Haberler

İkinci Hayata Başlayanlara Ortak Doğum Günü

Nesrin Coşkun/ İzmir, (Dha)

Nesrin COŞKUN/ İZMİR, (DHA)

`ORGAN ve Doku Bağışı Haftası` kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi`nde nakille ikinci hayata başlayan hastalar için ortak doğum günü partisi düzenlendi. Kutlamada kadavradan bulunamadığı için donör olup bir böbreğini ya da karaciğerinin bir parçasını bağışlayıp hayat veren fedakar hasta yakınlarına da teşekkür edildi. Kürsüye çıkıp konuşan nakilli hastalar, vatandaşları organ bağışına davet ederken, ``Yaşamak kadar yaşatmak da güzel. Acılı anlarında kutsal bağış yapanlarla hayata tutunmamız için canlarını ortaya koyan yakınlarımıza minnettarız`` mesajı verdi.

İzmir Vali Yardımcısı Aydın Alper, DEÜ Rektörü Prof.Dr. Emin Alıcı, Başhekim Prof.Dr. Sedef Gidener, Başhekim Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Kılınç, Karaciğer Nakil Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ile organ naklinin çeşitli aşamalarında görev yapan hekimler, hemşireler, laborantlar, nakil hastaları ve yakınları kutlamaya katıldı.

Karaciğer ya da böbrek nakliyle canlı ya da kadavra donör organıyla hayata dönen hastalar yaşadıkları acıları, ikinci hayatlarını anlattılar, nakil ekiplerine teşekkür etme fırsatı buldular.

Kadavradan organ teminindeki yetersizlik yüzünden canlıdan nakillerle hasta yakını donörlere haksızlık yapıldığı dile getirildi. Oğlu Mahir`e karaciğerinden parça ile bir böbreğini vererek hayata dönmesini sağlayan Hatice Yıldız, bir akrabasından alınan karaciğer parçasının nakledilmesiyle yaşam bulan Tuncelili Derya Alp, doğumgünü kutlamasına 2.5 yaşındaki kızı Aksen ve eşi Akar Alp ile katıldı.

10 ay önce kadavradan bağış organ bulunan şanslı hastalardan Gönül Türközü, karaciğer naklinden sonra yeniden hayata döndüğünü belirtirken, 29 yaşındaki Sibel Tekdur duygularını kürsüden anlattı. 13 yaşında nefrit geçirdiğini, o günden beri hastaneleri mesken tuttuğunu belirten genç kız 41 gün önce annesi Hatice Tekdur`dan alınan bir böbreğin nakledilmesiyle yeni bir hayata adım attığını söyledi. Annesinin kendisine bir kez daha can verdiğini belirten Tekdur, organ bağışı konusunda toplumun daha çok bilinçlendirilmeye, duyarlılığının geliştirilmesine gerek olduğunu vurguladı, ``Herkesi organ bağışına davet ediyorum`` dedi.

Öte yandan Türkiye genelinde yılda 160 donör çıktığını, bunların ancak 120`sinden karaciğer vericisi olarak yararlanıldığını belirten DEÜ Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Karaciğer Nakil Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, ``Oysa yılda 1700 karaciğer nakli gerekiyor. Kadavradan bağış çok yetersiz, çünkü beyin ölümü tanısının artırılması, bu organizasyonun sağlanması şart. Karadeniz`de, Ankara`nın doğusunda ve doğu bölgelerinde beyin ölümü tanısı da çıkmıyor organ nakli de yapılmıyor. Batıya gelindiğinde ise İzmir ve Antalya`da bu sistem işliyor. İstanbul ve Ankara`da da organ bağışı yetersiz. Böyle olunca da iş fedakar insanlara düşüyor. Fedakar hasta yakınlarına haksızlık yapılmaması için beyin ölümü tanısının konulması, kadavradan bağışların arttırılması gerek`` diye konuştu.

NC(İÖ/MK)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title