Haberler

Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi? Konut fiyatları düşer mi? Prof. Dr. Ali Hepşen açıkladı!

Güncelleme:

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen Haberler.com stüdyosuna konuk oldu. Hepşen, gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışlarını yorumladı. Peki, Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi? Konut fiyatları düşer mi? İşte konut fiyatları ile ilgili detaylar...

Konut fiyatları düşer mi? Konut fiyatları ile ilgili merak edilenleri yanıtlamak üzere, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen Haberler.com stüdyosuna konuk oldu. Hepşen, gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışlarını yorumladı. Peki, Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi? Konut fiyatları düşer mi? İşte konut fiyatları ile ilgili detaylar...

KONUT FİYATLARI ARTACAK MI?

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi? Gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışının sebebi nedir? Mart ayındaki konut satışlarının yüksek olmasının sebebi nedir? sorularının ve daha fazlasının yanıtı Haberler.com YouTube kanalımıza konuk olan Prof. Dr. Ali Hepşen tarafından yanıtlandı:

VİDEO İÇERİĞİ

00:00 Giriş

00:19 Gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışının sebebi nedir?

02:51"Tasarruf sahipleri fazla getiri elde etmek için gayrimenkul tarafına yöneldi"

04:16"Türkiye genelinde yüksek bir yabancı #konut alımının olmadığını söyleyebiliriz"

04:54"Yabancıların konut alımında kurdaki değişim ana belirleyici unsurdur"

05:32 Mart ayındaki konut satışlarının yüksek olmasının sebebi nedir?

07:27 Fiyat artışları devam edecek mi?

08:16"2022 ve 2023 yılında piyasaya yeni girecek ürün sayısı düşük"

09:04"Ürün az talep çok olacağı için fiyatlar yukarı yönlü eğilim gösterecektir"

KONUT FİYATLARI

Konut fiyat endeksi, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 77,4, reel olarak ise yüzde 21,2 oranında arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak ayı konut fiyat endeksi verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 13,1 oranında artarak 279,7 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,4 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 21,2 oranında artış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 14,1, 12,5 ve 13,6 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 83,5, 73,5 ve 73,1 oranlarında artış gösterdi.

KONUT FİYATLARI 2021'DE NASILDI?

Konut fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 59,6, reel olarak ise yüzde 17,9 oranında arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı konut fiyat endeksi verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 oranında artarak 247,2 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,6 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 17,9 oranında artış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 9,3, 8,0 ve 7,3 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 63,0, 55,7 ve 58,3 oranlarında artış gösterdi.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title