Haberler

Ürdün'de Aksa'ya Destek Gösterileri

Ürdün'ün başkenti Amman'ın farklı bölgelerinde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etmek amacıyla "öfke cuması" adıyla gösteriler düzenlendi.

Ürdün'ün başkenti Amman'ın farklı bölgelerinde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etmek amacıyla "öfke cuması" adıyla gösteriler düzenlendi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), siyasi hareketler ve aşiret mensuplarından oluşan binlerce kişi, başkentin merkezindeki El-Hüseyni Camisi önünden başlayarak yürüyüşe geçti.

Göstericiler, Ürdün hükümetinden İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini, iki ülke arasında 1994'te imzalanan Vadi Araba Anlaşması'nın iptal edilmesini, İsrail büyükelçisinin Ürdün'den kovulmasını istedi. Ürdün ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Aksa bölünmeyecek", "Ürdün ve Filistin tek halktır", "Direniş var pazarlık yok" ve "Aksa Arapların ve Müslümanların mesuliyetindedir" yazılı pankartlar açtı.

İhvan Şura Meclisi üyesi Murad el-Adayile, gösteride yaptığı konuşmada, "Bu gösteri, Ürdün'ün tüm illerinde Aksa'ya destek için harekete geçen Ürdünlülerin sesidir" dedi.

Ürdün aşiretleri temsilcileri adına konuşan Faris el-Fayiz ise "ABD'nin halkların düşmanı ve siyonistlerin destekçisi olduğunu" ifade etti.

Solcu ve Milliyetçi Partiler Koalisyonu'nun başbakanlık binası yakınlarında düzenlediği gösteriye katılanlar ise Filistinlilerin direnişini destekleyen sloganlar attı.

Filistinlilerin yaşadığı İrbid Mülteci Kampı'nda da yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Aksa'ya yönelik ihlalleri kınayan sloganlar atıldı.

İslami Çalışma Partisi Şura Meclisi Başkanı Abdulmuhsin el-Azzam, gösteride yaptığı açıklamada, Filistin halkının yeniden intifada başlattığını ve kendilerinin de onlara bu mücadelelerinde destek olduğunu belirtti.

Ürdünlü eski milletvekili ve İslami Hareket üyesi Muhammed el-Buruz, İsrail'deki hükümetin Aksa'nın enkazı üzerinde Süleyman mabedini inşa etmek istediğini ve Arap hükümetlerinden ses çıkmadığı sürece bu hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerleyeceklerini kaydetti.

Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de ekim ayının başından bu yana, İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çatışmalar yaşanıyor. Ay başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 32'yi bulurken, olaylarda 7 İsrailli de öldü.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Amman Ürdün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title