Haberler

Halepçe Katliamının 29'uncu Yılı

Halepçe katliamının 29'uncu yılı dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) anma törenleri düzenlendi.

Halepçe katliamının 29'uncu yılı dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) anma törenleri düzenlendi.

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in talimatıyla 16 Mart 1988'de gerçekleştirilen saldırı sonucu öldürülen binlerce kişi için Halepçe başta olmak üzere Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Duhok'ta saat 11.00'de beş dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Kerkük'ten soykırım tepkileri

Irak'ın Kerkük kentinde ise Vali Necmeddin Kerim ve beraberindeki il meclis üyeleri kimsayal saldırı kurbanları için saygı duruşuna geçti.

Vali Kerim daha sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, ""Halepçe katliamında binlerce sivilin kimyasal silahlarla ölmesine rağmen, bu saldırı bir soykırım olarak tanınmamıştır." dedi.

Halepçe katliamı nedir?

Halepçe katliamı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak gerçekleşti. Saddam Hüseyin, savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması talimatını verdi. Bunun üzerine Irak ordusuna ait savaş uçakları, 16 Mart 1988'de Halepçe semalarından halkın üzerine gaz bombaları yağdırdı. Saldırıda yaklaşık 5 bin kişi ölmüş, 7 binden fazlası da yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Saddam Hüseyin Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title