Haberler

İzmir: Bakan Koç İzmir'de

İzmir'de Mezun Olduğu Özel Türk Koleji'ni (İtk) Ziyaret Eden Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Duygulu Anlar Yaşadı. Hayattaki Öğretmenleri ile Hasret Gideren Bakan Koç, "Bir Sene Lise 1'de Çakmıştım. Bu Kolejde Paranla Okumana Rağmen Sınıfta Çakılır da" Dedi.

İzmir'de mezun olduğu Özel Türk Koleji'ni (İTK) ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, duygulu anlar yaşadı. Hayattaki öğretmenleri ile hasret gideren Bakan Koç, "Bir sene Lise 1'de çakmıştım. Bu kolejde paranla okumana rağmen sınıfta çakılır da" dedi.

Bakan Koç'u İTK'ya gelişinde yöneticiler ve öğrenciler okul bandosu eşliğinde karşıladı. Bandonun arasına giren Koç, uzun süre tempo tutarak çalınan marşın bitmesini bekledi ve teşekkür etti. Daha sonra İTK'nin kurucusu Bahattin Tatış'ın odasına giren Bakan Koç, bir sürprizle karşılaştı. Koç, Tatış'ın odasında bazı öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile karşılaşınca oldukça duygulu anlar yaşadı. Öğretmen ve arkadaşlarına sarılan Koç, sohbet ederek okul anılarını tazeledi. Bahattin Tatış, okulun rozetini taktığı Bakan Koç'a, bir de plaket sundu. Koç'a ayrıca, okul yıllarına ait fotoğrafları, karneleri ve dosyalarının fotokopilerinden oluşan bir dosya hediye edildi.

Her yerde arkadaşının bulunduğunu, hocalarının hiç birini unutmadığını belirten Bakan Koç, "Ali Güven hocamdan Mustafa hocama kadar hepsini hatırlıyorum. Orhan hoca yakında ölmuş, ben ona üzüldüm. Hocalarımın aşağı yukarı hiç birini unutmadım. Özel Türk Koleji'nden çok şeyler öğrendik. Müziği dinlemesini öğrendik, resme bakmasını öğrendik. Bu okul benim için son derece önemli. Anadolu'dan, Aydın'dan geldim ben. Yatılı değildim. Babam öldükten sonra annem benim için gelmişti. 35 lira idi katkımız, onunla tiyatro ve sinemalara giderdik. Her hafta bir kültür etkinliğimiz vardı, ben de orada iyi oyuncuydum yani. Bizim mezun olduğumuz sene herkes kazandı. Hepimiz yüksek okullu okuduk" diye konuştu.

Okulu hakkında da konuşan Koç, "Bu okulun bir özelliği de, bu bölgedeki azınlıkların da rahatça okuyabildiği, Anadolu insanı ile beraber olayabildiği bir okuldu. Ermeni Artun vardı, David vardı, Mois vardı, bir de bizim Josef vardı, benim sıra arkadaşımdı. Josef şimdi Amerika'da, adresini oğlum bulmuş, profesör olmuş, kadın hastalıkları mütahasısı olmuş" dedi.

Bir arkadaşının o zamanlar 'Ben bakan olacağım' dediğini hatırlatması üzerine Koç, "Yok öyle dememişimdir, beyefendiler mübalağa ediyor. Öyle desem bile dedim dermiyim" şeklinde cevap verdi ve kahkaha attı.

Arkadaşları çok iyi bir tiyatrocu olduğunu belirtirken, kendisine hediye edilen dosyadaki fotoğrafları inceleyen Bakan Koç, "Bakın çocukken de benim saçım yokmuş" dedi ve, "Siz beni hep böyle göbekli mi zannettiniz?" diyerek espri yaptı.

"YARAMAZ DENMEZ AMA, AKILLI BİR ADAMDIM"

1964 yılı mezunları andacında kendisine ayrılan sayfadaki yazıların "Sayın Aydın milletvekiline konforlu makam arabaları temennisiyle" diye bittiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Koç, "Onu Josef yazmıştır. Siyaseti seviyordum ve siyaset kutsal bir şeydir" dedi.

Karnelerinin nasıl olduğunun sorulması üzerine Koç, "Ben iyi bir talebe değildim. Edebiyatla kompozisyonum iyiydi. İngilizce'de de iyi değildim" açıklamasını yaptı. Yaramaz bir öğrenci olup olmadığı şeklindeki bir soruya ise Koç, "Yaramaz denmez ama, akıllı bir adamdım" diye cevap verdi. Arkadaşlarının güreş yapmayı ve sporu çok sevdiğini kaydettiği Bakan Koç, disiplin cezalarının olduğunun hatırlatılması üzerine ise, şunları söyledi:

"Ben onları hiç hatırlamıyorum. Ama bir şeyimi hatırlıyorum; son senede birinci devrede benim çok zayıfım vardı. İkinci devrede de çok zayıfım vardı. Orhan hoca 'sen ne üniversiteyi kazanabileceksin, ne de bu okuldan mezun olacaksın, işin gücün tiyatro senin' demişti. Sonra imtihanlara girdik, ben bayağı iyi not alarak Haziran'da mezun oldum. Benim arkadaşlarımın bir çoğu Haziran'da mezun olamadı. Ben mezun oldum, eksik olmasın Siyasal'ı da kazandım. Ama bir sene lise 1'de çaktım. Paranla okumana rağmen bu kolejde çakılırdı da."

Bahattin Tatış ise, Bakan Koç'a, bugün YÖK'e üniversite kurmak için başvuruda bulunduklarını açıkladı. Tatış, üniversitenin ismi konusunda bazı seçeneklerin de YÖK'e sunulduğunu, isminin daha sonra açıklanacağını kaydetti. Öğretmenleri ve arkadaşları ile hasret gideren Koç, daha sonra İTK bahçesindeki Uşakizade Latife Hanım Köşkü'ndeki Atatürk Fotoğrafları Sergisi ile resim sergisini gezdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İTK'nın 1964 yılı mezunları arasında yer alıyor. 1964 yılı andacında kendisine ayrılan sayfadanın sonunda "Gelecekte Siyasal Bilgiler'den mezun olmak istiyor. Sayın Aydın Milletvekiline konforlu makam arabaları temennisiyle" yazan arkadaşlarını yanıltmadığı ortaya çıkan Koç'un, okul yıllarında en çok "Yobaz" kelimesini kullandığı da andaçta yazıyor. Disiplin kurulundan uyarı da aldığı öğrenilen Bakan Koç'un, bazı eğitim-öğretim yıllarında fizik, ingilizce, matematik, tarih, biyoloji ve kimya gibi dersleri öğretmenleri kurulu kararı ile geçtiği karne ve okul dosyalarında yazıyor.

Koç'un, Özel Türk Koleji'nden mezun olmuş olan Mehmet Köstepen ve Cengiz Altınkaya ile birlikte üçüncü bakan olduğu da öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title