Haberler

Savaşan Şahin Türk Pilotlarına Mezar Oldu

Güncelleme:

Türk Hava Kuvvetleri'nde 25 yıldır kullanılan ve 'Savaşan Şahin' olarak bilinen F-16 uçakları, 31 kez düştü ve 10 pilotomuz şehit olurken çok sayıda pilot yaralandı.

Amasya'daki askeri üsten havalanan F-16 savaş uçağı, Çorum yakınlarında bilinmeyen bir nedenle düştü. Hava Pilot Üsteğmen Ali Bekedoğru'nun kurtulduğu kazada, son 25 yılda düşen 'Savaşan Şahin' sayısıysa 31'e ulaştı. Hava Kuvvetleri'nin envanterinde 240 F-16 bulunuyor. Tüm kazalarda 10 pilotumuz şehit düşerken çok sayıda pilotumuzda yaralandı.

Türk Hava Kuvvetleri'nde 25 yıldır kullanılan ve 'Savaşan Şahin' olarak bilinen F-16 uçakları, bu sürede pek çok kazaya karıştı. Türkiye'nin, kullanım dışı kalanlarla birlikte envanterinde bulunan 240 F-16'dan 31'i çeşitli nedenlerle düştü. ABD'de pilotlar, 1976 yılından bu yana F-16 kullanıyor. ABD'nin envanterinde 1245 F-16 bulunuyor. ABD'de düşen F-16 sayısıysa 35. Belçika'da 23 yıl içinde 3 F-16 kazası yaşanırken Portekiz'de 2, İtalya ve Yunanistan'da birer kaza yaşandı.

KAZALARIN BEDELİ: 10 ŞEHİT

F-16 kazalarının en büyük nedeni olarak pilotaj hataları ve teknik arızalar gösteriliyor. Kazaların büyük bölümü de eğitim uçuşları sırasında yaşanıyor. Türkiye'de meydana gelen F-16 kazalarında toplam 10 pilot şehit olurken, 20'ye yakın pilot da yaralandı. Kaza sonrası kullanılamaz hale gelen F-16'ların Türkiye'ye ekonomik maliyeti de ağır oldu. Bir F-16'nın birim maliyetinin yaklaşık 25 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde 31 kazanın ardından 775 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp yaşandı.

SAVAŞAN ŞAHİNLERDE ÇATLAK

ABD Hava Kuvvetleri, 2 pilotlu F-16D tipi bir uçağın bakımı sırasında koltuklar arasındaki gövde kirişinde çatlak tespit etmişti. Türk Hava Kuvvetleri de F-16D uçaklarını bunun üzerine kontrol ettirdi. Envanterdeki 44 uçaktan 8'inde benzer şekilde "gövde kirişinde çatlak" tespit edilince bu uçaklar uçuştan çekilmişti. Uçakların parça değişiminin ardından yeniden göreve döneceği belirtilmişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türk Hava Kuvvetleri Şahin Türk Türkiye Amasya Komik - İlginç Dünya Güncel Haberler

title