Haberler

İzmir 1 Çandarlı' da Tarihi Gün; Ege Limanı' Na Harç Atıldı

Altyapısıyla dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın temeli törenle atıldı.

Altyapısıyla dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın temeli törenle atıldı. Türkiye'nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracatı karşılamak için hızla devam eden ulaştırma yatırımlarına bir yenisi daha eklendi. Altyapı olanakları ve hizmet kapasitesi ile dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından yatırımı yapılan mendirek inşaatının temeli atıldı. Toplam yatırım tutarının 5 milyar lirayı bulması beklenen limanın, sadece inşaat aşamasında 15 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Zeytindağ Stadı'nda gerçekleştirilen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve yüzlerce vatandaş katıldı.

KONTEYNER KAPASİTESİNİ İKİYE KATLAYACAK

Ulaştırma eski Bakanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, limanın açılışının İzmir, Çandarlı, Gediz, Bakırçay Ovası ve Türkiye için büyük bir gün olduğunu vurgulayarak, "Bu gün Türk denizciliği için tarihi bir gün. Bugüne kadar Türkiye'deki limanların konteyner kapasitesi 6 milyon. Sadece bu limanın kapasitesi tek başına bunun iki katı, 12 milyon olacak. Böyle bir eser İzmir'e, Çandarlı'ya yaraşır" diye konuştu.

İLK 10 HEDEFİNE DOĞRU

Cumhuriyetin 100'ncü yılı olan 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 büyük ekonomisinden biri haline getirme hedeflerini hatırlatan Binali Yıldırım, "Eğer Türkiye dünyanın 10 büyük ülkesinden biri olacaksa Kuzey Ege Çandarlı Limanı da dünyanın 10 limanı arasına girecek. Helali hoş olsun, sağolun, varolun. Şimdi ilk etapta gemileri korumak için limanın mendireklerini yapacağız. Ondan sonra konteyner yüklerinin konacağı alanları, hangarları, yolları, demiryollarını yapacağız ve bu limanı bölgenin en büyük limanı haline getireceğiz" dedi. Vatandaşlara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını da ileten Yıldırım, "Başbakanımız temel atmalara artık gitmiyor. Çünkü açılışlara bile yetişemiyor. 30'ar, 40'ar, 100'er toptan açılışlar yapıyor. Bu limanın temel atmasına gelmeyi çok arzu etti. Çünkü bu liman bu bölgenin 30 yıllık beklentisi" diye konuştu.

PİRE LİMANI PİRE GİBİ KALACAK

Limanın inşasıyla birlikte Akdeniz'deki değişime de işaret eden Yıldırım, "Yıllardır bize gelecek yükler Pire Limanına gidiyor. Rahatsız olanların, bu projeye karşı çıkanların, bu projeyi engellemek isteyenlerin de yaptıkları gayretleri sonunda hiçbir işe yaramadı. Geldik, kararı verdik, kazmayı vuruyoruz. Denizcilerin deve gibi gördükleri Pire Limanı Çandarlı ile pire gibi kalacaktır. Bu başarı Türkiye'nin başarısıdır" dedi.

MUHALEFETE YÜKLENDİ

İzmir'e yaptıkları yatırımları da anlatan Binali Yıldırım, EXPO 2020 hedefini de hatırlatarak, Çiğli Kaklıç'ta da havaalanı kuracaklarını, Aliağa-Menderes Raylı Sistemi'ni de Bergama'ya kadar ulaştıracaklarını ifade etti. Yıldırım, zaman zaman şantiyelerde gezerken gördüğü "Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" yazılı tabelalara dikkat çekerek "Biz de dedik ki bunun altına bir şey daha yazalım: Bu hizmetleri bu projeleri yaparken muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı milletimizden özür diliyoruz. İşte hizmet, insana değer vermek bu. Bu liman yapılacak. Burada binlerce makine çalışacak. Birçok insanımız ekmek yiyecek" diye konuştu.

