Haberler

İstanbul: İstanbul'da Yerel Yönetimler

İstanbul'un Hava Kalitesinin Yükseltilmesi, Trafik Sirkülasyonunun Belirlenmesi ve Yakıt Denetimi İçin Dünyada İlk Defa İstanbul'da 'Temiz Yakıt Temiz Araç' Projesi Başlatıldı.

İstanbul'un hava kalitesinin yükseltilmesi, trafik sirkülasyonunun belirlenmesi ve yakıt denetimi için dünyada ilk defa İstanbul'da 'Temiz yakıt temiz araç' projesi başlatıldı.

'Temiz yakıt temiz araç' projesinin ilk etabı hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demir, bu çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar kapsamında kirlilik haritasının oluşturulacağını belirtti. Demir, "Elde edilen sonuçlar trafikten kaynaklanan hava kirliliği tespiti için kullanılacak. Biz temsili araçlardan ölçüm yaptık İstanbul'da trafikte seyreden araçların güzergahları belli, seyreden araçların marka modelleri belli bunlara dayanarak İstanbul'un kirlilik haritasını çıkaracağız. Şu ana kadar İstanbul genelinde 139 araçta ölçüm yaptık. Bu araçlarda bizzat İstanbul trafiğine çıkarak trafik içinde tespit yaptı. Her tipte ve modelde araç kullandık. Sanıyorum ileri aşamadaki ulaşım planlamasında bu verilerden çok yararlanılacak. Çalışmaların arazi bölümü bitti şimdi ikinci aşamaya geçilecek ve mart ayı içerisinde kesin bir sonuç alabileceğiz" dedi.

Alınan sonuçların trafikte bir yaptırımı olmayacağını belirten Demir, "Bu çalışma sonucunda biz kendi araçlarımızda tasarruf yapabiliriz, vatandaşın araçlarına tavsiyelerimiz olabilir. Bir yaptırımda bulunamayız. Araç numuneleri seçilirken belli yaş sınıflarında belli modellerde araçlar seçildi. Çevre bakanlığına verilecek raporda şu tip modeldeki araçları İstanbul'da azaltalım yakıt olarak şu yakıta geçelim gibi belli görüşmeler olacaktır. Bizim bu araştırma sonucunda birinci önceliğimiz toplu taşıma, İETT ve halk otobüslerinde uygulanmasını ve belediyenin kullandığı binek araçlarda kullanacağız şu an yaptırım için bir yetkimiz yok, tek yetkimiz halka tavsiyelerde bulunmak fakat yasada bir düzenleme yapılırsa İstanbul için belli araçlarda kısıtlama getirilebilir" diye konuştu.

ALTERNATİF YAKIT YA DA DEĞİŞİK ARAÇ TAVSİYESİ

Embarq Direktörü Sibel Bülay da, İstanbul trafiğini çözdüklerini belirterek, bu çalışma sonucu alternatif bir yakıt veya değişik araç teknolojilerinin tavsiye edilebileceğini söyledi. Bülay, "Temiz yakıt, temiz araç projesi çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi ile ortak olarak ele alındı. Biz Embarq olarak yurtdışından gelen bir araştırma enstitüsüyüz. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ile ortak olarak yapıyoruz. Bugün gördüğünüz 3 haftalık çalışmamızın son günü buradaki verileri topladık mart ayına kadar paydaşları bir araya toplayacağız. Otomotiv sanayicileri petrol üreticileri de bu projeye katkıda bulunuyorlar. Çalışmaların sonucunda pilot projeler oluşturacağız. İstanbul içinde çeşitli kollardan çalışma yaptık ve İstanbul da trafiğin akışını belirledik. Ortalama hızlar, nedir ne kadar dur kalk yapılıyor, ne kadar yokuş yukarı ne kadar yokuş aşağı gidiyor araçlar. Çünkü bunlar emisyonları etkileyen faktörler bütün bu bulguları topladıktan sonra çalıştay çerçevesinde ne yapabiliriz. Emisyonları azaltmak için beyin fırtınası yapacağız. Bir takım fikirler ortaya atılacak. Bunlar pilot bölgelerde çerçevesinde hayata geçirilecek. Bu alternatif yakıt olabilir, değişik araç teknolojileri olabilir. O pilot projelerde de neticeler aldığımızda ortaya bir bütün resim çıkacak" açıklamasında bulundu.

Bülay, bu projenin dünyada 3 mega kentte uygulandığını ama kapsamlı olarak sadece Türkiye'de uygulandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz dünya kaynaklar enstitüsüne bağlı kent içi ulaşımla ilgilenen merkeziz. Bizim amacımız sivil toplum kuruluşu olarak kar gütmüyoruz. Bütün mega kentlerle aynı şeylerle karşı karşıyayız. Birincisi trafikte sıkışıklık diğeri de ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliği. Bu aletler ve ekip yurt dışından getirildi, bunların tüm masraflarını biz Embarq olarak karşılıyoruz. Bunları da çeşitli kuruluşlardan hibe olarak alıyoruz. Onların maliyetleri de 200 bin dolar. Çalışmamız şu 5 yıl içinde 3 ayrı mega kentte yerel idarelerle işbirliği çerçevelerle bu çalışmayı yapmak bu çalışma neticesinde öğrendiklerimizi diğer kentlerle paylaşmak. Meksiko, Çin ve İstanbul'da çalışmalar yapılıyor. 4 ayrı çalışma ilk kez istanbul'da yapılıyor. İstanbul'u seçmemizin nedeni coğrafi yapısıdır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title