklamasına şöyle devam etti:

"Temizlik çok önemlidir. Elbiseleri ve tıbbi giysileri mutlaka çamaşır suyu ile yıkamak daha uygundur. Bu kadar tehlikeli olan hastalık için üst düzey önlemler alınması şarttır. Keneleri asla ezmemeliyiz. Çünkü kanın vücuda teması hastalığın bulaşma riskini arttırır." (YS-MSA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title