Haberler

Polatlı'da Tarihi Gün

Kurtuluş Savaşı'nın Dönüm Noktası Olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin 89. Yıldönümü Polatlı'da Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı.

Türk ordusunun Viyana gerilemesinden sonra aldığı ilk tepe olan Dua Tepe'nın alınışı, 'zafere tanıklık ediyorum" adıyla Polatlı Topçu ve Füze Okulu'nda görevli subaylar tarafından canlandırıldı.

İlk tören Polatlı Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Burada Genelkurmay Başkanlığı Süvari Bölüğü, Tarihi Bölük ile Topçu ve Füze Okulu'na ait birliklerin geçit töreni yapıldı. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, "Sakarya Zaferi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılan 'Hattı Müdafa yoktur, sathı müdafa vardır. Bu satıh bütün vatandır' anlayışıyla kazanılan bir zaferdir. Biz siviller olarak da bu zaferin muhteşem coşkusunu yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

Törenin üçüncü bölümü saat 11.30'da Polatlı'nın 3 kilometre batısındaki Duatepe'de yapıldı. Duatepe'deki törene saat 11.22'de Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ile Eğitim ve Doktrin Komutanı Saldıray Berk birlikte geldi. Saat 11.25'te Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül törene katıldı. Saat 11.37'de ise TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin geldi. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Meclis Başkanı Şahin'in tören alanına gelmeden önce Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile bir süre sohbet etti.

Dua Tepe Anıtı'na TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Ankaar Valisi AlÔaddin Yüksel Duatepe Anıtı'na çelenk sundular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Dua Tepe'deki törenin ikinci bölümüne geçildi. Tarihçi Profesör Ergun Aybar, Kurtuluş Savaşı tarihine ilişkin bilgiler aktardıktan sonra Polatlı Topçu ve Füze Okulu tarafından Albay Kadim Koç tarafından hazırlanan Sakarya Savaşı'nın Duatepe'deki canlandırması sahnelendi.

Dua Tepe'deki törenlerin en ilgi çeken yanı ise Sakarya Savaşı canlandırması oldu. Türk ordusunun Viyana kuşatmasından itibaren gerilediği son nokta olan Dua Tepe'nin düşman elinden alınışı canlandırıldı.

Son derece profesyonel bir ekip tarafından bir ayı aşkın süreyle yapılan çalışmalar başarıyla sahnelendi. Dua Tepe'nin, Türk ordusu tarafından alınan ilk tepe olmasının konu edinildiği canlandırma, protokol tarafından büyük alkış aldı.

Canlandırma sonunda Türk ordusunun zaferini halka duyuran 1921 yılının 10 - 18 Eylül tarihlerine ait derlenmiş Osmanlıcı ve Türkçe İKDAM gazetesi nüshası dağıtıldı. Ardından 'Cümhuriyeti biz böyle kazandık' pankartı açıldı ve programı izleyen vatandaşlar alkışla eşlik etti. Dua Tepe'nin alınışı ve Sakarya Savaşı'nın Polatlı bölgesindeki kısmi canlandırmasını ise Topçu Albay Hüseyin Töre sundu.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşoner'e şükran beratı takdim etti. Dua Tepe'deki törenler, TSK Kara Havacılık Birliklerin ait helikopter ve savaş uçaklarının gösteri uçuşuyla devam etti.

Dua Tepe'deki törenlerin final bölümünü ise Türk Yıldızları Akrobasi Timi'nin gösteri uçuşu oluşturdu. Saatte 800 kilometrelik hızla akrobasi gösterisi yapan Türk Yıldızları, töreni izlemeye gelen vatandaşların büyük alkışını aldı.

Dua Tepe'den ayrılışında gazetecilerin referanduma ilişkin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, sonuçları demokratikleşme yolunda atılan önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Ümit KOZAN - Metin ÖZDEMİR / POLATLI Ankara/ DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

Dursun Özbek, yeniden Galatasaray Başkanı seçildi

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

Bakmadan Geçme

Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı? Anadolu parsı nesli neden tükendi? Türkiye'de Anadolu parsı var mı? Jon Bon Jovi'nin oğluyla evlenen Millie Bobby Brown kimdir? Kaç yaşında, nereli? 2024 deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Deprem konutlarının ne kadarı teslim edildi? Fatih Karagümrük Samsunspor maçı CANLI izle! (HD) 25 Mayıs Fatih Karagümrük Samsunspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray başkanı kim oldu? Galatasaray başkanlık seçimi bitti mi, kim kazandı? Başkan Süheyl Batum, Dursun Özbek mi oldu? İnci Taneleri hangi kanalda? İnci Taneleri dizisi ne zaman, nerede yayınlanıyor? İnci Taneleri hangi gün yayınlanıyor? Whatsapp çöktü mü? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 25 Mayıs Cumartesi Whatsapp sorunları! FA Cup Finali hangi kanalda? FA Cup Manchester City - Manchester United maçı nereden izlenir? Bridgerton 3. sezon 2. kısım ne zaman? Bridgerton 3. sezon 2. kısım hangi tarihte yayınlanacak? Trendyol Express Pazar günü çalışıyor mu? Trendyol Express Pazar günü dağıtım yapıyor mu, açık mı 2024? Pril boykot mu? Pril İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Pril Türk malı mı, sahibi kim? Aras Kargo Cumartesi çalışıyor mu? Aras Kargo Cumartesi günü dağıtım yapıyor mu, kargo kabul ediyor mu 2024? Elazığspor - Orduspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Elazığspor - Orduspor maçı nereden izlenir? Bingo boykot mu? Bingo İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Bingo Türk malı mı, sahibi kim?
Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title