Haberler

Suriyeli öğrencilere kendi müfredatlarına uygun eğitim

ADNAN KOÇHAN-İBRAHİM SİNCAR - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Suriyeli öğrenciler için oluşturulan okulda, Suriyeli öğretmenler tarafından kendi müfredatlarına uygun eğitim veriliyor.

ADNAN KOÇHAN-İBRAHİM SİNCAR - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Suriyeli öğrenciler için oluşturulan okulda, Suriyeli öğretmenler tarafından kendi müfredatlarına uygun eğitim veriliyor.

Bir süre modacı Cemil İpekçi tarafından atölye olarak kullanılan Çok Maçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) hizmet binası, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kaymakamlık tarafından Suriyeli öğrenciler için okula dönüştürüldü.

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye çok sayıda mülteci geldiğini ve ilçede şu anda 20 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu söyledi.

Suriyelilerin sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığını belirten Ermiş, maddi durumu kötü olanların ihtiyaçlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla giderildiğini, eğitim konusunda da çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Bu kapsamda ÇATOM hizmet binasının Suriyeli çocuklar için eğitim yuvasına dönüştürüldüğünü anlatan Ermiş, şöyle dedi:

"8 derslik ve prefabriklerle beraber şuan 300 öğrenci burada eğitim görüyor. STK ve derneklerin çok ciddi katkısı oldu. Daha çok Suriye'de görev yapmış öğretmenler seçildi. Kaymakamlık olarak üniformalarını tedarik etme sözü verdik. Amacımız zorunlu sebeplerle ülkemize gelmiş çoğu buradaki vatandaşlarımıza akraba olan Suriyeli misafirlerimize en iyi şekilde ev sahipliği yapabilmek. Devlet olarak onlara her türlü özveriyi göstererek yardımcı olmaya çalışıyoruz."

- 800 kişilik bir okul daha

Ermiş, talebin yoğunluğundan ilçede Suriyeliler için 800 kişilik bir prefabrik okulun daha yapılacağını dile getirdi.

Suriyeli öğrenciler için hazırlanan müfredatın kendi ülkelerindekiyle aynı olduğuna dikkati çeken Ermiş, şunları söyledi:

"Suriyelilerin Türkiye'deki Milli Eğitimden sorumlu komisyonu var. Milli Eğitim Bakanlığımızla belirledikleri bir müfredat var. O müfredat içerisinde Milli Eğitim Bakanlığımızın kontrolü dahilinde eğitimler veriliyor. En son 15 gün önce Milli Eğitim Bakanlığından gelen yazı doğrultusunda ilçemizde 800 öğrenci kapasiteli bir prefabrik okul inşa edilebileceği bildirildi. Biz de bununla ilgili yer tespiti yaptık, Bakanlığımıza gönderdik. Yeni okul yakında faaliyete girince buradaki bütün Suriyelilerin eğitim ihtiyacı karşılanmış olacak."

- "Öğretmenlerin tamamı Suriyeli"

Suriyeliler için açılan okulun müdürü Muhittin Sadioğlu, Gözbebekleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği olarak iki ay önce projeyi tasarladıklarını belirterek, Valilik, Kaymakamlık, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin kendilerine yardımcı olduğunu bildirdi.

Okulun tadilatını yaptıklarını ve eğitime başladıklarını vurgulayan Sadioğlu, ÇATOM'un yeni hizmet binasına taşındığını ve boş kalan bu binanın Kaymakamlık tarafından okula dönüştürüldüğünü ve okulda şu anda 500 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.

İlk açıldığında 300 öğrenciyle eğitim öğretime başladıklarını dile getiren Sadioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda bu okulda 500 öğrenci 13 öğretmen var. Öğretmenlerin tamamı Suriyeli, sadece ben Türkiyeliyim. Kendi ülkelerindeki müfredata göre eğitim veriliyor. Çünkü bunlar yarın gidecek olursa aynı yerden devam edecek. Öğrenciler gayet memnun ve mutlu. Okulda Arapça, İngilizce, Resim, Müzik, Dil Bilgisi ve Beden Eğitimi gibi dersler veriliyor. Çocuklar gayet maharetli ve zeki, yabancılık çekmiyorlar."

- Öğretmen ve öğrenciler de mutlu

Suriyeli öğretmen Muhammed Musa, 35 yıldır sınıf öğretmeni olarak görev yaptığını, ortaokul düzeyinde olan öğrencileri de tarih dersi verdiğini söyledi.

Ciddi bir eğitim çalışması içine girdiklerini belirten Musa, "Yeni başladık, bundan sonra ciddi bir eğitim çalışması içine gireceğiz. Öğretmen ve öğrenciler de mutlu" diye konuştu.

Resim ve hat sanatıyla 7 yıldır uğraştığını söyleyen öğretmen Amr Remo ise 8 ay önce Suriye'den Türkiye'ye geldiğini belirterek, çocuklara ders vermekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Tek sıkıntılarının ulaşım olduğunu aktaran Remo, "Çok memnunum, Suriye'de gibiyim. Allah bu imkanı sağlayanlardan razı olsun. Şu anda ulaşımdan başka hiçbir sorunumuz yok. Bu konu da zaman içinde halledilir inşallah" ifadelerini kullandı.

Suriyeli öğrenci Faik Dekkori (10) da 4 ay önce Suriye'den geldiklerini anımsatarak, büyüyünce doktor olmak istediğini anlattı.

sınıflarda ders yapılırken,koridorda,n zil açalarken, okul önünde çekilen görüntüler

kaymakam erdoğan turan ermiş konuşması

okul müdürü muhittin sadioğlu konuşması

okul öğretmenlerinin konuşmaları

okulda ders gören öğrencilerin konuşması

ve detaylar

Kaynak: AA / Güncel

Erdoğan Turan Ermiş Kızıltepe Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title