Haberler

Karabük: Kardemir Genel Müdürü'nden Açıklamalar

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) Genel Müdürü Osman Kılavuz, Ray ve Profil Haddehanesi'nin Şubat Ayında Sıcak Üretime Başlayacağını Açıkladı.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Osman Kılavuz, Ray ve Profil Haddehanesi'nin şubat ayında sıcak üretime başlayacağını açıkladı.

Basın mensuplarıyla Ray ve Profil Haddesi'ni gezen Genel Müdür Osman Kılavuz, haddehane inşaatına 16 Ocak 2006 montajınaysa 10 Eylül 2006 tarihinde başladıkların söyledi. Kılavuz, inşaatı ve montajı çok küçük rötuşlar dışında hidrolik, su, hava ve elektrik anlamında yüzde 90 oranında tamamladıklarını belirtti. Haddahanenin bin 200 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen Kılavuz, "Burada yaklaşık 10 bin tonun üzerinde makine montajı yapıldı. Yaklaşık 650 kilometre uzunluğunda kablo döşendi. Haddahanede, çelikhanemizde ürettiğimiz 150 kütüğü, 260-360'a blumu ve yarı profili hammadde olarak kullanacağız. Çelikhanede üretilen kalın malzemelerin tavlandığı fırının sıcaklığının bin 280 dereceye çıkması gerekiyor. Bu fırın Türkiye'de bir veya ikinci. Yani son derece günlük teknoloji kullanılmış bir fırın. Bunun dışında üç kademe haddeleme yapılıyor. Bunların hepsi tamamlandı. Tandem dediğimiz bir merkez var. Bu, dünya teknolojisinin bugünkü haliyle Kardemir'e uyarlanması anlamına gelen bir sistem. Haddahanenin merkezi ve bel kemiği olan bu tezgahta son derece kaliteli, düzgün yüzeyli ürünler üretiliyor. Daha önce 72 metre boya kadar her türlü rayı üretebiliyorduk. Bu haddahane bittiği zaman 72 metrelik rayı, hızlı tren rayı da dahil olmak üzere 500 mm genişliğe kadar her türlü profili, 260 mm genişliğe kadar saç profilleri, 200 mm'lik eş kenar köşebentleri ve 200 mm çapa kadar makine çeliğini buruda üretebileceğiz. Bunu da hem ülkemizin tüketicilerine sunacağımız gibi, hem de çevre ülkelere Kardemir'den ihracat başlayacaktır. 2007 yılında da kurumun artık yurt içi üretim yapan şirket olmaktan çıkıp, ihracat yapan bir şirket olacağını düşünüyorum. Şu anda devreye alma çalışmaları ve son rötuşlar devam ediyor. Ocak ayı sonunda devreye alma çalışmaları tamamlanacak. Bununla ilgili planlamayı yaptık. İlk sıcak malzemeyi tav fırınından 1 Şubat 2007 tarihinde almayı planlıyoruz" dedi.

Haddanede öncelikle profil üreteceklerini ifade eden Kılavuz, "Profil belli bir süre üretildikten sonra raya geçilecek. Büyük bir ihtimalle nisan ayı sonunda ray üretimine başlayacağız. Bu haddehanenin makine teçhizatının yüzde 80'inin üretilmesinde, montajında ve devreye alınmasında tamamen Kardemir ile yan kuruluşlarımız Karçel ve Kar Dökmak personeli görev almıştır" diye konuştu.

Kılavuz, Kardemir'in 2007 ve ileriki yıllarda yapacağı yatırımlar hakkında da bilgi vererek, bu yatırımların Karabük ve Karabük çevresindeki iller açısından önemli olduğuna inandığını belirtti. Kardemir Genel Müdürü Osman Kılavuz, "Şu andaki kapasitemizin 1.5 milyon tona hatta daha yukarı rakamlara çekilmesi gündemdeydi. Bununla ilgili projelerimiz sürüyor. İlk projemiz ark ocağıyla ilgilidir. Ark ocağıyla ilgili çalışmalarımız epeyce yol aldı. Son aşamaya geldiğimizi düşünüyorum. Ark ocağı yatırımı üç kademe yapılıyor. Birinci kademesi ark ocağının kendisi, ihalesi yapıldı. Avusturyalı bir firmaya ihale edildi ve sözleşmesi de imzalandı. Sadece ark ocağının trafolar hariç yatırım tutarı 7.7 milyon Euro, ark ocağının ikinci ayağıysa trafo merkezi. 380 kilowaltlık trafo merkezi söz konusu. Bununla ilgili ihale de yapıldı. Buradaki trafo merkezi sadece Kardemir'e yönelik olmayacak. Hem Karabük'e, hem de Karabük'ün dışındaki illere bir merkez oluşturmak ve buradan enerjilemek için planlandı. Bunun yatırım tutarıysa 14 milyon 350 bin Euro. Ark ocağının üçüncü ve son ayağı enerji nakil hatlarıdır. Yani İsmetpaşa'dan Kardemir veya Karabük'teki bir merkeze kadar 80 kilometrelik bir enerji nakil hattı. Bu hatla ilgili etüt ihalesi yapıldı. Etüt çalışmalarının ocak ayında bitmesini bekliyoruz. Etüt çalışmalarına göre de enerji nakil hattı ihalesi yapılacak ve hepsinin ocak ayında başlamak üzere 17 ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bir önemli yatırımımız daha var, o da yüksek fırınların yatırımları. Bununla ilgili çalışmalar da epeyce yol aldı. Bu çalışmaların bir hafta içinde kesinleşmesini bekliyoruz. Firma seçimi, ne zaman başlanacağı, bu sene sonuna kadar bitirilip önümüzdeki yılbaşından itibaren bu çalışmalara başlanmış olacak. Gelecek yıl kasım ayında 1500-1600 ton gün kapasiteli, yani şu anda ürettiğimiz sıvı ham demirden bin ton daha fazla sıvı ham demiri üretir hale geleceğiz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title