Haberler

Kik Başkanı Gül: "Şikayet Hakkı Rant Aracı Olmaktan Çıkarılacak"

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Hayata Geçirilecek Düzenlemeyle İhalelere Yönelik Şikayet Hakkının, Rant Aracı Olarak Kullanılmasının Önüne Geçileceğini Belirtti. Gül, Verimliliğin Ön Planda Yer Aldığı Kamu Alımları Alanında Yapılan Değişikliklerin Normal Karşılanması Gerektiğini Dile Getirdi.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, hayata geçirilecek düzenlemeyle ihalelere yönelik şikayet hakkının, rant aracı olarak kullanılmasının önüne geçileceğini belirtti.

    Kamu alımları mevzuatındaki değişikliklerin sıkça gündeme geldiğini kaydeden Gül, verimliliğin ön planda yer aldığı kamu alımları alanında yapılan değişikliklerin normal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

    Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından düzenlenen "Çözüm Arama Konferansı"na Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan ve İntes Başkanı Şükrü Koçoğlu katıldı.

    KİK Başkanı Hasan Gül yaptığı konuşmada, elektronik araçların kullanımının mümkün olduğu ölçüde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını dile getirdi. Gül, "KİK olarak kısa dönemde hem yeni ihale usullerini mevzuatımıza taşımak hem de elektronik ihale için gerekli altyapıyı ve yasal düzenlemeleri yapma hususunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Gül, söz konusu çalışmaların ana hedefinin ihale sürelerinin kısaltılması, şikayet sisteminin etkinleştirilmesi, e-ihalenin altyapısının oluşturulması, dinamik alım ve elektronik eksiltme adı altında iki yeni sistemin kurulması olduğunu söyledi. Kamu alımlarında iyi mevzuat hazırlamanın işin bir kısmı olduğunu vurgulayan Gül, "Sistemin iyi çalışması için birçok kişiye görev düşüyor. İhaleyi yapan kamu kurumlarının sürece önem vermesi, müteahhitliğin disipline edilmesi gibi yan bir takım unsurları da çalışmamızı desteklemesi gerekiyor" diye konuştu.

-"MEVCUT YASA İHTİYAÇLARA CEVAP VEREMİYOR"

    Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar da yaptığı konuşmada, Kamu İhale Yasası'nın 2002 yılında yasalaştığını ve yaklaşık 8 kez değişikliğe uğradığını belirtti. Mevcut yasanın Türkiye'nin ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap veremediğini söyleyen Bayraktar, "Bunun en basit göstergesi 8 kez değişikliğe uğramasıdır" dedi. Bayraktar, söz konusu yasanın eskiye göre daha bilimsel, çağdaş ve modern nitelik taşıdığını da belirtti.

    Yapı sektöründeki asıl sorununun müteahhit formasyonunun ve disiplininin olmamasından kaynaklandığını ifade eden Bayraktar, "Müteahhitlerin belirli bir yapıya kavuşturulmalıdır. Türkiye'de müteahhitliğin profili çok bozuldu. Herkes müteahhitlik yapıyor, elinden hiçbir iş gelmeyen insanımız dahi müteahhitlik yapıyor" dedi. Yapı sektöründeki bir diğer önemli sorunun malzeme unsuru olduğunu kaydeden Bayraktar, malzeme standardizasyonun olmaması ve müteahhit sektörünün organize olamaması sebebiyle de sektörün sıkıntı yaşadığını vurguladı. Bayraktar, ara teknik eleman olmayışının ve denetim eksikliğinin de söz konusu sıkıntılara neden olduğunu kaydetti.

-"İSTİSNALAR NEDENİYLE SİSTEM BÜTÜNLÜĞÜNÜ YİTİRDİ"

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan ise konuşmasında, Kamu İhale Yasası'nın 6 yıldır yürürlükte olduğunu, söz konusu dönemde 40 yeni kanunun yürürlüğe girdiğini belirtti. Erbakan, bu kanunların 32'sinin istisnalar ile 8'inin idare işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla ilgili olduğunu bildirdi. Erbakan, Kamu İhale Kanunu'na ilişkin istisnaların çoğaltılması nedeniyle sistem bütünlüğünü yitirdiğini söyledi.

Bala'da meydana gelen 5.5'lik depremde 843 binanın yıkıldığını hatırlatan Erbakan, "Bunların bir kısmı mühendislik hizmeti almamış binalar. Bütün bunlara bakıldığında önümüzde ciddi konuların olduğunu görüyorum'' diye konuştu. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title