Haberler

İstanbul: Murat Karayalçın Maltepe'de

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, "2001'den beri izlenen IMF'ci kalkınma siyasetiyle beraber bir yandan Türkiye iktisadi bakımdan büyümekte, öte yandan da işsizlik artmaktadır" dedi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, "2001'den beri izlenen IMF'ci kalkınma siyasetiyle beraber bir yandan Türkiye iktisadi bakımdan büyümekte, öte yandan da işsizlik artmaktadır" dedi.

SHP Maltepe İlçe Teşkilatı tarafından Gülsuyu Eliza Düğün Salonu'nda düzenlenen Maltepe İlçe Şöleni'ne katılan Karayalçın, Türkiye'nin 2001'den beri uyguladığı iktisat politikalarının Mayıs ayından beri bir tıkanıklığa girdiğini iddia etti. Türkiye'de iktisadi anlamda yeni bir dönem öne süren Karayalçın, "Bu yeni dönemde de halkımızın önünde duran temel sorunlar olacak" diye konuştu.

SHP olarak halkın konut sorununu çözmeye çalıştıklarını ifade eden Murat Karayalçın, "Gülsuyu'nda ve Gülensu'da insanların 20 yıl önce aldıkları tapu tahsis belgeleri var. Bu önemli bir kazanım. Buralarda ıslah imar planları yapılmış. Bu plan, mevcut durumu korumak için yapılmış bir çalışma. O nedenle uygulanmamış. Mevcut biçimi korumak için hazırlanmış bir plan uygun bir plan değildir. Kamu hizmeti adına düşüneceğiniz tüm alanlar için mutlaka gecekondu bölgelerinin oluşum biçiminde bir değişikliğe gidilmeli. Öyle bir denge kuracaksınız ki, hem insanları evlerinden edip uzak yerlere götürmeyeceksiniz, hem de onları çağdaş alanlarda yaşatacaksınız. Bu denge kurulabir mi, evet rahatlıkla kurulabilir. Ben bu dengeyi kurmuş biriyim" dedi.

Karayalçın, Türkiye'de eğitim sorunlarının sürdüğünü öne sürerek, konut sorunu kadar eğitim sorununun da önemli olduğunun altını çizdi. Karayalçın, "Konutu, eğitimi ve istihdamı sosyal demokratlar olarak önemsiyoruz. Hatta en önemli konular olarak görüyoruz. Gelir dağılımının iyileştirilmesi, insanların yaşadığı haksızlıkların giderilmesi dünyanın her yerinde sosyal demokratlar tarafından çözülmüş sorunlardır. Bizim sorunumuz, kendine sosyal demokrat diyenlerin bu konuda hazırlık yapmamalarıdır. Onlara göre sağ ile sol arasındaki ayrım kalkmıştır. Fark Coca Cola ile Pepsi arasındaki fark gibidir. Sana öyle geliyor. Senin söyleyecek sözün yok da sana öyle geliyor" şeklinde konuştu.

Murat Karayalçın, Türkiye'de ilk kez SHP'nin eğitim sigortası getireceğini öne sürerek, kendisini dinleyen partililere eğitim sigortası hakkında bilgi verdi. İktidar olduklarında çocukların eğitime başladıkları dönemden üniversiteyi bitirene kadar sigortalı olacağını kaydeden Karayalçın, "Aileler, para vermeden çocuklarının okuduklarına şahit olacak. Bizim geleceğe yatırım yapmamız, çocuklarımızı geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bugün 16 milyon olan öğrenci kapasitesini 20 milyona çıkaracağız, eğitime 20 milyar Euro yatırım yapacağız" dedi.

Konuşmasında işsizlik sorununun altını da çizen Karayalçın, hükümet tarafından sürdürülen iktisadi politikaların beraberinde işsizliği getirdiğini öne sürdü. İktisadi büyümeyle birlikte işsizliğin arttığını iddia eden Karayalçın, "Eskiden iktisadi büyümeyle beraber istihdam da artardı. Büyüme demek eskiden iş demekti. 2001'den beri izlenen IMF'ci kalkınma siyasetiyle beraber bir yandan Türkiye iktisadi bakımdan büyümekte, öte yandan da işsizlik artmaktadır. Bu kabul edilemez. O büyüme birkaç 100 bin kişinin işine yarayan bir büyüme. Biz böyle büyüme istemiyoruz" diye konuştu

Karayalçın konuşmasında, 'solda birlik' konusuna da değinerek, solda ittifak istediklerinin altını çizdi. Karayalçın sözlerine şöyle devam etti:

"Biz solda ittifak diyoruz. Sol biraraya gelsin, güçlerini birleştirsin, AK Parti'nin karşısına birlikte çıksın diyoruz. Türkiye sağcılaşmakta diye bir iddia var. Türkiye'de yalnızca kimlik siyaseti yapılıyorsa, parlamento baronları alt kimliği tartışıyorsa, halkımızın sorunlarını tartışmıyorsa bu süreç kaçınılmaz. Benim adım Murat Karayalçın. Benim ne olduğumdan sana ne. Benim eğitim sorunum var, benim işsizlik sorunum var, sen onunla ilgilen. Türkler Avrupa'da sol partilere oy veriyor. Çünkü çıkarlarını sosyal demokratlar koruyor. Çünkü çıkarlarına öyle geliyor. Ey sosyal demokratlar, bizim de bunu yapmamız gerekiyor. İnsanlara çıkarlarının sosyal demokratlardan geçtiğini göstermemiz ve buna ikna etmemiz gerekiyor. Biz hiçbir koşul ortaya koymuyoruz. Sosyal demokratların ittifakını istiyoruz. İttifakın sonu iktidardır."

Murat Karayalçın, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini istediklerini ve bu nedenle bir imza kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

Şölene Murat Karayalçın'ın yanısıra SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci, Parti Meclisi Üyeleri, il ve ilçe teşkilatlarının yöneticileri ve partililer katıldı. Şölen, sanatçıların verdiği konserle sona erdi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title