Haberler

Kestane Zararlılarına Karşı Türk ve İngiliz Bilim Adamları Ortak Çalışıyor

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezi olan Aydın'da çiftçinin önemli sorunu haline gelen ürün zararlılarına karşı, ADÜ ve İngiltere'nin Swansea Üniversitesinden uzmanlar ortak çalışma yürütüyor Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Tarhan: "İngiltere’den getirilen tuzak ve feromonlardan olumlu sonuçlar alındı.

SUAT DENİZ - Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezi olan Aydın'da, ürün zararlılarına karşı sürdürülen çalışmalarda, İngiltere'den getirilen "tuzak ve feromonlar"ın etkili olduğu, kestane gömü yerlerindeki zararlıların önlenmesi için de çalışmalar yapıldığı belirtildi.

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezi olan Aydın'da ürün zararlılarının çiftçinin en önemli sorunu olduğun bildirdi.

Yıllık 60 bin 270 ton üretimle Türkiye'nin kestane üretiminde dünyada üçüncü sırada yer aldığı, Aydın'ın ise 21 bin 400 tonla ülkede en çok üretim yapılan il olduğunu aktaran Tarhan, Aydın kestane kalitesinin dünyanın en iyisi olmasına rağmen üreticilerin ağaç gövdesi ve meyve kurtları yüzünden büyük sorunlar yaşadıklarını belirtti.

Bu zararlıların kestane üretiminde önemli ekonomik kayıplara yol açtığını ifade eden Tarhan, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün de ürün zararlılarıyla mücadele konusunda çiftçiye destek sağladığını kaydetti.

İngiltere'den uzmanlar da destek veriyor

Zararlılara yönelik çalışmalara bir yıldır İngiltere'nin Swansea Üniversitesinden Prof. Dr. Tariq Butt başkanlığındaki ekibin de katıldığını ifade eden Tarhan, çalışmalarda "dişi kokulu tuzak" diye adlandırılan İngiltere'den getirilen tuzak ve feromonlardan olumlu sonuçlar alındığını, tuzaklamayla zararlı popülasyonunun azaltılmasında başarı elde edildiğini bildirdi.

Tarhan, "Kestane alanlarında zararlarla mücadelede arazinin topoğrafik yapısı ve ağaçların yüksekliği, kimyasal mücadeleyi mümkün kılmıyor. Ayrıca zararlıların kabuk altında bulunması da kimyasal mücadeleyi olumsuz sonuçlar veriyor. Bu nedenle feromon tuzakları kullanarak, kitlesel tuzaklamayla kestane zararlıların sayısı azaltılmaya çalışılıyor" dedi.

Gömü yerlerindeki zararlılar

Hasadı yapılan kestane meyvesinin dikenli dış kabuktan ayrılması için "gömü" olarak adlandırılan çukurlarda bekletildiğini, bu sırada gömü yerlerindeki zararlıların da meyvede yüzde 15-20 oranında kayba yol açtığını anlatan Tarhan, "ADÜ ve Swansea Üniversitesinden ekibin yürüttüğü çalışmayla, gömü yerlerindeki zararlıyla karşı biyolojik kontrol mücadelesi uygulayacağız. Yani başka bir canlı kullanılarak zararlıların yok edilmesi sağlanacak. Bunu gömü yerlerinde uygulamalı olarak test edeceğiz" diye konuştu.

Tarhan, iki zararlıya karşı tuzaklama ve biyolojik yöntemlerle verilecek mücadelede verim kaybını yüzde 5'e düşmesinin hedeflendiğini söyledi. - Aydın

Kaynak: AA / Yerel

Sultanhisar Türkiye Aydın Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title