Haberler

Uganda'daki Eşcinsellik Karşıtı Düzenleme

ABD Başkanı Obama: "Uganda’nın kısa zaman sonra eşcinselliği suç görecek yasası yürürlüğe koyacak olmasından çok derin hayal kırıklığı içerisindeyim" "Bu yasayı yürürlüğe koymak Uganda ile değerli ilişkimizi karmaşıklaştıracak"

ABD Başkanı Barack Obama, Uganda'da eşcinsel birlikteliklere ağır cezalar getiren yasanın yürürlüğe girmesinin bu ülkeyle olan ilişkilerini "karmaşıklaştıracağı" uyarısında bulundu.

Hafta sonu tatilini Güney California'da geçiren Başkan Obama, Uganda parlamentosundan geçirilen ve devlet başkanından onay bekleyen eşcinsellik karşıtı yasayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin, temel özgürlüklerin ve evrensel insan haklarını korumanın sürekli koruyucusu olduğunu belirten Obama, insanlara, kim olurlarsa olsunlar veya kimi severlerse sevsinler, her yerde saygı ve haysiyetle eşit muamele edilmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Obama, şunları kaydetti:

"Uganda'nın kısa zaman sonra eşcinselliği suç görecek yasası yürürlüğe koyacak olmasından çok derin hayal kırıklığı içerisindeyim. Uganda'daki eşcinsellik karşıtı yasa, Uganda'daki eşcinsel toplum için tehlike ve hakaretten daha fazlası olacaktır. Bu, tüm Ugandalılar için geriye adım olacaktır. Bunun, Uganda'nın kendi insanlarının haklarını korumaya yönelik taahhüdüne olumsuz yansıması olacaktır. Aynı zamanda dünyada özgürlük, adalet ve eşit haklar yükümlülüğünü paylaşan herkes için ciddi bir gerileme işareti olacaktır."

Obama, "Cumhurbaşkanı Museveni'ye ilettiğimiz gibi, bu yasayı yürürlüğe koymak Uganda ile değerli ilişkimizi karmaşıklaştıracak" ifadesini kullandı.

Obama, Rusya'dan Nijerya'ya kadar LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender) toplumu üyelerini hedef alan şiddet ve taciz raporlarında feci şekilde artış görülen bir zamanda, Uganda'da ve tüm dünyada, insanların temel insanlık onuruna ve insan haklarına saygı gösterme taahhüdünü sürdüren herkesi selamladığını vurguladı.

Uganda parlamentosundan 20 Ocak'ta geçirilen yasada "eşcinsel eylemde bulunanlara" 14 yıl,  küçük yaştakilerle eşcinsel birliktelik kuranlaraysa ömür boyu hapis cezası öngörülüyor. Yasa, bu tür birlikteliklere tanıklık ettiği halde yetkililere bildirimde bulunmayanlara da ceza getiriyor.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, "eşcinselleri yeraltına iteceği" gerekçesiyle yasayı onaylamayı reddetmişti.

Anayasa uyarınca devlet başkanının bir yasayı 30 gün içinde imzalaması ya da yeniden görüşülmek üzere parlamentoya göndermesi gerekiyor. Devlet başkanının yasayı ikinci kez parlamentoya geri göndermesi durumundaysa parlamentoda üçte ikilik çoğunluk elde edildiğinde düzenleme yürürlüğe girebiliyor. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Yoweri Museveni Barack Obama California Politika Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title