Haberler

İzmir Ticaret Odası 2011 Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni

ümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2012-2013 Küresel Rekabet Raporu'na göre, Türkiye'nin rekabetçilik sıralamasında bir önceki yıla göre 16 sıra yükselişle 144 ülke içinde 43'üncü sıraya yükseldiğini söyledi.

ümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2012-2013 Küresel Rekabet Raporu'na göre, Türkiye'nin rekabetçilik sıralamasında bir önceki yıla göre 16 sıra yükselişle 144 ülke içinde 43'üncü sıraya yükseldiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen,

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2011 Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün 2012 yılı raporuna göre de doğrudan yabancı yatırım girişi sıralamasında bir önceki yıla göre altı sıra yükselerek 211 ülke arasında 23'üncü sıraya geldiğini belirtti.

Bakan Yazıcı, Dünya Bankası'nın geleceğe yönelik 3 yıllık ekonomik tahminlerini içeren 'Küresel Ekonomik Tahminler' raporuna göre de önümüzdeki yıl Türkiye'ye sermaye girişinin güçlü olacağının öngörüldüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Önemli olan yurtdışı değerlendirmeler değil. Onlar tabii ki önemli, bize ayna tutuyor. Ama daha önemlisi bizim kendimize ve birbirimize duyduğumuz güven. Ülke olarak özgüvenimizi yüksek tutmalıyız. Kısır çekişmeler, psikolojik yıpratma taktikleri sadece kendimize ve ülkemize zarar vermektedir. Bugün ülke olarak kendimize daha çok güvenmenin ve ticaretteki başarılarımızı daha da ileriye taşımanın zamanıdır."

2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı, 2012 sonu itibariyle 152 milyar 600 milyon dolara yükselttiklerini, ithalatın aynı dönemde 51 milyar 500 milyon dolardan 236 milyar 800 milyon dolara çıktığını anlatan Bakan Yazıcı, dış ticaret hacminin de 59 milyar 566 milyon dolar gerçekleşerek, yüzde 3,9 oranında arttığını söyledi.

Bakan Yazıcı, son on yılda Türkiye ekonomisinde önemli bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini de anlatarak, aldıkları önlemleri şöyle sıraladı:

"Kamunun ekonomideki ağırlığını azaltarak, özel sektörün önünü açtık. Devleti ekonomide düzenleyici ve denetleyici konuma getirdik. Piyasalar etkin işlemesini sağlayarak, rekabeti korumak suretiyle ekonomik dinamiklerimizi harekete geçirdik. Bu dönemde mali disiplinden taviz vermedik. Kamu bütçe açığını hızla düşürdük.l Türkiye'yi Avrupa'nın kamu açığı en düşük altıncı ekonomisi haline getirdik. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürdük. 2012 yılı sonu itibariyle, tüketici enflasyonu yüzde 6,16 ile son 44 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Özel sektörü teşvik edecek politikaları bundan sonra da uygulamaya devam edeceğiz."

Bakan Hayati Yazıcı, EXPO 2020'yi İzmir'e kazandırmak için çalıştıklarını da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "2020 EXPO'nun İzmir'e kazandırılması için hükümet olarak, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarımızla çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 2020 yılına kadar büyük şehirlerle İzmir arasına hızlı tren bağlantısı tamamlanmış olacak. Varolan şehir metrosu geliştirilecek. 80 kilometrelik İZBAN, 188 kilometreye ulaşacak. İstanbul-İzmir otoyolu, Çandarlı Limanı gibi büyük projeler de o güne kadar tamamlanmış olacak. İzmir, ulaşım sorunları sona ermiş, dünya kenti bir İzmir olacak. 2023 yılına kadar İzmir için 35 milyar liralık yatırım yapacağız. Bunun büyük bir kısmını da 2020 yılına kadar tamamlayacağız."

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin 2023'e kadar 500 milyar dolar hedefine gitme hedefine gitmek için altyapısının hazır olduğunu ve bunda hükümetin çabalarının büyük etkisi olduğunu söyledi.

İZTO Başkanı Demirtaş, hükümetin yıllardır değişmeyen Türk Ticaret Kanunu'nu bir gecede geçirmesinin bir devrim niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, "2023 500 milyar dolar hedefine gitmek için altyapımız hazır. Hükümetimizle birlikte sayın bakanımız yıllardır değişmeyen Türk Ticaret Kanunu değişti, bir gecede çıktı. Ticaret hayatımızda önemli bir devrim daha yaşandı. Şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Demirtaş, kayıt dışının azaltılması ve üyelerinin haksız rekabetten korunmasını istediklerini belirterek, "Hükümet olarak gelir ve kurumlar vergisini şikayetimiz yok. Kayıt dışının azaltılması ve üyelerimizin haksız rekabetten korunması, devlet bütçemizin iyileşmesine paralel olarak indirim beklediğimizi ifade etmek istiyorum. İşçinin üzerindeki vergi yükü. Artı maliyeti var bize. OECD de yüzde 24. Kayıtdışı çalışmayı engellemek için bu yükün azaltılması gerekiyor" diye konuştu.

