Haberler

Uygun Şartlarda Satılmayan Arı Ürünleri, Sağlığı Tehdit Ediyor

KTÜ Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı: "Bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri, uygun şekilde hazırlanmadığı ve saklanmadığı takdirde tüketicilerin sağlığına zarar veriyor" "Türkiye'de üretilen pek çok bal türü, yüksek apiterapik değerlere sahiptir, iyi.

SEMİH YÜKSEL - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünlerinin uygun şekilde hazırlanmadığı ve saklanmadığı takdirde tüketicilerin sağlığına zarar verdiğini söyledi.

Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda tüketicinin arı ürünlerini hem şifa bulmak amacıyla hem de kahvaltılık olarak tükettiğini anlattı.

Arı ürünlerinin hazırlık ve saklama koşullarının önemli olduğuna dikkati çeken Kolaylı, " Propolis, arıların ürettiği doğal antibiyotik değerinde bir ürün. Bu ürünün hazırlaması kolay değildir. İnsanlar bilinçsiz olarak propolis ekstrakları hazırlamakta ve tüketmektedir. Çoğu zaman çözücüsü ne oluğu belli olmayan propolis ekstraklarıyla karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Kolaylı, arı sütünün çok değerli olduğunu ancak insanlara bunun yerine içeriği bilinmeyen karışımlar sunulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Arı sütünün saklama koşulları çok önemli ama bunları açık satanlar bile var. Yine aynı şekilde polen de çok değerli bir ürün, zengin protein kaynağı. Mutlaka buzdolabında saklanmalı fakat arı ürünleri piyasada pazar yerlerinde, açık raflarda satılıyor. Bunlar çok yanlış satış yöntemleri. Açıkta satılan ürünlerde küf ve buna bağlı aflatoksinler gelişebilir. Bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri, uygun şekilde hazırlanmadığı ve saklanmadığı takdirde tüketicilerin sağlığına zarar veriyor."

Arı ürünlerinin bilinçli tüketildiği takdirde insanlar için şifa kaynağı olacağını belirten Kolaylı, "Arı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı olarak bilinen apiterapi, birçok hastalığa karşı tedavi amaçlı kullanılıyor. Türkiye'de üretilen pek çok bal türü yüksek apiterapik değerlere sahiptir, iyi koşullarda hazırlanması ve satılması durumunda özellikle solunum yolu enfeksiyonları için kış aylarında düzenli tüketilmesi yarar sağlar" diye konuştu. - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Propolis Türkiye Politika Güncel Haberler

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title