Haberler

İzmir: Türkiye'nin İlk Çocukhakları Parkı Balçova'da Açıldı

- Ege Sivil Toplum Birliği (Estob), İzmir Valiliği ve Balçova Belediyesi'nin, Dünya Çocuk Hakları Günü Nedeniyle Gerçekleştirdiği Etkinlikler Çerçevesinde Türkiye'nin İlk Çocuk Hakları Parkı Dün Balçova'da Açıldı. İzmir'deki Tüm Çocukların Haklarını Öğrenebilmesi ve Onları Koruması Hedeflenen Proje Kapsamında İzmir'deki 320 Bin Öğrenciye Çocuk Hakları Konferansı Verilirken, 23 Nisan'da da Uluslararası Çocuk Kurultayı Toplanacak.

- Ege Sivil Toplum Birliği (ESTOB), İzmir Valiliği ve Balçova Belediyesi’nin, Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle gerçekleştirdiği etkinlikler çerçevesinde Türkiye’nin ilk Çocuk Hakları Parkı dün Balçova’da açıldı. İzmir’deki tüm çocukların haklarını öğrenebilmesi ve onları koruması hedeflenen proje kapsamında İzmir’deki 320 bin öğrenciye Çocuk Hakları Konferansı verilirken, 23 Nisan’da da Uluslararası Çocuk Kurultayı toplanacak.

Dünya Çocuk Hakları Haftası etkinlikleri İzmir’deki 300 okulda 320 bin öğrenciye verilen Çocuk Hakları Konferansı ile başladı. ESTOB’un öncülüğünde İzmir Valiliği ve Balçova Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirilen etkinlikler Balçova’da kurulan ve Türkiye’nin ilk Çocuk Hakları Parkı olan park açılışı yapıldı. Sunumunu ESTOB As Başkanı Sancar Maruflu’nun yaptığı açılışa İzmir Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Balçova Kaymakamı Ünal Erdoğan, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, ESTOB Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu, çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan ESTOB Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu, "Amacımız İzmir’de yaşayan tüm çocuklara haklarını öğretmek ve onların bu haklarını korumaları için destek olmaktır" diye konuştu.

Türkiye’nin ilk Çocuk Hakları Parkı'nın Balçova'da açılmasından gurur duyduklarını belirten Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise "Bugün Dünyada elinde kalem tutması gereken çocuklar silah taşıyorlar. Oyun bahçelerinde oynaması gerekirken kimyasal atıklardan etkilenen, çatışmalarda ölen çocuklarımızın olduğu dünyada yaşıyoruz. Bu dünyayı bizler bu hale getirdik. Ama bizler sizlere destek vereceğiz, sizlerin önünüzü açacağız, bizim başaramadığımız savaşsız, çocukların açlıktan ölmediği, çocukların silah yerine kalem taşıdığı bir dünyayı sizler kuracaksınız" diye konuştu.

İzmir Vali Vekili İsmail Gürsoy ve Balçova Kaymakamı Ünal Erdoğan’ın da günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından proje kapsamında İzmir’deki tüm okullarda düzenlenen Dünya Çocuk Hakları Haftası konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler Balçova Belediyesi tarafından cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi.

Projenin bir sonraki aşamasında toplanacak olan Uluslararası Çocuk Kurultayı çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. Kurultaya 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları nedeniyle gelecek dost ülke çocuklarının katılması sağlamak amacıyla UNİCEF'le görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Balçova’da önceden bulunan ve adı Şehit Pilot Teğmen Süleyman Ersever Parkı'nın ismi Balçova Belediye Meclisi'nin kararı ile Şehit Pilot Teğmen Süleyman Ersever Çocuk Hakları Parkı olarak değiştirildi. İsmi ve çevre düzenlemesi değiştirilen Parka ayrıca bir de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin yazılı olduğu iki sütunun ortasında bulunan bir Çocuk Hakları Rölyefi yapıldı. Heykeltıraş Tonguç Sercan tarafından yapılan Rölyefte iki çocuğun elleri üzerinde bulunan dünya yer alıyor.

(YK)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title