Demirtaş, İzmir'in Türkiye'de toplanan verginin yüzde 12'sini ödediğine dikkat çekti ve EXPO'ya verdiği destek nedeniyle Başbakan Erdoğan'a müteşekkir olduklarını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"2013 Ocak ayı itibariyle toplanan verginin yüzde 12'sin İzmir ve zamanında ödüyor. Bu rakamlar daha da yükselmeye devam edecek. Dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında İzmir ilk dört arasında yeraldı. 35 proje hızla ilerliyor. İzmirliler olarak EXPO ya hükümetin desteği için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz EXPO'yu alırsak recep Tayyip Erdoğan'ın yakın ilgisiyle alıyoruz. Kendisi artık bir dünya lideri. Bize bu yönde destek verir oylamada arkamızda durursa kazanırız."

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünü futbol yıldızları Ronaldo ve Messi'ye benzetti.

"Her fırsatta ben de diyorum ki, Türk özel sektörünün Ronaldo ve Messi'si Türk özel sektörü" diyen Hisarcıklıoğlu, "Dünyada futbolda bir kural değişikliği ortaya çıktı. FİFA ve UEFA, futbolu zevkli hale getiren teknik kapasitesi yüksek olan futbolculardır. ve hakemler diyorlar ki Ronalda ve Messi gibi oyuncuları koruyup kollayın diyorlar" ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya övgüler yağdıran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bakan Yazıcı'nın bugün açıkladığı Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının hayata girmesiyle ihracatçıların zaman ve bürokrasi yükünden kurtulduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, özel sektörün cebine bu sayede 410 milyon TL gireceğini belirtti:

"Bakanımızın işi hızlı, pratik ve çözüm odaklı. Masanın öbür tarafında olmasına karşın bizlerin dert ve sorunlarının çözümü için çok çalışmaktadır. Birçok projeyi anlatmaz,mütevazidir. Yetkilendirilmiş yükümlü anlaşması Türk özel sektörü için büyük destek. Onun kadar ihracata destek veren kimse yok. Gümrükte artık bekleme, bürokrasi yok. Herkes internet üzerinden formu dolduracak, malı gönderecek.

İnternet çağında THY'den bilet almak için kuyruk bekliyorduk. Şimdi artık otomatik check-in yapıyorsak şimdi ihracat yapan tüm özel sektör kuruluşlarımız kendi işyerinde check-in yapıp malını gönderecek. Bürokrasi ve zaman kaybını ortadan kaldıracak. İhracat yaparken bekleme süresi kısaltılmış olacak. Kapılarda bizim bekleme süremiz yarı yarıya azalmış olacak. Türk özel sektörü olarak cebimize giren bekleme süresinin azalmasıyla birlikte 410 milyon TL. yıllık 410 milyon TL cebimize giriyor. Bu devrim niteliğindeki çalışmalardan dolayı sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Doğru yapılan işi takdir etmemiz lazım."

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, tüm üyelerinin sözleşme imzaladıktan sonra artık herkesin birbirinin başta çekler olmak üzere finans özgeçmişini anında görebileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek uygulamanın sağlayacağı avantajları şöyle aktardı: "Artık odalarımız vasıtasıyla tüm üyelerimiz sözleşme imzaladıktan sonra vadeli mal isteyen olduğunda, özgeçmişine bakayım, ne kadar çek ödemişsin, ne kadar çekin karşılıksız çıkmış, ne kadar senedin protesto olmuş, kredi kartı borcunu ödüyor musun, bankalar sana ne kadar kredi vermiş gibi tüm özgeçmişi görebileceğiz. Yani sisli havada ateş etmeyeceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren bunu yürürlüğe koyuyoruz. Artık gelip sözleşme imzaladığınız andan itibaren herkes birbirini görebilecek. Çek üzerinden çeki sorgulayabileceksiniz."

İzmir'in EXPO'ya kenetlenmiş durumda olduğunu anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "EXPO İzmir projesi olmaktan çıkıp Türkiye projesi oldu. İzmir'in EXPO'yu alacağına inanıyorum. Ama birlik ve beraberlik çok önemli. İzmir'i temsil etme durumunda olan herkes kitlenmiş durumda" dedi.

İzmir'e 16 derslikli, 200 öğrenci kapasiteli yurda sahip bir mesleki eğitim kampüsü inşa edeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "İzmir'e meslek eğitim kampüsü olacak. 16 derslikli, 200 öğrencili yurduyla büyük bir kompleksi İzmir'e kazandırmanın taahhüdünü kopardılar. Biz de bu kampüsü inşa edeceğiz" diye konuştu.

İzmir'in bir servetin üzerinde oturduğunu ve turizmden çok ekmek yiyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir fuar kenti olabilir. Fuarcılık anlayışı değişti. Yeni fuar alanı inşasına başlıyorsunuz. İzmir müthiş bir fırsat elde edecek. İzmir'in turizmden yiyeceği o kadar çok ekmek var ki. 2003'te İzmir Ticaret Odası bir şeye kilitlenmişti; o da kruvaziyer turizmi. Ben geldiğimde 5 kruvaziyer vardı, 9 yıl sonra bu rakam 286 sefere çıkmış, 5 sefer 286 sefere, 510 bin turist sayısı olmuş."

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Törende İZTO üyesi bin 423 üyenin

ödül almaya hak kazandığı törende, 140 üye altın, 123 gümüş, 111 bronz, 721 takdirname, 321 özel ödül aldı.

Bakan Yazıcı, törenin ardından Adana'ya gitmek üzere yola çıktı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden ayrıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Lionel Messi Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title