Haberler

Türk 'Açık Deniz Filosu', 2 Aylık Görev İçin Akdeniz'e Açıldı

Akdeniz ve Adriyatik'te Türk izleri Mustafa SARIİPEK- Doğuş Esat BERME/MARMARİS(Muğla), (DHA) DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'nın, ABD'nin dünyaca ünlü 6'ncı filosunun dolaştığı Akdeniz'in uluslararası sularında görevlendirmek üzere Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu 'açık deniz filosu' (TDGG) Aksaz Deniz üs Komutanlığı'ndan hareket etti.

Akdeniz ve Adriyatik'te Türk izleri

Mustafa SARIİPEK- Doğuş Esat BERME/MARMARİS(Muğla), (DHA)

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'nın, ABD'nin dünyaca ünlü 6'ncı filosunun dolaştığı Akdeniz'in uluslararası sularında görevlendirmek üzere Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu 'açık deniz filosu' (TDGG) Aksaz Deniz üs Komutanlığı'ndan hareket etti. İki ay boyunca Akdeniz ve Adriyatik'de görev yapacak TCG Kemalreis, Turgutreis, Gaziantep, Giresun ve Akar gemileri törenle uğurlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor" dedi.Aksaz Deniz üs Komutanlığı'ndaki törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Aksaz Deniz üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu ile çok sayıda rütbeli asker, sefere çıkan gemilerdekilerin aileleri, çocuk ve kardeşleri ile yakın dostları katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 'tam bağımsız açık deniz filosu' sahibi olması yolundaki ilk adımını oluşturacak TDGG filosu, TCG Kemalreis (Sancak Gemisi), TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar'dan oluşturuldu. TDGG'nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi'nde icra edilmesi planlandı. 6 Mayıs- 5 Temmuz 2010 tarihleri arasında görev yapacak olan Türk Deniz Görev Grubu bu yıl Akdeniz ve Adriyatik ile sınırlı kalacak. TDGG'nin görev alanı gelecek yıl Hint Okyanusu'nu da içine alacak şekilde genişletilecek. Hint Okyanusu'nda da barışı desteklemek, uluslararası güvenliği sağlamak üzere deniz güvenliğine katkıda bulunmak ve uluslararası tatbikatlara katılarak görev yapması beklenen TDGG'de yer alan fırkateynlerin özelliklerinin de birbirinden farklı olduğu ifade edildi.

2 GEMİDE DE SEA HAWK HELİKOPTERİ

Gabya sınıfı fırkateyn olan TCG Gaziantep ve TCG Giresun'un hava savunma, Yavuz sınıfı olan TCG Turgutreis ve Barbaros sınıfı olan TCG Kemalreis de sualtı savunma ağırlıklı olmak üzere değişik görevlerde faaliyet gösterecekleri bildirildi. Akar sınıfı açık deniz tankeri olan TCG Akar'ın ise dört fırkateyne uzun süre Türkiye'den uzakta aralıksız görev yapmasına imkan sağlayacak akaryakıt desteğini sunacağı kaydedildi.

TDGG'de dünyanın en modern ve en iyi helikopterleri olarak gösterilen Sea Hawk helikopterlerinden iki tanesi Kemalreis ile Gaziantep gemilerine konuşlandırıldı. Giresun Gemisinde ise AB-212 helikopteri bulunuyor. Ayrıca gemilerde Harpoon güdümlü mermileri, Sea Saparrow güdümlü mermileri, ana batarya topu, yakın hava savunma topları, denizaltı savunma harbi torpidoları, SM-1 MR güdümlü mermileri bulunuyor.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor. Bu görevle ilgi alanımıza giren denizlerde sancağımızın dalgalanmasını sağlayacağız. Deniz Görev Grubumuz görev sürelerince Akdeniz ve Adriyatik denizi kıyılarında toplam 9 ülke limanına uğrayacak. Bu sayede karşılıklı güven ve dostluğumuz pekişecek" dedi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Aden Körfezi ve Somali yakınlarında deniz korsanlığıyla mücadele etmek için bölgeye giden deniz gücüne de değinen Oramiral Yiğit, "Türkiye'nin yıllık 243 milyar dolarlık bir dış ticareti söz konusu. Bölge olarak bakıldığında bu rakamın yaklaşık 40 milyar doları bu bölgeler üzerinden geçen ticaret yollarında hareket ediyor. Biz Bu bölgelerde diğer güçler ile ittifak yaparak, deniz korsanlığını engellemek için uğraşıyoruz" diye konuştu.Oramiral Uğur Yiğit göreve çıkan subayları, "deniziniz durgun, yolunuz açık olsun" diyerek uğurladı.

UĞURLAMADA DUYGULU ANLAR

Eş, kardeş ve babalarını uğurlamak için tören alanına gelen ziyaretçiler duygulu anlar yaşadı. 6 aylık Bahar Alyürek, TCG Gaziantep Fırkateyni'ndeki babası astsubay Fatih Alyürek'i uğurlamaya amcasının kucağında katıldı. Yine aynı gemideki Ayhan Mercan'ı yolcu etmeye gelen eşi Nil ile 7 yaşındaki kızı Nilsu zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Nil Mercan, "Bu ilk ayrılığımız değil. Daha önce de seferlere gitmişti. Gururluyuz ama tabii ki özlemimiz büyük oluyor. Türk tarihinde ilk kez uygulanacak böyle bir göreve katılması da tabii ki ikinci bir grur kaynağımız" dedi. Nilsu da "Babamı çok özleyeceğim" diye konuştu. 5 yaşındaki Fatmasu Güler babasının getireceği oyuncakları sıraladı.Limandan ilk olarak 'Gaziantep' gemisi hareket etti. Kemalreis Fırkateyni ise tören alanındaki davetlileri selamlıyarak yola koyuldu. TDGG filosuna helikopterler ile denizden de söndüren gemisi eşlik etti.

DÖNüŞ 5 TEMMUZ'DA

10- 20 Mayıs tarihleri arasında Beyez Fırtına Tatbikatı'na katılacak. 26- 28 Mayıs tarihleri arasında Tunus ve Cezayir liman ziyaretleri, 31 Mayıs- 3 Haziran İspanya'nın Cartagena Liman ziyareti, 9- 12 Haziran İtalya'nın Taranto limanı, 14- 17 Haziran Karadağ Bar limanı, 18- 21 Haziran Hırvatistan'ın Split limanı ve Bosna Hersek'in Neum limanı, 22- 25 Haziran Arnavutluk'un Durres ve Paşa limanları, 30 Haziran- 3 Temmuz tarihinde ise Mısır'ın İskenderiye limanı ziyaret edildikten sonra 3- 5 Temmuz tarihleri arasında ise Aksaz Deniz üs Komutanlığı'na geri dönüş yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe şampiyon olabilecek mi? Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimali! İran Cumhurbaşkanı neden öldü? İran Cumhurbaşkanı nasıl öldü? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 20 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Survivor eleme adayları kim oldu? Survivor 4. eleme adayı kim? 20 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title