PAZARLIKLA BİTİM SÜRESİ İNDİRİLDİ

Yıldırım ayrıca vatandaşların yanında yüklenici firmalar ve müteahhitlerle de pazarlık yaparak 900 günlük süre verilen birinci aşama inşaatını 750 güne indirdi. Firma temsilcisi Nihat Özdemir de bu öneriyi emir kabul ettiklerine işaret ederek 750 günde bitirme sözü verdi.

Ulaştırma Bakanı Habip Soluk ise Türkiye'nin her köşesinde olduğu gibi İzmir'de de deniz, hava, demir ve karayolu ulaşımına her türlü önceliğin verildiğini aktararak şöyle konuştu:

"İstanbul-İzmir Otoyolu'nun kendi grubunda Avrupa'nın birincisi, dünyanın ikincisi mali büyüklükte olan projenin çalışmaları devam ediyor. İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni ihale aşamasına geldi. Önümüzdeki günlerde ihale edilecektir. Bakanlığımız denizcilik alanında yaptığı yatırımla da Türkiye'yi denizcilik kimliğine kavuşturmuştur. Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle yapılan yatırımlardan sektör ve Türkiye kazanıyor. Ege Limanı'mız tamamlandığında İzmir Avrupa ve Asya deniz ticaretinin merkezi olmakla kalmayacak, İzmir dünyanın yeni İpek Yolu güzergahının da merkezi olacak. "

VALİ KIRAÇ: LİMANLA 3 KITAYI BAĞLIYORUZ

İzmir Valisi Cahit Kıraç, limanın Türkiye'nin denizci vasfını yeniden kazandıracağını vurgulayarak İzmir'i de turizm şehri yapmak için deniz, kara ve havayollarında önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi ve Hükümet'e gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Kıraç, "Bu limanla birlikte 3 kıtayı bağlıyoruz. Avrupa, Asya ve Afrika kıtası arasında hayati önemde bir köprü oluşturuyoruz. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ının deniz yoluyla gerçekleştiriliyor olması uluslararası ticarette deniz taşımacılığının önemini ortaya koymaktadır" dedi.

ÖZDEMİR: TÜRKİYE'DE BİR İLK

Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ilk etapta 800 metre taş dolgu, bin metre de kazıklı ana mendireğin inşa edileceğini söyleyerek "Bu sistemle yapılacak olan liman, Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyacaktır. Bitirmek için ana hedefimiz 900 gün olmasına rağmen daha kısa zamanda tamamlamak için önemli derecede proje, makine, ekipman hazırlığını yapmış bulunmaktayız" diye konuştu.

KUTU -

Kuzey Ege Çandarlı Limanı, demiryolu, havayolu, karayolu ve denizyolu birlikteliğini sağlama avantajıyla Ege'nin lojistik üs olmasına katkı koyacak. Hizmet vermeye 2013 yılında başlaması beklenen limanın toplam yatırımı 5 milyar TL'yi bulacak. Toplam 3 aşamada inşa edilecek limanın ilk aşamadaki 400 milyon liralık yatırım DLH tarafından yapılacak. DLH ana ve tali mendirekleri inşa edecek. Diğer bölümler ise yap-işlet-devret modeli ile ihale edilerek kamu ve özel sektör işbirliğinde tamamlanacak. Liman inşaatında kullanılacak 250 bin metreküp hazır betonun, İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edilmesi planlanıyor. Su derinliği 40 metre olacak limana 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Ana yük limanı olarak planlanan liman, transit yükler açısından da Yunanistan'ın Pire Limanı'na rakip olacak ve bu limandan 4 kat daha büyük olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

Özel, Erdoğan'a emekliler için formül sundu: Ben olsam o parayı onlara verirdim

Aziz Yıldırım'a büyük çalım! Ali Koç, Jose Mourinho ile anlaşma sağladı

Aziz Yıldırım'a büyük çalım! Ali Koç, Jose Mourinho ile anlaşma sağladı

Bakmadan Geçme

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

'Mutlu son' ilanına kanıp 220 bin lirasından oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title