Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören Bağcılar Kirazlı Metro Hattı İstanbul'a 6 Milyar Dolar Kazandıracak

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılan Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören Bağcılar Kirazlı Metro Hattı'na ilişkin, "Metro hattımızın, önümüzdeki 25 yıllık süreçte tüm bu hususlarda ekonomimize 6 milyar doların üzerinde kazanç sağlayacağı hesaplanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılan Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören Bağcılar Kirazlı Metro Hattı'na ilişkin, "Metro hattımızın, önümüzdeki 25 yıllık süreçte tüm bu hususlarda ekonomimize 6 milyar doların üzerinde kazanç sağlayacağı hesaplanıyor." dedi.

Hattın açılışı dolayısıyla Molla Gürani İstasyonu'nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu andaki belediye acaba kaç tane metrobüs hattı yaptı? Nereye kadar metrobüs hattı uzadı? Hiçbir şey duydunuz mu? Yok. Yapmaz ve yapamazlar. Sadece yalan. Metrobüsü İstanbul'un hayatına kazandıran kim? AK Parti, AK Belediyecilik. Aynı şeklide bütün metro hatlarını yapan yine AK Parti, yine bizim belediyelerimiz. ve belediye başkanlığımdan başlayan bu süreçte Kadir Bey'le devam eden süreç ve ondan sonra yine Mevlüt Bey'le devam eden süreç ve biz gittik, geldi 5 yıl en ufak bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Bugün açılışını yaptıkları hattın devreye girmesiyle çok geniş bir çevrede yaşayan İstanbulluların hayatının daha da kolaylaşacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbullu vatandaşların bugünden itibaren Kayaşehir-Bakırköy Sahil arasında 39 dakikada, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-İncirli arasında 31 dakikada, Kayaşehir-Kirazlı arasında 27 dakikada, Metrokent-Özgürlük Meydanı arasında 30 dakikada seyahat edebileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yahu Çam ve Sakura Hastanesi'nin yolunu yapmadı, yolunu. 'O yolu peki kim yaptı Sayın Cumhurbaşkanım?' derseniz, biz yaptık. Ulaştırma Bakanlığına talimat verdim. Çam ve Sakura Hastanesi'nin yolunu da yine biz yaptık. ya ne işe yarıyorsun? 'Şunu da ben yaptım.' de. Yok. Metro hattımızın İstanbul'un en yoğun yerleşim alanlarının olduğu bölgede ulaşım noktasında çok ağır bir yükü alacağına inanıyoruz. Bunları söylerken İstanbul'un dışından birisi olarak değil, bir İstanbullu olarak söylüyorum. Burada doğmuş, burada büyümüş bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Dertliyiz, dertli. Bunlara gereken dersi 31 Mart akşamı verelim diye söylüyorum."

Bu hattın hem İstanbul'a hem Türkiye'ye ekonomik anlamda da önemli katkıları olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, motorlu taşıtlardan raylı sistemlere yönelecek trafik sayesinde akaryakıttan, araç ve yol bakımına kadar kişi ve kamu giderlerinde önemli bir tasarruf yapılabileceğini vurguladı.

"Halen yapım aşamasında iki önemli metro hattımız daha var"

İstanbul'un en büyük derdinin trafik ve ulaşım olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ayrıca karbondioksit salınımını düşürerek çevrenin korunmasına da katkı sağlayacağız. Bu hattı devreye almak suretiyle trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kaybını da inşallah azaltacağız. Metro hattımızın önümüzdeki 25 yıllık süreçte tüm bu hususlarda ekonomimize 6 milyar doların üzerinde kazanç sağlayacağı hesaplanıyor. Bugünkü açılışımızla birlikte İstanbul'da tamamlanan raylı sistem ağlarının uzunluğunu 348 kilometreye çıkarıyoruz. Elbette burada durmayacağız. Halen yapım aşamasında iki önemli metro hattımız daha var. İstanbul Havalimanı-Arnavutköy-Halkalı ile Altunizade-Çamlıca Cami-Bosna Bulvarı metro hatlarındaki çalışmalar devam ediyor. Biri 31,5 kilometre, diğeri 4,5 kilometre uzunluğundaki bu iki projemizi de en kısa sürede tamamlayarak şehrimizin istifadesine sunacağız. Böylece İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 384 kilometreyi bulacak.

Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro Hattı'nın ülkemize, milletimize, şehrimize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Ulaştırma Bakanlığımızın yanı sıra yüklenici firmalarımızı mühendisinden işçisine, projede emeği geçen herkesi canıgönülden tebrik ediyorum. Bu hattı kullanacak İstanbullu kardeşlerime şimdiden hayırlı, güvenli, huzurlu, konforlu yolculuklar temenni ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un kendileri için aşk, sevda ve tutku demek olduğunu ifade ederek, İstanbul'un aynı zamanda Türkiye'nin en büyük değeri ve en büyük hazinesi olduğunu söyledi.

İstanbul'a hizmet etmenin, İstanbul'un hizmetkarı olmanın, İstanbul'a eser kazandırmanın kendileri için şeref, onur ve bahtiyarlık olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bu şehri sadece insanı kendine meftun eden fiziki güzellikleriyle değil tarihiyle, kültürüyle, en az İstanbul kadar güzel insanlarıyla da seviyoruz. İstanbul'un sadece taşına, toprağına, havasına değil Eyüp Sultan'ın sembolü olduğu o eşsiz manevi atmosferine de sevdalıyız. Gençler; öyleyse 'Yeniden İstanbul'. Bu anlayışla tam 30 yıldır hangi görevde olursak olalım İstanbul'a aşkla, büyük bir tutkuyla, tüm kalbimizi ortaya koyarak hizmet ediyoruz." diye konuştu.

"Yarım gün mesaiyle İstanbul yönetilmez"

İstanbul'u daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için, İstanbul'u gelecek nesillere en güzel şekilde emanet etmek için canla başla çalıştıkları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un her meselesini kendi meseleleri, her sıkıntısını kendi sıkıntıları, her sevincini de kendi mutlulukları olarak gördüklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu, altını çizerek belirtmek isterim: İstanbul'a bu nazarla bakmayan hiç kimse Fatih'in emaneti olan bu aziz şehri anlayamaz, İstanbulluyu anlayamaz. Gerçekten de İstanbul öyle büyük bir adanmışlık gerektirir ki kendi dışında başka hiçbir işle meşgul olunmasını kaldırmaz. Yani yarım gün mesaiyle İstanbul yönetilmez. İstanbul'u bırak hadi, kayağa git. İstanbul'u sel afeti almış götürüyor, nerede? Anlayın işte. Kardeşlerim, her şeyiyle kendini buraya adayacak olan İstanbul'a kendini adamış olur. Biz işte bunun için her fırsatta ne diyoruz? 'Sadece İstanbul.' Bunun için hep İstanbul'a hizmet etmenin ne kadar ağır bir sorumluluk olduğuna dikkati çekiyoruz. Böyle bir anlayışa ve odaklanmaya sahip olmayanların elinde İstanbul'un son dönemde nasıl büyük bir irtifa kaybı yaşadığını herkes kabul ediyor."

"Trafik, İstanbullu kardeşlerim için artık sorundan öte zulüm haline geldi." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Daha önce belli saatlerde yaşanan trafik sıkışıklığı artık günün hemen her saatinde sıradan hale geldi. İstanbullu kardeşlerimizin ömrü trafikte geçiyor desek, yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Şayet biz vakti zamanında CHP'nin takoz siyasetine boyun eğip Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Kuzey Marmara Otoyolu'nu yapmasaydık bugün durum çok daha kötü olurdu. Biz, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temelini attığımız zaman bunlar ne yaptılar? Geldiler, gösteriler yaptılar. 'Bu köprüye ihtiyacımız yok.' dediler. Ama biz onları dinlemedik. Niye? İstanbul'un neye ihtiyacı olduğunu İstanbul'la dertlenen bizler biliyorduk da onun için. CHP'nin ve onun güdümünde hareket eden ideolojik çevrelerin her türlü engelleme çabalarına rağmen bu yatırımları şehrimize kazandırdık."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Bahçelievler İstanbul Bağcılar Ulaşım İstanbul Politika Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title