Haberler

Hepimiz Bu Kutucuklarla Boğuşuyoruz! İnternetin En Dahiyane Buluşlarından Biri: Recaptcha

Güncelleme:

Hepimizin internet ortamında karşısına çıkan ve adına Recaptcha denilen kutucuklar, son derece basit olduğu kadar zekice de tasarlanmış bir projenin ürünü.

Hepimiz internette gezinirken bu kutucuklarla karşılaşıyoruz. Yeni bir siteye üye olurken veya sürekli kullandığımız siteyi başka bir browser'da açtığımızda veya sitenin bizimle ilgili robot olup olmadığına dair şüpheleri olduğunda...

BASİT AMA ZEKİCE

Birbiriyle alakasız iki kelimeyi yazarak web sitelerinde insan olduğumuzu kanıtlıyoruz. Kulağa çok basit bir sistem gibi görünebilir. Ama Recaptcha dijital çağın bulunmuş en zekice sistemlerinden biri.

KİTAPLARI DİJİTAL ORTAMA AKTARIYORUZ

Aslında bu sistemde sadece girmeye çalıştığınız web sitesinde insan olduğunuzu kanıtlamıyorsunuz. Yaptığı tek şey bu değil. Recaptcha ile aslında milyonlarca kitabı dijital ortama aktarmış oluyorsunuz.

Sistem şu şekilde çalışıyor: Size sunulan iki kelime var. Bu kelimelerden biri Recaptcha'nın oluşturduğu kelime. Diğer ise dijital ortama aktarılmayı bekleyen kitaplardan birinin içinde geçen bir kelime.

GÜNDE 200 MİLYON KELİME GİRİLİYOR

2000'lerin ortasında kullanılmaya başlayan Recaptcha'da günde 200 milyon kelime girilmeye başladı. Her bir giriş yaklaşık 10 ile 12 saniye sürüyor ve dünyada 750 milyon kişinin karşısına çıkıyor. Sayıları yan yana koyduğunuzda çok büyük bir iş bütün internet kullanıcılarının günlük 10 saniyesini ayırarak yapmasını sağladı.

ÜCRETSİZ OLARAK GOOGLE ÇALIŞIYORUZ

Şirketin kurucusu Luis Von Ahn TEDx konuşmasında devasa bir insan gücünü kitapları dijitalleştirmeye aktararak bu kitapların bulunabilir ve ulaşılabilir yapmaya çalıştıklarını ifade etmişti.

Google, Recaptcha'yı 2009'da satın aldı. Sonrasında da Google, Google Books için bütün kitapları dijitalleştirmeye başladı. Bunu hepimiz birlikte yaptık. Hem de ücretsiz olarak.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Google Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

500

Yorumlar (2)

KUZEY ATEŞDAĞLI:

Ülkemizdede çukur kurtlar vadisi ve edho izleyip samuraylaşan insanlar gün geçtikçe çoğalmakta, aramızdaki fark bu...

3
1
yanıtYanıtla
NUSR-ET:

pirzola 50 tl

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title