Haberler

İsmmmo'nun "İşsizliğin Göç Haritası" Raporu

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İsmmmo), 24 Yılda 6 Milyon Kişiye İstihdam Oluşturan Türkiye'nin AB Hedefini Yakalaması İçin 2010'a Kadar 14 Milyon Kişiye İstihdam Sağlaması Gerektiğini Bildirdi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), 24 yılda 6 milyon kişiye istihdam oluşturan Türkiye'nin AB hedefini yakalaması için 2010'a kadar 14 milyon kişiye istihdam sağlaması gerektiğini bildirdi.

İSMMMO'nun TÜİK, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü ve Dünya Bankası'nın 2006 tarihli verilerinden hazırladığı rapora göre, 1980 yılında 15.7 milyon olan istihdam 24 yılda ancak 21.7 milyon kişiye çıkarken, ülkedeki istihdam oranı yüzde 44'te kaldı. Bu oran dünyadaki en düşük istihdam düzeyleri arasında yer alırken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın ortalaması yüzde 65'i buluyor.

İSMMMO'nun "İşsizliğin Göç Haritası" raporuna göre, işsizlerin gözde kentlerinin başında hala İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Mersin geliyor. Raporda, 1980- 2004 yılları arasında Türkiye'de çalışma yaşındaki nüfusun 23 milyon artmasına karşın bu dönemde sadece 6 milyon kişiye iş sağlanabildi. 24 yılda, 2004'e kadar toplam 6 milyon kişiye istihdam imkanı oluşturan Türkiye'nin Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanlar Konseyi'nce belirlenen Lizbon hedefini yakalaması için 2010'a kadar 14 milyon kişiye

istihdam alanı yaratması gerektiğine işaret edildi.

"İŞSİZİN GÖZDE KENTLERİ"

Rapora göre, işsizlik sorununu çözemeyen Türkiye'de göçün en büyük nedenlerinden biri de istihdam arayışı oldu. "İşsizliğin Göç Haritası" başlıklı rapora göre İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin hala işsizlere umut vaat eden kentlerin başında geliyor. Yoğun göç alan kentlerin başında yer alan İstanbul, 2004 ile 2006 yılları arasında 359 bin kişiye istihdam oluşturmasına rağmen 467 bin olan resmi işsiz sayısını sadece bin kişi azaltabildi. 2007 yılının başında kentteki işsiz sayısı 466 bine geriledi.

Raporda, kente göç edenlerden umduğu 'ekmeği' bulamayanlar geri dönüşün yollarını aramaya başladı. Söz konusu ailelerin bir kısmı İstanbul Büyükşehir

Belediyesi'nin maddi desteğiyle 'memleketine' döndü. Belediye, 2007'nin ilk 5 ayında bini aşkın kişiyle 200'ün üzerinde aileye geri dönüş için maddi olanak sağladı. En yoğun göç veren iller ise Batman, Siirt, Diyarbakır oldu.

"KENTLERİN POTANSİYELİ İNCELENMELİ"

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yeni hükümeti, uygulanan ekonomik programın mikro düzenlemelerle sosyal ayağının da güçlendirilmesi yönünde adım atmaya çağırdı. Arıkan, rapordaki değerlendirmesinde, "Şu anda ülkenin en önemli sorunu ekonomide kaybeden taraflara soluk verecek düzenlemeler yapılmasıdır, işsizliğin ele alınmasıdır. Veriler göç veren illerde bile istihdamın artmasına karşın işsiz sayısının da katlandığını göstermektedir" dedi.

Arıkan, her ilin potansiyelinin ayrı ayrı değerlendirilebileceği sektörel planlama ve teşvik uygulamasını önerdi. Tarımdan kopan nüfusa kendi ilinde istihdam imkanı sağlanması için bütün illerin sanayi ticaret odalarından üniversitelere kadar yerel örgütlerle işbirliği kurulmasının zorunlu olduğuna değinen Arıkan, "Her ilin kendi yapısına uygun sektörel teşvik politikası güdülmeli, illerde uygun yapı kurulmalıdır. Denizli'deki, Siirt'teki işsize Ankara'dan iş bulunamayacağı ortaya çıkmıştır. Ankara'nın

Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayarak, illere ses vererek çözüm üretmesi zorunludur" ifadelerini kullandı.

(CHT-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title