Haberler

Hukukun Üstünlüğü Platformu İcra Kurulu Başkanı Özkan Açıklaması

"Antidemokratik ve çoğunlukçu yapısı ile Barolar Birliği'nin çoğulcu demokrasi ve özgürlük mücadelesinin özde değil sözde bir mücadele olduğu açıktır"

Hukukun Üstünlüğü Platformu İcra Kurulu Başkanı Cahit Özkan,  "Antidemokratik ve çoğunlukçu yapısı ile Barolar Birliği'nin çoğulcu demokrasi ve özgürlük mücadelesinin özde değil sözde bir mücadele olduğu açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, adli yıl açılış konuşmasında, baroların seçim usulü, çarşaf liste ve yüzde 50'nin altında oy alınmasına rağmen delegelerin yüzde yüzünün seçilebildiği delegasyon seçim usulüne yönelik eleştiri getirmemesinin, hukukun üstünlüğüne inanan demokrat hukukçuların gözünden kaçmadığını kaydetti.

Cahit Özkan, "Bu durum, önce kendi evinin önünü temizlemesi gereken Feyzioğlu'nun demokrasi söyleminde samimi olmadığının açık bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

Barolar Birliği'nin yapısının çoğunlukçu ve antidemokratik olduğunu ifade eden Özkan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi baroların kurul, merkez ve komisyonlarının oluşumunda demokratik usullerle seçim yapılmamakta, muhalif görüşteki avukatlar komisyon ve merkezlerden uzaklaştırılmak için yönetimi oluşturanlar tarafından doğrudan atama yoluna gidilmektedir. Zaman zaman ise çok sesliliğe tahammülsüz barolar, komisyonları lağvetmektedir. Antidemokratik ve çoğunlukçu yapısı ile Barolar Birliği'nin çoğulcu demokrasi ve özgürlük mücadelesinin özde değil sözde bir mücadele olduğu açıktır. Çoğulculuk ve demokratlık, öncelikle Avukatlık Kanunu'nda baroların ve Barolar Birliği'nin tüm avukatların temsil edildiği çoğulcu ve katılımcı bir yapıya dönüştürülmesini gerektirmektedir. Hukukun Üstünlüğü Platformu olarak Barolar Birliği'nin sadece kendisine demokrat tavrını eleştiriyor ve barolarda demokratikleşme ve değişim talebimizi bu vesileyle tekrar yüksek sesle ifade ediyoruz.

Barolar ve Barolar Birliği'nin siyaseti, statükonun korunması değil, dünya barolarında olduğu gibi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri, savunma hakları ve adil yargı mücadelesi olmalıdır. Platform olarak, bu siyasa doğrultusunda hem baroların çoğunlukçu yapıdan kurtarılması ve demokratikleşmesi hem de barolar ve Barolar Birliği'ni asli vazifesine döndürecek mücadelemizi duraksamaya yer vermeden sürdüreceğiz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Metin Feyzioğlu Cahit Özkan İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title