Haberler

Ortadoğu ve Afrika Ülkelerinde Hıv Gerçeği

Birleşmiş Milletler (BM) Bölgesel AIDS Programı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da toplam 470 bin kişinin HIV taşıdığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Bölgesel AIDS Programı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da toplam 470 bin kişinin HIV taşıdığını açıkladı.

BM Bölgesel AIDS Programı, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlediği toplantının ardından "Yüzleşelim Konuşalım" başlıklı bir rapor yayımladı.

Raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde toplam 470 bin kişinin HIV

(Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) taşıdığı ve bu sayının yüzde 40'ını kadınların oluşturduğu belirtildi.

HIV taşıyan kişilere yönelik toplumsal dışlamaya işaret edilen raporda, Arap coğrafyasındaki kadınların dışlanma endişesiyle hastalıklarını gizlediklerine yer verildi.

BM bağlı AIDS'le Mücadele Bürosu Genel Müdürü Hind el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Her yıl 90 bin kişi bu virüse maruz kalıyor. Virüs uyuşturucu kullananlarda iğne yoluyla, hastalığını saklayan eşler arasında cinsel yolla bulaşıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yalnızca yüzde 10'luk bir kesim tedavi görme imkanına sahip" dedi.

Kadınların, doğum, cinsellik ve AIDS'ten korunma yollarına ilişkin eğitim almaları gerektiğini vurgulayan Hatib, din adamlarını AIDS'li hastalarla birlikte yaşamaları konusunda halkı bilinçlendirmeye çağırdı.

Bölgede yaşanan gelişmelere dikkati çeken Hatib, "Arap ülkelerinde yaşanan siyasi, demokratik dönüşümlerin AIDS'li hastaların özellikle de kadın hastaların tedavisine olumlu yansımasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Kevser el-Huli/Sebahattin Metin

Yayıncı: Ömür Üzelce - KAHİRE

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kuzey Afrika Kahire Hıv Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title