Haberler

TÜSEB, "geleceğin pandemileri"ne karşı harekete geçti

Güncelleme:

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, olası salgınlara hazırlıklı olmak için yeni çalışmalar yürüteceklerini, Türkiye Genom Projesi'nde genetik ve bölgesel farklılıklara göre Kovid-19'un etkilerini de inceleyeceklerini bildirdi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, olası salgınlara hazırlıklı olmak için yeni çalışmalar yürüteceklerini, Türkiye Genom Projesi'nde genetik ve bölgesel farklılıklara göre Kovid-19'un etkilerini de inceleyeceklerini bildirdi.

Prof. Dr. Akdoğan, etkisi azalan Kovid-19 salgını ile TÜSEB'in yerli aşı, tıbbi cihaz, ilaç gibi sağlık endüstrilerinde yerlileşmeye yönelik yeni adımları hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 salgınının, sağlık bilim ve teknolojilerine verilmesi gereken önemi bir kez daha gösterdiğine dikkati çekene Akdoğan, salgınla mücadelede yürütülen bilimsel çalışmaların önemli bilgi ve tecrübe birikimi sağladığına işaret etti.

Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonraki süreçte 9 enstitümüzle geleceğin pandemilerine hazırlık açısından birçok çalışma yürüteceğiz. Salgın süreci bize sağlık endüstrisinde yerlileşmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu konuda proje desteklerimizin yanı sıra sağlık ekosistemindeki diğer paydaşlarla beraber tam bir eşgüdüm içerisinde belirlenen stratejilere uygun olarak yol alıyoruz."

Bu kapsamda ilgili kurumlarla iş birliğinde AR-GE projelerinin desteklenmesi, AR-GE sonucu geliştirilen ürünlerin seri üretimine dönük uygulamaları gerçekleştireceklerini belirten Akdoğan, şu an kuduz aşısı üretimi, yapay zekayla radyolojik görüntüleme gibi çalışmalara yoğunlaştıklarını ifade etti.

"Kovid-19'un genetik ve bölgesel farklılıklara etkileri incelenecek"

Yeni çalışmalardan birinin de 2020'de kapsamı genişletilen Türkiye Ulusal Genom Projesi'yle ilgili olduğunu bildiren Akdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye Ulusal Genom Projesi, özellikle nadir hastalıkların önceden tanısı ve tedavisi açısından çok önemli. Kanser ve Biyoteknoloji Enstitümüz çalışmalarını hızlı bir biçimde devam ettiriyor. Şimdi de Kovid-19 özelinde Ankara Şehir Hastanemizle yürüttüğümüz çalışmaları, Türkiye Genom Projesi'ne entegre ettik.

Bu çerçevede Kovid-19 pandemisine ilişkin de çalışmalar yürüteceğiz. Genetik ve bölgesel farklılıklara göre pandeminin insanlarımızı nasıl etkilediğini araştıracağız. Buna ilişkin çalışılabilecek örnekler toplandı."

Akdoğan, Türkiye Genom Projesi'nin geniş kapsamlı çalışmaları için ilk etapta 3 yıllık bir projeksiyon hazırlandığını, dünyada yürütülen benzer çalışmaların incelendiğini ve 30 bin örneğin çalışılmasının planlandığını anlattı.

"TURKOVAC'ın yaygın aşılamasında da ciddi yan etki gelişmedi"

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü Mart 2020'den itibaren başlatılan çalışmalar sonucunda TÜSEB'in 7 aşı projesini desteklediğini ve bunlar içerisinde TURKOVAC'ın gerekli aşamaları tamamlayan ilk çalışma olarak kullanıma sunulduğunu anımsatan Akdoğan, yerli aşının seri üretiminin devam ettiğini belirtti.

Yerli solunum cihazı, yerli tanı kitinin ticarileştirilip yaygınlaştırılmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Akdoğan, ayrıca TÜSEB tarafından geliştirilip ruhsatlanan "TÜSEB DiaKit" isimli Kovid-19 tanı kitini hizmete sunduklarını hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı klinik çalışmasının 28 ilde, 50'nin üzerinde merkezde TURKOVAC için yürütüldüğüne dikkati çeken Akdoğan, yerli aşının şu an ülke genelinde uygulandığını vurguladı.

Prof. Dr. Akdoğan, "Sağlık Bakanlığımızla sahada yaygın aşılamadan alınan sonuçlar ve aşı olanların verilerini takip ediyoruz. Ne mutlu ki TURKOVAC'ın yaygın aşılamasında da herhangi bir ciddi yan etki gelişmedi, bu çok sevindirici." dedi.

Yerli aşının güvenlik ve etkinliğinin kanıtlandığının altını çizen Akdoğan, Azerbaycan'da da TURKOVAC'ın hatırlatma dozunun (rapel doz) Faz-3 klinik çalışmasının devam ettiğini kaydetti.

"Sağlık endüstrisinin yerlileşmesine önem veriyoruz"

TÜSEB'in bu yıl A, B, C ve D grubu olarak isimlendirilen yeni AR-GE destek programlarını devreye aldığını da anımsatan Akdoğan, bu çerçevede hem kısmi ve hızlı desteğe ihtiyaç duyan araştırmacıların hem de stratejik AR-GE projelerinin desteklendiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erhan Akdoğan, "Özellikle ülkemizin sağlık endüstrisinin yerlileşmesinde ihtiyaç odaklı desteklerin verilmesine odaklanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Erhan Akdoğan Genetik Türkiye Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title