Haberler

Ünlü Türkolog Semih Tezcan, Uçakta Kalp Krizi Geçirerek Hayatını Kaybetti

Güncelleme:

Türkoloji alanının önde gelen isimlerinden Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan uçak yolculuğu sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Almanya'dan Türkiye'ye dönmekte olan, Türkoloji alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Semih Tezcan, bugün uçakta geçirdiği kalp krizi sonrasında Kurtköy Ersoy Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

SEMİH TEZCAN KİMDİR?

3 Aralık 1942, Mersin doğumlu Semih Tezcan, 1960-1964 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim görmüştü. Türkiye'de Prof. Saadet Çagatay'ın öğrencisi olan Tezcan, 1964'te gittiği Almanya'da Annemarie von Gabain, Gerhard Doerfer gibi önemli isimlerle çalıştı.

Tezcan, pek çok kez Doğu Berlin'e giderek Alman Bilimler Akademisindeki (Deutsche Akademie der Wissenschaften zu Berlin) Turfan Koleksiyonunda bulunan Eski Uygur yazmaları üzerinde araştırmalar yaptı. Turfan Koleksiyonunda bulunan Eski Uygurca bir yazma üzerine yaptığı doktora çalışmasıyla 1970 yılında doktor unvanını kazandı. Ancak Doğu Berlin'e yaptığı bu bilimsel amaçlı ziyaretler, Türkiye'de başına bela olacaktı: 1971 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine öğretim üyesi olarak atanmak üzere Ankara Üniversitesine yaptığı başvurular son aşamaya gelindiğinde çeşitli yollardan engellendi. Engelleme gerekçelerinden biri de Doğu Berlin'e yapmış olduğu seyahatlerdi. Siyasi iktidarın değişmesiyle, 1974 yılındaki üçüncü başvurusunda Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine asistan olarak atanabilen Tezcan 1976'da Eski Uygurca üzerine yaptığı çalışmasıyla doçent unvanını kazandı.

12 EYLÜL SONRASI SÜRGÜNE GÖNDERİLMİŞTİ

12 Eylül darbesi sonrası profesörlük başvurusu engellenen, sonrasında da sürgüne gönderilen Tezcan, 1984 yılında, Türkiye'den ayrılarak Almanya'da Otto-Friedrich Üniversitesinde yeni kurulan Türk Dili, Kültürü ve Tarihi Kürsüsünde çalışmaya başladı.

2008'de ülkesine dönen Semih Tezcan, Bilkent Üniversitesinde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Dünya Belleği İhtisas Komitesi üyelikleri de bulunan Tezcan, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Ödülüne layık görülmüştür.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Semih Tezcan Türkiye Almanya Berlin Eğitim Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bakmadan Geçme

Emre Kartal kim, tutuklandı mı? İsmail Kartal'ın oğlu kimdir? Hulusi Belgü kimdir? Hulusi Belgü görevi ne, nereli? Yapı Kredi Bankası satıldı mı? Koç Holding'ten açıklama geldi Ben Bu Cihana Sığmazam canlı izle! 21 Mayıs ATV canlı izle! Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölümde neler olacak? BBCS 67. bölüm izle! #128250 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Boston Celtics Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 21 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Yapı Kredi kimin? Yapı Kredi yerli mi, yabancı mı? 21-22 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Japonya Bayan Voleybol Milli Takım kadrosu ve instagram hesapları ne? Arjantin Bayan Voleybol Milli Takım kadrosu ve instagram hesapları ne? Survivor kim kazandı? 21 Mayıs Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? 21-22 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 21 Mayıs Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ben Bu Cihana Sığmazam 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 21 Mayıs Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title